Εξορμήσεις από τις ΣΥΝΕΚ Λάρισας

0

Με αφορμή νέα κινητοποίησή τους τα μέλη των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων Λάρισας αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

«Συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης της Ν.Δ., το πρωί της Τετάρτης 8 Ιούλη πραγματοποιήσαμε στο κέντρο της Λάρισας μοίρασμα υλικού για τα νέα ωρολόγια προγράμματα σπουδών σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινωνίας για ζητήματα που αφορούν εκπαιδευτικούς – μαθητές – γονείς.

Η ανακοίνωση που μοιράσαμε δε «κατέστη εφικτό» να διακινηθεί την ημέρα δράσης της ΕΛΜΕ με τα καλλιτεχνικά δρώμενα, παρά το γεγονός πως υπήρχε απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας.

Συνεχίζουμε με νέες εξορμήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων ανέφερε:

Το Υπουργείο Παιδείας με τις αποφάσεις του για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα οδηγεί στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων ΠΕ08 (Καλλιτεχνικών), ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), ΠΕ80 (Οικονομίας) και ΠΕ81 (Πολιτ. Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων) από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι ζητάμε την απόσυρση αυτών των ρυθμίσεων που απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο, στερούν τη γνώση από τους μαθητές, την επαφή τους με την τέχνη και απειλούν θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών.

Αρνούμαστε να δεχτούμε ένα σχολείο που δεν μορφώνει ολόπλευρα τους μαθητές και δεν διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες , ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε απλά οικονομικά μεγέθη στις λογιστικές αλχημείες των εκάστοτε κυβερνώντων.

Η κυβέρνηση οραματίζεται ένα αποστεωμένο από κάθε έννοια έρευνας, τέχνης και κοινωνικών αξιών σχολείο. Χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση και χωρίς διάλογο, καταργεί μαθήματα καλλιτεχνικών και κοινωνικοοικονομικών επιστημών, αδιαφορώντας για τους σκοπούς της εκπαίδευσης που μεταξύ άλλων είναι οι μαθητές/τριες «να κατανοούν τη σημασία της τέχνης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες και να διαφυλάσσουν και προάγουν τον πολιτισμό» αλλά και για τα όσα το Σύνταγμα προβλέπει για την Παιδεία «H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες, η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους».

Οι κοινωνικές επιστήμες συμβάλλουν καθοριστικά στους παραπάνω στόχους, αφού είναι απαραίτητες για τη γενική μόρφωση των μαθητών/τριων, την γνώση των κοινωνικών θεσμών, την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό περιβάλλον.

Η κατάργηση των μαθημάτων Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο που είναι πανελλαδικώς εξεταζόμενα και προαπαιτούμενα για πλήθος πανεπιστημιακών σχολών, αποτελεί προφανή παραβίαση του Συντάγματος καθώς πλέον όσοι/ες μαθητές/τριες ενδιαφέρονται για τις αντίστοιχες σπουδές δε θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν στο δημόσιο σχολείο ένα μάθημα στο οποίο καλούνται να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί μένουν άνευ αντικειμένου διδασκαλίας στα Λύκεια και συνολικά στο δημόσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί Καλλιτεχνικών ειδικοτήτων (Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας), οι Κοινωνιολόγοι, οι Οικονομολόγοι, ουσιαστικά εκδιώκονται από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις σε καμία βαθμίδα εκπαίδευσης ή τύπο σχολείου.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ – ΜΑΘΗΤΕΣ – ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com