Λεφτόδεντρα στην αυλή της ΝΔ: Πώς έκαναν τα 8,5 δισ. να φαίνονται 26

0

Για ένα απολύτως τεκμηριωμένο, κοστολογημένο και σαφές πρόγραμμα στήριξης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για λαθροχειρία σε ό,τι αφορά το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε – «Ο Σταϊκούρας μόλις παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφαρμόσιμο», τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντώντας σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σε αντιφάσεις πέφτει η ΝΔ στην προσπάθειά της να υπονομεύσει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ». Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ εξαγγέλει ως “σοβαρή πολιτική” τα μέτρα των 24 δισ. που πρότεινε, χρήματα τα οποία όμως ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Το ύψος των μέτρων της κυβέρνησης ανέρχεται στην πραγματικότητα σε μόλις σε 8,5 δισ., εκ των οποίων τα 2 δισ. αφορούν τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας. Πλέον αυτών, υπολογίζονται, άλλα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και 3,1 δισ. που αφορούν εγγυήσεις και αναστολές.

Στόχος του «Μένουμε Όρθιοι» η διάσωση όσο γίνεται περισσότερων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων αναφέρει σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση δεν καταθέτει κάποιους γενικούς άξονες πολιτικής αλλά, συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, κοστολογημένη και με τις αντίστοιχες πηγές χρηματοδότησης».

«Η κυβέρνηση κωφεύει και κινείται με βάση ιδεοληπτικές εμμονές»

Το κοστολογημένο πρόγραμμα είναι ύψους 13.5 δις και επιπλέον συνυπολογίζει την ανάγκη για αναστολή πληρωμών ύψους 3.5 δις και ενισχύσεις – εγγυήσεις για ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις ύφους 12 δις, αναφέρει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ν. ΒούτσηςΑντίθετα η κυβέρνηση δίνει ένα φανταστικό νούμερο, χωρίς τεκμηρίωση, για το ύψος των παροχών, γιατί κινείται ευθέως στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» με σαφή μεροληπτική αντίληψη, για το πού εν τέλει θα διαθέσει τα ποσά που απαιτούνται, για την επανεκκίνηση της οικονομίας

“Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» είναι απολύτως τεκμηριωμένο, κοστολογημένο και σαφές”, αναφέρει σε συνέντευξή του ο Ν. Βούτσης. “Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση κωφεύει και στη βάση των δικών της ιδεοληπτικών εμμονών, εξαγγέλλει και προχωράει σε παρεμβάσεις που κινούνται στον αντίποδα αυτού του προγράμματος. Το πρόγραμμά μας, που κινείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των βασικών πηγών χρηματοδότησης, έχει στο επίκεντρό του τη διασφάλιση της εργασίας και των εγγυήσεων για τις εργασιακές σχέσεις, τη δημιουργία ενός πλέγματος ασφάλειας, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις, την άμεση υποστήριξη του δημόσιου τομέα της υγείας, την ανταπόκριση στα εύλογα αιτήματα όλων των φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό και την εστίαση”.

*ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση Σταϊκούρα, η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τις επιχειρήσεις της εστίασης, του τουρισμού και των μεταφορών, το κράτος να καλύπτει το 100% των εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών) και το 40% του μισθού, ενώ το υπόλοιπο 60% του μισθού θα πρέπει να πληρώνει ο εργοδότης.

Τούτο σημαίνει ότι για έναν εργαζόμενο με καθαρό μισθό (προ φόρου) 1000 ευρώ, ο εργοδότης θα πρέπει να πληρώσει 600 ευρώ. Τα υπόλοιπα θα τα καλύψει το κράτος.”.

