Ο μανδύας του Μωυσή αρχίζει να ξεφτίζει

0

Τα γράψαμε, τα είπαμε και τα πρωτοπαλίκαρα του Μητσοτάκη έσπευσαν να μας δικαιώσουν: «Στον καπιταλισμό κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει τον εργοδότη να κάνει απολύσεις και να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων» υπογραμμίζει ο Θεοδωρικάκος και επαναλαμβάνει ο Αδωνις.

Καθαρότατη ομολογία ότι έρχονται μειώσεις μισθών, όπως και η προηγούμενη ομολογία για μισή δουλειά με την μετατροπή των συμβάσεων σε εργασία εκ περιτροπής. Τι άλλο να πουν για την ουσία της πολιτικής Μητσοτάκη; Μία πολιτική που από την μία δίνει γενναιόδωρη στήριξη στην μεγάλη εργοδοσία και από την άλλη μειώνει μισθούς και γιγαντώνει τις απολύσεις; Την ίδια στιγμή η μείωση των συντάξεων έρχεται. Και δεν θα είναι και πολύ μακριά αφού μειώνονται με δραματικό τρόπο τα έσοδα του ΕΦΚΑ με την αύξηση της μαύρης εργασίας, την έκρηξη της ανεργίας, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μείωση συντάξεων που το ύψος θα κριθεί και από το ύψος της ανεργίας που η πολιτική του Μωυσή ωθεί στα ύψη.

Πλέον είναι καθαρή η αντιλαϊκή επέλαση που ετοιμάζει ο Μητσοτάκης. Είτε πάρει δάνεια από τον ESM είτε όχι μία τεράστια ανακατανομή εισοδημάτων σε βάρος μισθωτών , συνταξιούχων και μικρομεσαίων υπάρχει στην φαρέτρα του. Ας μην υπάρχει αμφιβολία λοιπόν ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεδιπλώσει τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της. Σε αυτήν τη βάση είναι εξαιρετικά πιθανό να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Όχι αργότερα γιατί ο μανδύας του Μωυσή αρχίζει ήδη να ξεφτίζει. Αξιοποιώντας το καθημερινό λιβάνισμα που απολαμβάνει από τους βαρόνους της παραπληροφόρησης, αλλά και τον φόβο που απλώνεται, ποντάρει στην «ύπνωση» της κοινωνίας. Ελπίζει να ξεμπερδεύει με τον Τσίπρα, για να προχωρήσει ανενόχλητος στην υλοποίηση της στρατηγικής του.

Όμως δεν υπολογίζει έναν καθοριστικό παράγοντα. Ότι οι πολλοί έχουν αρχίσει να ….ψυλλιάζονται πού το πάει. Ιδιαίτερα το τμήμα αυτό των μικρομεσαίων και συνταξιούχων που του έδωσαν προβάδισμα στις προηγούμενες εκλογές. Όση διαστρέβλωση, όση «αγιαστούρα» στον Μητσοτάκη και αν κάνουν τα μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορέσουν να κρύψουν την αλήθεια για αυτό που ετοιμάζει ο Μωυσής. Ήδη ο μανδύας του αρχίζει να ξεφτίζει όσο και αν οι δημοσκοπήσεις προσπαθούν όχι να καταγράψουν αλλά να διαμορφώσουν την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Αριστερά προετοιμάζεται. Ένα εναλλακτικό, προοδευτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα θα είναι ο καταλύτης για μία σημαντική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Πολύ περισσότερα αν σε αυτή την προσπάθεια συσπειρωθούν, παρά τις υπάρχουσες διαφορές, οι προοδευτικές δυνάμεις όπως το ΚΙΝ.ΑΛ. Αυτή η συσπείρωση και συνεργασία είναι ο σίγουρος τρόπος για την ανατροπή των σχεδίων του Μητσοτάκη.

*Άρθρο του Μάκη Κοψίδη

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com