Αλ. Γεωργούλης: «Χρειάζεται να φροντίσουμε οτι η κερδοσκοπία σε βάρος της ανθρώπινης υγείας θα αποφευχθεί»

0

Ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν για τα εμβόλια και τη θεραπεία για τον covid – 19

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη συνεργάζονται με σκοπό να βρεθούν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την καταπολέμηση της διάδοσης του COVID-19. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ανάπτυξη ενός προφυλακτικού εμβολίου για την πρόληψη της νόσου και ενός θεραπευτικού εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί για θεραπεία. Ακολουθούνται εσπευσμένα κανονιστικές διαδικασίες προκειμένου να δοθούν το συντομότερο δυνατόν άδειες κυκλοφορίας ασφαλών, αποτελεσματικών και υψηλής ποιότητας φαρμάκων για την καταπολέμηση του COVID-19.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε μεγάλη χρηματοδοτική επένδυση για την έρευνα που θα φέρει την θεραπεία. Στήριξε συμπράξεις και χρηματοδότησε ινστιτούτα και ερευνητικά κέντρα για να βρεθούν τα εμβόλια και η θεραπεία για τον ιό.

Όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «εξαρτόμαστε αναγκαστικά από θεραπείες και λύσεις για τον ιό». Η κρίση σύμφωνα με τον ίδιο ανέδειξε τρεις βασικές αδυναμίες: «(α) την έλλειψη συντονισμού και ενός μηχανισμού που θα συντονίζει και βελτίωση των εφοδιαστικών αλυσίδων (β) ετοιμότητα για τις κρίσεις και (γ) την στρατηγική αντοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών». Ανακοίνωσε νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη της όλα όσα συνέβησαν στην κρίση για να αποφευχθεί μια στο μέλλον.

Το ερώτημα που τίθεται εν προκειμένω και είναι επιτακτικό είναι τι γίνεται με τις φαρμακευτικές και τον τρόπο που επιλέγουν να κατοχυρώσουν την διανοητική ιδιοκτησία μέσα από ευρεσιτεχνίες τα τεστ, τα εμβόλια και την θεραπεία στον ιό εν μέσω μια τέτοιας φονικής πανδημίας. Χρειάζεται να φροντίσουμε ότι η κερδοσκοπία σε βάρος της ανθρώπινης υγείας θα αποφευχθεί. Η ανθρώπινη υγεία είναι δικαίωμα και κανείς δεν θα μείνει εκτός σε αυτόν τον αγώνα να ανακτήσουμε τις ζωές μας. Η νέα στρατηγική πρέπει και οφείλει να λάβει υπόψη της αυτές τις παραμέτρους για να είμαστε όλοι πραγματικά ασφαλείς. Για τον λόγο αυτό κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Επιτροπή για να διευκρινίσω ότι θα υπάρξει σχέδιο και κανείς δεν θα μείνει πίσω, τόσο εντός ΕΕ όσο και εκτός.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com