Επιπλέον σχολιάζει ότι “η μεγάλη διαφορά λοιπόν ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσα εφαρμόζει η ΝΔ δεν είναι ότι με τις δικές μας ο εργοδότης επιβαρύνεται υπέρμετρα, αφού όπως μόλις είδαμε ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η διαφορά είναι ότι με τις προτάσεις μας ο εργαζόμενος δεν έχει καμία μείωση μισθού και η σχέση εργασίας του παραμένει αμετάβλητη, ενώ με το πρόγραμμα της ΝΔ ο εργαζόμενος υφίσταται μείωση μισθού 20% και η εργασιακή του σχέση ελαστικοποιείται πλήρως”.

Τα 26 δισ. του Μητσοτάκη είναι στην πραγματικότητα 8,5

Ακόμη, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε την κυβέρνηση για λαθροχειρία σε ό,τι αφορά το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε. Μιλώντας στο Astra TV και τον Α. Γιουμερτάκη είπε ότι:

«Η κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού εξαγγέλλει πακέτο μέτρων το οποίο κρίνεται απολύτως ανεπαρκές. Το πακέτο εμπροσθοβαρών δράσεων του ΣΥΡΙΖΑ λοιδωρήθηκε και μας μιλούσαν για λεφτόδεντρα. Και ενάμιση μήνα μετά ο κ. Μητσοτάκης εξαγγέλλει 26 δις, που στην πραγματικότητα είναι 8,5 δις. Από τα 24 δις, τα 4 δεν υπάρχουν, θα εξαγγελθούν αργότερα. Άρα μένουν 20. Από τα 14 μέχρι τα είκοσι δις είναι η αναμενόμενη θετική επίδραση που θα έχουν τα άλλα μέτρα, άρα αέρας κοπανιστός. Να μην τα πολυλογούμε μας μένουν 6,4 δις μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τέλος Μαΐου και 2,1 τα νέα μέτρα. Άρα 8,5 δις μέτρα ρευστότητας. Αν δεν είναι αυτό λαθροχειρία τότε τι είναι;»

Η Γεροβασίλη είπε ακόμα ότι: «Το θέμα όμως είναι το τι θα συμβεί σήμερα: Εν όψει μίας λαίλαπας που έρχεται και μίας σκληρής νεοφιλελεύθερης αντίληψης που κυριαρχεί στη ΝΔ βρισκόμαστε μπροστά σε μία βαθιά ύφεση, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κατακρήμνιση της μεσαίας τάξης, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Η πανδημία αποτελεί συμμετρική απειλή αλλά οι συνέπειες που θα νιώσει η κάθε χώρα εξαρτώνται από τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης.. Και αυτές ακριβώς κρίνουμε στη Νέα Δημοκρατία. Λοιδώρησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, της εμπροσθοβαρούς και γενναίας στήριξης στις επιχειρήσεις και την εργασία, κάτι που έκαναν κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας,  φάνηκε αδύναμη να σχεδιάσει, αδύναμη να προβλέψει την ύφεση και τώρα  εξακολουθεί να κινείται στη λογική βλέποντας και κάνοντας και όποιος αντέξει.  […] Μπορεί η σημερινή  κυβέρνηση να βρέθηκε σε καθεστώς πανδημίας, όμως ας θυμίσω ότι τα νούμερα που αφορούν την ανάπτυξη ήδη δεν πήγαιναν καλά, όπως έχει ήδη καταγραφεί επισήμως,  από το α τρίμηνο  του 2020 πριν ξεσπάσει η επιδημία. Το ποια αποτελέσματα παρήγαγε η πολιτική της ΝΔ έως το Φεβρουάριο στην οικονομία είναι σαφές. Ούτε επενδύσεις ήρθαν, οι μπουλντόζες ακόμη φτάνουν στο Ελληνικό κατά τις  επανειλημμένες προαναγγελίες του κ. Γεωργιάδη».

«Ο Σταϊκούρας μόλις παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εφαρμόσιμο»

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ που θέλει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να βαίνει σε δημοσιονομικό κενό, ο τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος τονίζει ότι «ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα μας βγαίνει, και τα παραδείγματα μας αποτυπώνουν το τι θα έπαιρναν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις αν η κυβέρνηση ακολουθούσε την πολιτική μας. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα μαξιλάρι που παραδώσαμε έχει ήδη μειωθεί κατά 11 δις και παρά το γεγονός σε όλους τους υπολογισμούς μας φροντίσαμε να είμαστε συντηρητικοί».

