Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

0

Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν.

Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους. Η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, τον οποίο κατάπιε αμάσητο το σύστημα Μαρινάκη, παραμένει κενή.

Δύο άνθρωποι του συστήματος Σαμαρά προωθήθηκαν σε θέσεις υφυπουργών – η μία, μάλιστα, ως δικηγόρος ειδικευμένη σε περιβαλλοντικά θέματα αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας. Ok.

Τα πολιτικά στοιχεία που προκύπτουν από τον ανασχηματισμό είναι τρία:

Πρώτον, ότι «κονταίνει» ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού η αρμοδιότητα για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα περνάει στον Ν. Παπαθανάση, ο οποίος αναβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό.

Δεύτερον, τη διαχείριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης αναλαμβάνει ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας ο Θ. Σκυλακάκης, άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη. Και ο νοών νοείτω.

Τρίτο και σπουδαιότερο: υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για το ασφαλιστικό, αναλαμβάνει ο Π. Τσακλόγλου, τεχνοκράτης εκ των ταλιμπάν του «κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης», γνωστού και ως «ασφαλιστικού Πινοσέτ».

Η υπουργοποίηση του τελευταίου σε συνδυασμό με το Πόρισμα Πισσαρίδη δείχνει ποιες είναι οι στρατηγικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το ασφαλιστικό. Προθέσεις που είχε αποκαλύψει προεκλογικά η «Αυγή» και οι οποίες επιβεβαιώνονται κατά γράμμα. Σε συνθήκες τρομακτικής ύφεσης και έκρηξης της ανεργίας και την ώρα που η δημοτικότητα της κυβέρνησής του παίρνει τον κατήφορο, ο Μητσοτάκης ξεκινά το ξήλωμα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, καθώς η μετάβαση σε «ασφαλιστικό Πινοσέτ» είναι η μπίζνα του αιώνα.

Το αν θα το καταφέρει εξαρτάται από την αντίδραση της κοινωνίας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com