Μια οφειλόμενη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλίας

0

Στις απαράδεκτες κατηγορίες αλλά και τις κρίσεις για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους της βουλεύτριας Λάρισας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελίας Λιακούλη, αλλά και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, απαντάει με ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Συμβούλιο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλίας.

«Η κα Λιακούλη, βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «την υποθήκευση όλης της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια» λέγοντας μάλιστα ότι «το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής, από την πρώτη στιγμή, δεν έπαψε να αναδεικνύει ως μείζον εθνικό ζήτημα την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και να αγωνίζεται να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας».

Επειδή – ευτυχώς – τα γραπτά μένουν, ας τα πιάσουμε ένα -ένα.

Το καλοκαίρι του 2015, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε μια συμφωνία. Η συμφωνία αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα του εκβιασμού που υπέστη η χώρα επειδή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την είχαν χρεοκοπήσει και την είχαν παραδώσει στον ΣΥΡΙΖΑ με άδεια ταμεία, αρρύθμιστο χρέος και συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Μια συμφωνία με δύσκολα σημεία αλλά και με νίκες για τη χώρα που δεν θα είχαν υπάρξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ακούσει τις φωνές του ΠΑΣΟΚ – και της κας Λιακούλη συμπεριλαμβανομένης – «να υπογράψει ότι του δώσουν», φωνές που συμπλήρωναν τα «ΓΕΡΟΥΝ ΓΕΡΑ» που φώναζαν τότε στελέχη του κόμματος της. Την τελική συμφωνία που, φυσικά, την ψήφισε στο σύνολο της και το ΠΑΣΟΚ.

Στη συμφωνία αυτή πράγματι υπήρχε η πρόβλεψη για την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο «Υπερταμείο». Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφορά μεταξύ της ΕΕΣΥΠ που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και του ΤΑΙΠΕΔ που συμφώνησε και ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ της κας Λιακούλη, είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων ενώ η ΕΕΣΥΠ μια εταιρία που βάση αυτής της συμφωνίας μπορεί να επιτυγχάνει αύξηση της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και με άλλα μέσα όπως επενδύσεις, αναδιοργανώσεις και joint ventures.

Με απλά λόγια, το μόνο ταμείο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας είναι το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο το ψήφισε και το ίδρυσε το κόμμα της κας Λιακούλη. Μάλλον τότε δεν θα «αγωνιζόταν για να ανατρέψει αυτή την απόφαση της υποτέλειας και ντροπής για τη χώρα μας» (sic) αλλά για να επιβάλει πιο επαχθείς όρους υποτέλειας και ντροπής.

Όσο για τα περίφημα «99 χρόνια», η κα Λιακούλη προφανώς γνωρίζει ότι η διάρκεια ζωής μιας εταιρίας είναι τελείως διαφορετικό πράγμα από την «ενεχυρίαση στους δανειστές» της δημόσιας περιουσίας. Ο λόγος που η ΕΕΣΥΠ έχει διάρκεια 99 χρόνια είναι ακριβώς για να εχει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να μπορεί να αυξάνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου χωρίς να αναγκάζεται να τα ξεπουλάει όπως κάνει το ΤΑΙΠΕΔ (με αρχική διάρκεια ζωής 6 χρόνια) που ίδρυσε και ψήφισε το κόμμα της κας Λιακούλη και μάλιστα περηφανεύεται στην ανακοινωσή της για αυτό.

Πάμε τώρα στην διαβόητη υπουργική απόφαση. Όπως είναι προφανές, η απόφαση μεταβίβασης ενός ακινήτου στην ΕΤΑΔ δεν σήμαινε την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό θα συνέβαινε αν το ακίνητο μεταβιβαζόταν στο ΤΑΙΠΕΔ. Πέραν αυτού όμως η απόφαση αυτή στο σημείο 2 έγραφε ξεκάθαρα: «Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις». Με άλλα λόγια, οι αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αρχαιολογικοί χώροι, αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής δεν μεταβιβάστηκαν ποτέ, ούτε προβλεπόταν η μεταβίβασή τους από την απόφαση.

Το πως το δημόσιο θα διαχειρίζεται τα ακίνητά του προστατεύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους, φροντίζοντας ώστε οι κάτοικοι των περιοχών να μην αποκλείονται, αλλά ταυτόχρονα αυξάνοντας την αξία τους, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει. Μια συζήτηση που το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για χρόνια απέφευγαν γιατί ήθελαν η διαχείριση των ακινήτων του δημοσίου να γίνεται με τον τρόπο που γνώριζαν καλύτερα: Πελατειακά και υπόγεια.

Πρόκειται άλλωστε για τους κομματικούς σχηματισμούς που διαχρονικά χρεοκόπησαν τη χώρα, υποθηκεύοντας και το μέλλον των επόμενων γενεών. Τους ίδιους κομματικούς σχηματισμούς που υπονόμευσαν συστηματικά κάθε μέτρο ορθολογικής ανάπτυξης, όπως το κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες που επί δεκαετίες είχαν βαλτώσει στις μεθοδεύσεις των δύο κομμάτων. Δεν είχαν καν φροντίσει για την καταγραφή της δημόσιας περιουσίας και τη διαφανή διαχείρισή τους. Μάλλον τους ενοχλεί πολύ το γεγονός ότι πλέον με την επιτάχυνση των έργων επί ΣΥΡΙΖΑ τελειώνουν οι μέρες αυθαιρεσιών, πελατειακών σχέσεων και διαφθοράς.

Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στις μέρες της υπανάπτυξης και της κρίσης που η ανεπάρκειά τους μας οδηγούν.

Τα ίδια ασφαλώς ισχύουν και για τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό που με αξιοσημείωτη χρονοκαθυστέρηση συγκινήθηκε και επιθυμεί ξαφνικά να καταγράψει τη δημόσια περιουσία. Μέχρι σήμερα ήταν θεατής ή τροχονόμος;

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com