Η κυβέρνηση κρίνει εξ ιδίων και… βλέπει μνημόνιο στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, “τo πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, «δεν αποτελεί “το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να βγούμε από την κρίση”, όπως υποστήριξε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά την πόρτα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέο μνημόνιο»”. Είναι όμως έτσι ή μήπως η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότροια;

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ως προς τις ταμειακές δυνατότητες της χώρας, γεννά χρήματα από “λεφτόδεντρο”. Τον ενημερώνουμε για τα ακόλουθα λάθη, τα οποία αθροίζονται σε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ:

1ο λάθος: 6,7 δισ. ευρώ

Τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους ανέρχονταν χθες, 25/5 σε 32,5 δισ. ευρώ (όχι σε 36-37 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ), τα οποία κατανέμονται ως εξής:

-Διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος: 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. ευρώ είναι ο Ειδικός Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού, ο οποίος περιλαμβάνει την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και η χρήση του γίνεται μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις που επιβλήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
-Διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης στις εμπορικές τράπεζες: 2 δισ. ευρώ (και όχι 5 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ).
-Διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος: 12,5 δισ. ευρώ (και όχι 16 δισ. ευρώ).

Από τα ανωτέρω, το Κράτος έχει να πληρώσει τοκοχρεολύσια ύψους 3,2 δισ. ευρώ έως το τέλος Ιουλίου.
Συνεπώς τα πραγματικά διαθέσιμα, εξαιρουμένων των ανωτέρω πληρωμών και των 15,7 δισ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού Δημιουργίας Αποθεματικού, είναι 13,6 δισ. ευρώ, και όχι 20,3 δισ. ευρώ που αποτυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πρόγραμμά του.

2ο λάθος: 4-5 δισ. ευρώ

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί παντελώς τη μείωση των εσόδων του Κράτους από την ύφεση. Θεωρεί ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του Δημοσίου πληρώνονται από κάποιο “λεφτόδεντρο”. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει επιδεικτικά να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ύψος της ύφεσης. Οποιοδήποτε πρόγραμμα δεν λαμβάνει υπόψη τις μακροοικονομικές εξελίξεις, σημαίνει πώς δεν έχει πραγματοποιηθεί κατόπιν ταμειακού και δημοσιονομικού προγραμματισμού και, συνεπώς, αποτελεί πρόγραμμα εν κενώ αέρος ή άλλως έκθεση ιδεών.

Ταυτόχρονα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί συνεχώς την Κυβέρνηση, επειδή αναθεωρεί τις εκτιμήσεις της, όπως έκαναν το προηγούμενο διάστημα όλες οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Ενδεικτικά, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 13 Μαρτίου, εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι 1% στην Ευρώπη το 2020, και – μετά από συνεχείς αναθεωρήσεις – κατέληξε σε εκτίμηση για ύφεση 7,4%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχικά, στις 12 Μαρτίου, άφηνε απλώς ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιας ύφεσης στην ευρωζώνη για εφέτος. Μία εβδομάδα αργότερα, έκανε λόγο για ύφεση 1,2%, εάν το lockdown διαρκέσει ένα μήνα, και 4,2%, εάν το lockdown διαρκέσει τρεις μήνες.

Τελικά, στις 30 Απριλίου, αναθεώρησε την εκτίμησή της για τη συρρίκνωση των οικονομιών της ευρωζώνης σε 5% έως 12%. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, στις 9 Μαρτίου, απλώς υποστήριζε ότι η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις πριν από 3 μήνες, και τελικά, στις 19 Απριλίου, αναφέρθηκε σε ύφεση 7,5% στην ευρωζώνη. Εξάλλου, χθες η Τράπεζα της Ελλάδος εκτίμησε ότι το εύρος της ύφεσης στη χώρα μας μπορεί να κυμανθεί από 4,5% έως 9,5%, εύρος ενδεικτικό του μεγάλου βαθμού αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει.

