Ύφεση – ρεκόρ 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020

0

Ύφεση ρεκόρ 15,2% κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 2ο τρίμηνο του 2020 έναντι πρόβλεψης από το υπουργείο Οικονομικών για συρρίκνωση 15,7%

Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η ύφεση που ανακοινώθηκε και είναι στο 15,2% αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, επίδοση, όπως άλλωστε και στις περισσότερες χώρες της Δύσης.

Το κρίσιμο τρίμηνο για τη χώρα θα είναι το τρίτο και αυτό διότι κάθε χρονιά υπολογίζονται σε αυτό οι δύο πιο ισχυροί μήνες, Ιούλιος και Αύγουστος για την ελληνική οικονομία λόγω του τουρισμού. Η φετινή όμως κατάρρευση δεν προμηνύει αισιόδοξα αποτελέσματα.

Όπως ανακοίνωσε αναλυτικά η ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019,
· η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 10,1%.

· οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3%,

· οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1%

· οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 17,2%.

Mε τα περισσότερα κράτη μέλη της ευρωζώνης να έχουν ήδη ανακοινώσει το ύψος της ύφεση του δεύτερου τριμήνου και τη Eurostat στα μέσα Αυγούστου να δίνει ύφεση στην ευρωζώνη 15% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Σε χώρες μάλιστα όπως η Ισπανία η ύφεση έφτασε στο 22,1%, στη Γαλλία 19% και στην Ιταλία 17,3%.

Η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο στην Ελλάδα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας, ενώ ανοιχτό άφησε ο ενδεχόμενο το οικονομικό επιτελείο να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για το ύψος της ύφεσης φέτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του Απριλίου η ύφεση φέτος θα κινηθεί στο 8%.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com