Σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή σε εργασιακό μεσαίωνα

0

Άρθρο του Βασίλη Ζωγράφου**

Η κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς κανένα διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, κρυφά απο την κοινωνία και τα κόμματα, πρότεινε στην ΕΕ ένα «ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» και «συμπληρωματικών δεσμεύσεων» για την Ελλάδα, τα οποία αφορούν τα εργασιακά. Οι αρμόδιοι επίτροποι το παρουσίασαν στην Κομισιόν η οποία το αποδέχτηκε, μια και πρόκειται για ένα μίνι εργασιακό μνημόνιο, για το οποίο αν οι εργαζόμενοι δεν ξεσηκωθούν θα οδηγηθούν σε εργασιακό μεσαίωνα.

Η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα καθώς και με την απελευθέρωση των απολύσεων, την ώρα που άλλες χώρες έθεσαν την προστασία των μισθών και των θέσεων εργασίας σε πρώτη προτεραιότητα.

Με νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ απορρυθμίζει την αγορά εργασίας, χωρίς την παραμικρή εγγύηση οτι θα επανέλθουν οι μισθοί εκεί που ηταν πριν την πανδημία.

Ανάμεσα στα άλλα που πρότεινε κρυφά απο τον κόσμο της εργασίας η κυβέρνηση, ξεχωρίζουν η «βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου της ατομικής εργατικής νομοθεσίας».

Η αρχή έγινε με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Τα επόμενα βήματα που συμφώνησε η κυβέρνηση της ΝΔ με την Κομισιόν είναι ισοπέδωση – στην κυριολεξία – του ασφαλιστικού συστήματος. Οι ιδιώτες θα εχουν τον πρώτο λόγο και φυσικά το «ψητό».

Στις προθέσεις της, αν μείνει ο ελληνικός λαός με σταυρωμένα χέρια, είναι η ριζική αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με προώθηση της εργολαβικής, ενοικιαζόμενης, δανειζόμενης εργασίας.

Στο βάθος, προβλέπονται μειώσεις μισθών και συντάξεων και στο δημόσιο τομέα.

Το μίνι μνημόνιο περιλαμβάνει για το 2021 την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Είναι πρώτη φορά από το 2010 που ελληνική κυβέρνηση, χωρίς την πίεση της Κομισιόν, προτείνει απο μόνη της μια σειρά μέτρων μη αξιοπρεπούς εργασίας, έναν πραγματικό μεσαίωνα, με εργασιακές συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας.

Για να περάσει αυτή η εργασιακή λαίλαπα με το λιγότερο δυνατό κόστος, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ θα χρειαστούν την βρώμικη και αντιδραστική προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ, με το αζημίωτο φυσικά, αφού τους ταίζει με ζεστό χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου, μέσω των διαφημίσεων ή τους χαρίζει οφειλές τους προκλητικά.

Τα κανάλια λατρεύουν τον κ. Μητσοτάκη. Κάποιοι δημοσιογράφοι τον αποκάλεσαν «Αυτοκράτορα», άλλοι «Μωυσή» και με το δίκιο τους. Η τραγωδία και ο εξευτελισμός δεν απέχουν πολύ!

Τα στημένα παπαγαλάκια αναλυτές, κάθε μέρα, πρωί – μεσημέρι – βράδυ, το επόμενο διάστημα θα μας βομβαρδίζουν με αναλύσεις, διαγράμματα που θα λένε ότι η λιτότητα και η ευελιξία είναι μονόδρομος. Ο εξευτελισμός του εργαζόμενου, του άνεργου, του επιστήμονα, θα είναι για το καλό του! Δεν θα ντρέπεται ούτε θα κοκκινίζει κανένας…

Η κεντρική ιδέα θα είναι πως ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ κάνουν δήθεν τα πάντα για αυτούς και για όλα φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση, οι τεμπέληδες εργαζόμενοι και όσοι απεργούν, οι αριστεροί που τους ξεσηκώνουν…

Το χειρότερο είναι οτι θα κατηγορούν όλοι τους την αριστερά για ιδεοληψίες και κάποιοι αδίστακτοι απο αυτούς, δήθεν γκουρού στην οικονομία, θα ζητάνε απο την κυβέρνηση περισσότερα αντιδραστικά μέτρα, ώστε οι πλούσιοι αυτού του τόπου να γίνουν ξεδιάντροπα πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, οι δε άνεργοι ρακένδυτοι.

Οι ταξικές διαφορές θα οξύνονται. Οι κοινωνικές εκρήξεις, η αγανάκτηση του κόσμου είναι δεδομένες. Γι’ αυτό ετοιμάζουν τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των απεργιών, την συχνότερη χρήση των δυνάμεων καταστολής, ακόμα περισσότερο αυταρχισμό και τρομοκρατία.

Τα πάντα θα κριθούν από την δυνατότητα της κοινωνίας να οργανώσει τις αντιστάσεις της. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που είναι εν υπνώσει, έχουν μεγάλες ευθύνες και πρέπει να τις αναλάβουν. Γνωρίζουν που οδηγεί η σημερινή κυβέρνηση την κοινωνία, δηλαδή στο περιθώριο και την φτωχοποίηση. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, θα έχουν την κατακραυγή όλης της εργατικής τάξης.

Η Αριστερά θα είναι πρωτοπόρος και μπροστάρης στους αγώνες και στην οργάνωση της κοινωνίας. Η Αριστερά θα δώσει ξανά την ελπίδα στον ελληνικό λαό για να στηριχθεί πάλι πάνω της.

Δεν υπάρχουν δικαιολογίες…

*Ο Βασίλης Ζωγράφος είναι αναπληρωτής συντονιστής γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

** Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτα στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com