Πέρα από το, προφανές, παράλογον του πράγματος, την καλύτερη απάντηση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση δίνουν οι πολίτες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επικροτούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Εαρινές Προβλέψεις της, υπογράμμισε την “ταχεία πολιτική αντίδραση της Κυβέρνησης”, με “δημοσιονομικά μέτρα που στρώνουν τον δρόμο για ταχύτερη ανάκαμψη”, “τα οποία αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις”. Επιπρόσθετα, την περασμένη Τετάρτη, η εξαιρετικά θετική Έκθεσή της, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης ενισχυμένης εποπτείας, ανέδειξε την υπευθυνότητα της Κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, επιβεβαίωσε τόσο την ταχύτητα λήψης μέτρων όσο και την επάρκεια αυτών, και επισήμανε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

3o λάθος: 2-2,5 δισ. ευρώ

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση προτείνει την ενεργοποίηση και αναπροσανατολισμό πόρων ΕΣΠΑ, ύψους 6-6,5 δισ. ευρώ. Την ενημερώνουμε ότι ήδη έχουμε ενεργοποιήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ και, για αυτόν τον σκοπό, αυξάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε 8 δισ. ευρώ, από 6,5 δισ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, υπάρχουν και υπόλοιπες δαπάνες του ΠΔΕ που δεν μπορούν να αναπροσανατολιστούν, καθώς αποτελούν ανελαστικές δαπάνες και ώριμες υποχρεώσεις και προγράμματα.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις του, ο ΣΥΡΙΖΑ διόρθωσε και τρία λάθη του προγράμματος “Μένουμε Όρθιοι”, έστω και με καθυστέρηση 50 ημερών:

1ο λάθος που διορθώθηκε: Αναστολές φόρων και εισφορών

Χαιρόμαστε που κατάλαβε – επιτέλους – ότι η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έχει κόστος και περιορίστηκε σε πρόταση αναστολής, για μικρότερο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένων φόρων, που όμως έχει ήδη αναστείλει η κυβέρνηση.

“Μένουμε Όρθιοι Ι”
“Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”
Αναστολές φόρων και εισφορών:
8-10 δισ. ευρώ
Αναστολές φόρων και εισφορών:
3,5 δισ. ευρώ

2ο λάθος που διορθώθηκε: ANFAs/SMPs

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντελήφθη ότι οι επιστροφές κερδών του Ευρωσυστήματος  από ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs) είναι διαθέσιμες σε ορίζοντα τριών ετών, και όχι άμεσα, και τις εξαίρεσε από τις πηγές χρηματοδότησης. Ωστόσο, η πρότασή του να ζητήσουμε εμπροσθοβαρώς την εκταμίευση των χρημάτων αυτών αποδεικνύει ότι δεν θυμάται τι υπέγραψε ως Κυβέρνηση, όταν, τον Ιούνιο του 2018, δεσμεύτηκε η καταβολή να γίνει σε δόσεις και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αξιολογήσεων της ενισχυμένης εποπτείας, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μάς έβαλε.

3ο λάθος που διορθώθηκε: Μειώσεις φόρων

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση θυμήθηκε να προσθέσει μέτρα όπως η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, μετά – φυσικά – από τις ανακοινώσεις  της Κυβέρνησης την περασμένη Τετάρτη.
Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν την είχε καν αναφέρει όταν ο πρόεδρός του κ. Τσίπρας συζήτησε στις 8/5 με εκπροσώπους φορέων της εστίασης. Όσο για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ισοπέδωσε τις επιχειρήσεις με την εκτόξευση της προκαταβολής φόρου στο 100% επί των ημερών του, τώρα έρχεται, μετά την κυβερνητική δέσμευση για γενναία μείωσή της, να προσπαθήσει να πλειοδοτήσει. Δηλαδή, “να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι”!

