Αναδρομικά: Τι έπρεπε να πάρουν οι συνταξιούχοι βάσει ΣτΕ και τι τελικά παίρνουν με απόφαση Μητσοτάκη

0

Σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα ποσά που προκύπτουν επί του συνόλου των αναδρομικών που κανονικά θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι εστιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μόλις χθες ο πρωθυπουργός, καταχειροκροτούμενος στη Βουλή, ανακοίνωσε αρχικά την πληρωμή όλων των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους που παρανόμως -βάσει της απόφασης του ΣτΕ- είχαν παρακρατηθεί με νόμο του κ. Βρούτση το 2012. Ωστόσο, στη συνέχεια, με περισσή δόση αλαζονείας και ψευδόμενος ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τις κύριες συντάξεις προχώρησε ουσιαστικά σε 60% κούρεμα των αναδρομικών, περιορίζοντας την δαπάνη από τα 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. ευρώ. Λίγο μετά ο υπουργός του, ο κ. Βρούτσης, κατέθεσε τροπολογία της τελευταίας στιγμής και χωρίς το πολιτικό θάρρος να την υπερασπιστεί ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας στην οποία το ακριβές ποσό των αναδρομικών ανέρχεται μόλις σε 900 εκ. ευρώ! Διαβάστε περισσότερα, εδώ.

Την εξέλιξη αυτή σχολίασαν επίσης και πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες κάνουν και πάλι λόγο για ωμό εμπαιγμό κατά των συνταξιούχων,  ενώ παράλληλα δίνουν στη δημοσιότητα μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα ποσά που προκύπτουν με βάση τη χθεσινή τροπολογία. 

«Η απόφαση αυτή πλήττει κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι δεν θα λάβουν τίποτα», σχολιάζουν οι πηγές, τονίζοντας πως, «από το σύνολο των 2,5 εκ συνταξιούχων οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά, ο κ. Μητσοτάκης θα τα δώσει μόνο στο 1/3 αυτών. Για τους λίγους που τελικά θα τα λάβουν, θα είναι αγρίως κουρεμένα, ενώ για τα υπόλοιπα οφειλόμενα η κυβέρνηση τους λέει να τα ξεχάσουν».

Υποστηρίζουν ακόμα πως πέραν αυτού, «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη στην τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση ώστε τα αναδρομικά που θα λάβουν ακόμα και όσοι συνταξιούχοι τα λάβουν, να είναι ακατάσχετα, ασυμψήφιστα και αφορολόγητα. Αυτό σημαίνει πως όποιος δικαιούχος αναδρομικών έχει αρρύθμιστες οφειλές προς το δημόσιο θα του γίνεται αυτόματη παρακράτηση του ποσού».

Τα παραδείγματα:

· Συνταξιούχος τ. ΟΓΑ με σύνταξη 330€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 605€ λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012

· Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 900€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 733 € λόγω της περικοπής των δώρων με τον νόμο Βρούτση το 2012

· Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 800€ και επικουρική σύνταξη 200€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 0€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 1.319 € λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012

· Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.500€ και επικουρική σύνταξη 350€

Τι θα λάβει με απόφαση Μητσοτάκη: 2.299€

Τι θα έπρεπε να λάβει σύμφωνα με το ΣτΕ: 4.443€ λόγω της περικοπής των δώρων και της επικουρικής του σύνταξης με τον νόμο Βρούτση το 2012

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com