Η ομιλία της Άννας Βαγενά στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

0

Με τα λόγια των κτηνοτρόφων του Τυρνάβου, από την επιστολή που έστειλε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος του Δήμου Τυρνάβου, απευθύνθηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου, η βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννα Βαγενά στον ΥπΑΑΤ, κ. Μάκη Βορίδη, από την Ολομέλεια της Βουλής.

«Πίκρα, απογοήτευση, αλλά και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που επικρατούν στους συναδέλφους του κλάδου, αναφορικά με το θέμα της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης… Η παραπάνω πρακτική σας κύριε υπουργέ -μπορεί ενδεχομένως ακούσια- μας καταρρακώνει την αξιοπρέπεια και μας υποβιβάζει επαγγελματικά και κοινωνικά και αυτό το δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.»

Μετά την αναφορά της, η κ. Βαγενά κατέθεσε την επιστολή για να συμπεριληφθεί στα πρακτικά της Βουλής.

Η βουλευτής υπεραμύνθηκε της σημασίας του πρωτογενούς τομέα για την οικονομία της χώρας μας, σημασίας που αναδείχθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και συνέχισε λέγοντας:

«Για το νομοσχέδιο έχω να πω ότι άλλα περίμεναν οι αγρότες από το νομοσχέδιο και άλλα έρχονται. Και ενώ η κυβέρνηση ήταν πολύ γενναιόδωρη με άλλους τομείς της οικονομίας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, π.χ. με τα ΜΜΕ, στα οποία με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς ακόμη -2 μήνες μετά- να έχει αναρτήσει στη «Διαύγεια» τα ποσά και τους αποδέκτες, μοίρασε 20 εκατ. Ευρώ. Ή με τις σκανδαλώδεις προμήθειες υγειονομικού υλικού από τις κατά τόπους υγειονομικές περιφέρειες.

Όπως και με πλήθος άλλα μικρά και μεγάλα παραδείγματα, που ήρθαν στο φως και με όσα ακόμα είναι καλυμμένα μέσα στις απευθείας αναθέσεις και στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω των οποίων άσκησε η ΝΔ διακυβέρνηση αυτούς τους 2,5 μήνες της υγειονομικής κρίσης.

Αυτούς τους 2,5 μήνες μοιράστηκαν πολλά χρήματα σε ημέτερους και πάρα πολλοί αετονύχηδες επωφελήθηκαν ως συνήθως από τη δύσκολη κατάσταση. Ενώ λοιπόν έγιναν όλα αυτά, στους αγρότες, ως συνήθως, δόθηκαν ψίχουλα.

Παράδειγμα οι αποζημιώσεις αγροτών για ζημίες στις καλλιέργειες στη Θεσσαλία.

Στην Περιφέρειά μου, στον Νομό Λαρίσης, οι καλλιέργειες των αχλαδιών και των κερασιών, ιδίως των πρώιμων, όπως στην περιοχή του Τυρνάβου και της Αγιάς, καταστράφηκαν από τον παγετό. Το ίδιο συνέβη πρόσφατα με το βαμβάκι και τα σιτηρά από το χαλάζι στις περιοχές του Πλατύκαμπου και του Δήμου Κιλελέρ.

Ο ΕΛΓΑ, όμως, αρνείται να τις εντάξει στις πληττόμενες καλλιέργειες λόγω παγετού, όπως έγινε και πέρυσι με την καταστροφή της καρποδεσίας στις αμυγδαλιές του νομού μας, το ίδιο ακριβώς που έγινε φέτος με τα πρώιμα κεράσια της Αγιάς. Ο ΕΛΓΑ, που ο κ. Βορίδης θέλει να περάσει σε ιδιώτες μέσω συμπράξεων. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει τότε με τις αποζημιώσεις.»

Η Άννα Βαγενά έκλεισε την ομιλία της λέγοντας:

«Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στις προσπάθειές μας για τη δημιουργία «Εθνικού Μουσείου Αγροτικού Κινήματος» στο Κιλελέρ, θέμα το οποίο, δυστυχώς και πάλι, έχει βαλτώσει. Προσωπικά, με τις μικρές μου δυνάμεις, ανέδειξα αυτό το θέμα και κατάφερα να εξασφαλισθεί χρηματοδότηση, για την επικαιροποίηση της παλιάς μελέτης, που έμενε ανενεργή επί 20 χρόνια. Ελπίζω να μην περάσουν άλλα 20 χρόνια για την αξιοποίησή της».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com