Και νέα λάθη…
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαπράττει, όμως, άλλη μία σειρά λαθών:
Αναφορικά με τη στήριξη της εργασίας, αναρωτιόμαστε πώς η επιχείρηση θα καταβάλει 60% του μισθολογικού κόστους υποχρεωτικά, την ώρα που δεν έχει έσοδα. Προφανώς, ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμά το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις απολύσεις και τα επιδόματα ανεργίας.

Σχετικά με την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, απορούμε πώς ο ΣΥΡΙΖΑ επαίρεται ότι στόχος του προγράμματός του είναι η κατά το δυνατόν ελάχιστη αύξηση του λόγου Χρέος/ΑΕΠ. Τον ενημερώνουμε ότι το εν λόγω μέτρο, σε σχέση με αυτό που υλοποιείται, χωρίς να έχει περισσότερα οφέλη έως το τέλος του 2021, αυξάνει το χρέος της χώρας κατά 3 δισ. ευρώ. Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της Κυβέρνησης, ήδη πάνω από 50.000 επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες, ενισχύθηκαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν στις 12/5 ότι “την επιστρεπτέα προκαταβολή θα λάβουν τον Μάιο μόλις 8.600 επιχειρήσεις”.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί τη μείωση ενοικίου. Προφανώς, θεωρεί ότι τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι για την Α΄ κατοικία τους και οι οικογένειες με φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο τους για την κατοικία που νοικιάζουν θα πρέπει να πληρώνουν το 100% του ενοικίου τους, παρά τα περιορισμένα από την υγειονομική κρίση έσοδά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κυβέρνηση να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τους πόρους του SURE, σε συνάρτηση με την έκταση τα ύφεσης, ενώ αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί! Η σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 19/5 ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το SURE θα αποτελέσει κυρίως σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για τους εργαζομένους στις οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο”.

Σε ό,τι αφορά τα δήθεν “παραδείγματα” που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά παραχαράσσει ή αγνοεί τις ελαφρύνσεις και τη βοήθεια που έχουν ήδη λάβει οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης (αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων, 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μείωση ενοικίων), καθώς και αυτά που θα λάβουν στο εγγύς μέλλον (π.χ. ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές, μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.λπ.) και τα αντιπαραθέτει με φανταστικά ποσά, που δήθεν θα λάμβαναν από το “Βρήκαμε Λεφτόδεντρο 2” του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τρόπος να χρηματοδοτηθούν.

Η σχέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την υπευθυνότητα και την ορθή κοστολόγηση μέτρων αποδεικνύεται ανύπαρκτη, καθώς:

-Τα τρία λάθη που προαναφέραμε αθροίζονται σε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ.
-Στο παραπάνω ποσό πρέπει να προστεθεί το κόστος των αναστολών, που πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζει στα 3,5 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας και τα 12 δισ. ευρώ μέτρων ρευστότητας, το συνολικό ύψος των μέτρων ξεπερνά τα 28,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε την ανάγκη χρηματοδότησης της μείωσης εσόδων ύψους 4-5 δισ. ευρώ λόγω της ύφεσης.
-Το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” αφορά την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραβλέπει ότι για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου το πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι Ι” περιλάμβανε μέτρα ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ για την προστασία της εργασίας (1,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 3,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και 2,8 δισ. ευρώ τον Μάιο). Αυτά τα 8 δισ. ευρώ πρέπει να προστεθούν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες.

“Συνεπώς”, καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, κάθε πρόγραμμα “Μένουμε Όρθιοι” προσθέτει μέτρα δημοσιονομικού κόστους περίπου 10 δισ. ευρώ και, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο τελικός λογαριασμός των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει τα 36,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους και δεν αποτελεί “το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για να βγούμε από την κρίση”, όπως υποστήριξε χθες ο κ. Τσίπρας, αλλά την πόρτα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για νέο μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com