ΣΥΡΙΖΑ: Η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών απέδειξε για μια ακόμη φορά την ανευθυνότητα της κυβέρνησης

0

«Η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών απέδειξε για μια ακόμη φορά την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Πολιτισμού» τονίζεται σε ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το επιτελικό κράτος απέτυχε να προστατέψει αποτελεσματικά μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά, πλήττοντας τη χώρα σε διεθνές επίπεδο καθώς έπαιξε εκτενώς στη ξένη ειδησεογραφία. Αντίθετα τα συμπολιτευόμενα εγχώρια Μέσα, υποβάθμισαν την είδηση. Γεγονός όμως παραμένει η ασυγχώρητη ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού. Ενώ η πυρκαγιά ξεκίνησε εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, έκαιγε επί ώρες με αποτέλεσμα να μπει εντός, να κάψει ένα μεγάλο τμήμα του και από τύχη δεν υπήρξε μεγαλύτερη καταστροφή. Το αποτέλεσμα καταρρακώνει την εικόνα αποτελεσματικότητας που θέλει να καλλιεργεί η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Η υπουργός μάλιστα για μια ακόμα φορά επέδειξε θράσος και αλαζονεία μιλώντας «για λίγο μαύρο στο χώμα».

Ανάρτησε μάλιστα στα επίσημα Μέσα του υπουργείου, αποσπασματικές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να υποβαθμίσει την κατάσταση, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών, οι οποίες εντελώς αντιδημοκρατικά λογοκρίθηκαν και «εξαφανίστηκαν» από το σάιτ του υπουργείου Πολιτισμού.

Θυμίζουμε την αντίστοιχη υποβάθμιση του 2007 για τη φωτιά στην Ολυμπία, όταν ο τότε υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βουλγαράκης, μίλησε για «κάποια δέντρα πέριξ του χώρου». Επειδή υπάρχουν ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν, τονίζουμε στην υπουργό πως ο στρουθοκαμηλισμός δεν βοηθά στην προετοιμασία για το μέλλον. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα. Μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια πυρκαγιές έκαψαν τμήματα των αρχαιολογικών χώρων της Ολυμπίας και των Μυκηνών. Πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να θωρακίσουμε τα μνημεία μας, τι οφείλει να κάνει το υπ. Πολιτισμού και τι η Πολιτική Προστασία, πριν να φτάσουμε στο σημείο να καούν σημαντικοί πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας μας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως η Ακρόπολη για παράδειγμα.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com