Νομοσχέδιο – γύψος στις διαδηλώσεις: Ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή της Βουλής

0

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις» – Η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλει αλλαγές – Σφοδρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Μέρα 25 από την πρώτη μέρα συζήτησης

Ξεκίνησε την Πέμπτη 2 Ιουλίου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που συζητάει για δεύτερη ημέρα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις».

Η πρωινή συνεδρίαση ξεκίνησε με την ακρόαση – μεσω τηλεδιάσκεψης – εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, με πρώτους τους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ καθώς και των συνταξιούχων του ΙΚΑ αλλά και εκπρόσωπο των συνδικαλιστών της αστυνομίας. Ολοκληρώθηκε περί τις 2 μ.μ. κι από τις 4 μ.μ. Συνεχίστηκε με τους εισηγητές των κομμάτων.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, από την πλειοψηφία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τις “Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις”. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης. Το νομοσχέδιο προγραμματίζεται να εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου, και να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη 9 Ιουλίου. Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου αναμένεται να ζητήσει το ΚΚΕ.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε από την Τετάρτη (διαβάστε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν), με φόντο τις σφοδρές αντιδράσεις κομμάτων, συνδικάτων και φορέων απέναντι σε αυτό το μνημείο αυταρχισμού. Η χθεσινή συζήτηση ολοκληρώθηκε περί τις 8 το βράδυ, με συχνές αντεγκλήσεις μεταξύ του Μιχ. Χρυσοχοϊδη και του Γ. Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πυρ από σύσσωμη την αντιπολίτευση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή αντίστοιχου χουντικού νόμου του 1971, η κυβέρνηση δίνει στην αστυνομία την εξουσία και την αρμοδιότητα να κρίνει ποιες συγκεντρώσεις επιτρέπονται και ποιες όχι, να διαλύει όποιες συγκεντρώσεις κρίνει κατά το δοκούν, καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στον τόπο συγκέντρωσης και τη διαδρομή μιας διαδήλωσης.

Ακόμα, καθιερώνει «ιδιώνυμο» για την παρουσία σε διαδηλώσεις που δεν έχουν πάρει έγκριση ή δεν έχουν “συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις” των αστυνομικών, τιμωρώντας τους διαδηλωτές με ποινή φυλάκισης ενός έτους! Συγχρόνως, προβλέπει την ευθύνη των διοργανωτών μιας κινητοποίησης (ποινική και αστική) για οτιδήποτε συμβεί σε αυτή, εάν δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι την προφύλαξαν επαρκώς. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι συνδικάτων ή κινημάτων που διοργανώνουν μια κινητοποίηση θα είναι έρμαια οποιασδήποτε ομάδας επιθυμεί να προκαλέσει επεισόδια (είτε αυθόρμητα, είτε κατευθυνόμενα…) και αν δεν πείσουν για τις επιδόσεις τους στην καταστολή (!) θα είναι υπαίτιοι για οποιαδήποτε φθορά, βλάβη ή τραυματισμό!

*Διαβάστε ακόμη:

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com