Πέτσας: Παραδέχεται την «τρύπα» στο ασφαλιστικό, ομολογεί τις απώλειες στους μισθούς

0

Η κυνική παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων και την επερχόμενη μονιμοποίηση της καραντίνας στα εργασιακά δικαιώματα ξεχωρίζει από την ενημέρωση της Πέμπτης 14/5/20

«Αντίθετα, (σ.σ.: η αξιωματική αντιπολίτευση) αγνοούσε το γεγονός ότι έχουμε απώλεια εσόδων κάθε μήνα λόγω της αναστολής των ασφαλιστικών και των φορολογικών υποχρεώσεων και του γεγονότος ότι παραμένουν κλειστοί πολλοί τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Φαίνεται το ανακαλύπτει εσχάτως ο φιλοαντιπολιτευόμενος Τύπος σήμερα»: με την αναφορά αυτή, αρκέστηκε να σχολιάσει (για την ακρίβεια να επιβεβαιώσει) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Αυγής» (14/5/20) σχετικά με τις αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι κυβερνητικές πολιτικές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ήδη πολύ μεγάλες και εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή έχουν διπλασιαστεί οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο δεκάμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Στην ίδια απάντηση, ο Στ. Πέτσας, κατά το briefing της Πέμπτης, επέμεινε να αρνείται την ανάγκη για γενναία χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας τώρα, με την αξιοποίηση των 26 δισ. από τα 50 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τη χώρα τους επόμενους μήνες, όπως προτείνει διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του capital.gr:

«Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι, όταν κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, δεν μπορεί να είναι σίγουρος ποτέ για τα χρήματα που θα χρειαστεί να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα.

Εμείς εκπονήσαμε ένα σχέδιο από τα μεγαλύτερα σε ύψος στην Ε.Ε. Αυτό κάνουμε και το ξεδιπλώνουμε Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο. Κι αν χρειαστεί, εδώ είμαστε να δούμε τι στήριξη θα παρέχουμε στην πραγματική οικονομία. Πέραν αυτών, κρατούμε εφεδρείες για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατό την ποθητή ανάκαμψη.

Δεν θα ήταν σώφρον να έχουμε ξοδέψει από την αρχή, από τον Μάρτιο, όλα τα χρήματα που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα να μην ξέραμε τι να κάνουμε. Επίσης υπάρχει ένα δεύτερο σχέδιο, το οποίο έχει πολλή μεγάλη σημασία, πώς καλύπτει κανείς την απώλεια εσόδων την στιγμή που έχουμε την αύξηση των δαπανών για την στήριξη της οικονομίας».

Βέβαια, στην προσπάθειά του να θέσει εκτός συζήτησης την ανάγκη για ισχυρές εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πέτσας διαστρεβλώνει την πραγματικότητα: αν η κυβέρνηση είχε αυξήσει τις δαπάνες (όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ) θα είχαν αυξηθεί και τα έσοδα!

Την ίδια στιγμή, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην κριτική της. «Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης είναι απολύτως ανεπαρκείς για να ανασχέσουν την οικονομική ύφεση που βιώνουν ήδη οι πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στην καθημερινότητά τους», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας την Πέμπτη 14/5/20 στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» (δείτε αναλυτικά).

Μόνιμη «καραντίνα» στα εργασιακά με «τις μικρότερες δυνατές μειώσεις μισθών»

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αρνήθηκε ότι δρομολογείται η παγίωση του μοντέλου «μισή δουλειά – μικρότερος μισθός», δεδομένου ότι χιλιάδες επιχειρήσεις που εξέρχονται από την καραντίνα προχωρούν στην εφαρμογή του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το Κράτος θα εγγυηθεί τη μερική μόνο αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Κ. Σαββόπουλου («Αυγή»), σχετικά με το αν το κράτος θα μπορέσει να εγγυηθεί για το σύνολο του μισθού των εργαζομένων που θα δουλεύουν εκ περιτροπής (ή με σχέσεις μερικής απασχόλησης), έστω των πιο χαμηλόμισθων, ο κ. Πέτσας απάντησε κυνικά ότι «ενδεχομένως να υπάρξουν απώλειες», αλλά η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος SURE θα φροντίσει ώστε αυτές οι απώλειες «να είναι οι μικρότερες δυνατές, πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο».

«Αυτό μπορούμε να εγγυηθούμε. Ταυτόχρονα θα προχωρήσουμε, όσο μπορούμε πιο γρήγορα, στη διαμόρφωση των συνθηκών που θα βοηθήσουν ώστε η επανεκκίνηση της οικονομίας να είναι γρήγορη και να απορροφηθεί οποιοσδήποτε αναπόφευκτος κραδασμός, που προήλθε από την πανδημία», είπε επίσης ο κ. Πέτσας, προεξοφλώντας ότι οι εργαζόμενοι, ακόμα και οι χαμηλόμισθοι, θα πληρώσουν, άγνωστο για πόσο, το μάρμαρο.

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα»

Κατά την αρχική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά στη σταδιακή επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας και σημείωσε ότι ήδη έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή. Έκανε επίσης αναφορά στην επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου και προσέθεσε ότι από αυτό το Σάββατο, αξιολογώντας τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες, τα επιδημιολογική δεδομένα αλλά και την εισήγηση της Επιτροπής των Επιδημιολόγων, προχωρούμε στο άνοιγμα των 515 οργανωμένων παραλιών της χώρας.

«Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και θα ελέγχεται η εφαρμογή τους», τόνισε ο κ. Πέτσας. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «αυτό είναι ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε με επιτυχία. Όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα έχει επιδείξει υποδειγματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα καλούμαστε να δείξουμε ότι με κανόνες και ωριμότητα μπορούμε και αυτό το καλοκαίρι να απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας με ασφάλεια. Αυτό θα είναι το καλύτερο διαβατήριο για επανεκκίνηση όχι μόνο του εσωτερικού αλλά κυρίως του εξωτερικού τουρισμού. Ας το σφραγίσουμε λοιπόν αυτό το Σαββατοκύριακο».

«Είναι αυτονόητο ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας»

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι από την Κυριακή ξεκινάει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας καθώς και ιερών μυστηρίων στις εκκλησίες μας με την παρουσία πιστών. «Πάντοτε βέβαια με σεβασμό στις συστάσεις των ειδικών για τον αριθμό των πιστών σε κάθε χώρο και τις αναγκαίες μεταξύ τους αποστάσεις», τόνισε.

«Από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη. Την ίδια μέρα επανέρχονται στις τάξεις και οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας», προσέθεσε.

«Είναι αυτονόητο και δε σταματάμε να το υπογραμμίζουμε ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα»

«Ασυνέπεια και εφησυχασμός μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα κι αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία σε ολόκληρη τη χώρα», τόνισε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τη στιγμή αυτή καθώς η οικονομία βρίσκει σιγά σιγά το βηματισμό της, η κυβέρνηση στρέφει το ενδιαφέρον της στην προστασία των εργαζομένων με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με κοινωνικούς εταίρους και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει σε βάρος της υγείας των εργαζομένων, οι οποίοι επιστρέφουν στους χώρους εργασίας κάτω από νέες πιο δύσκολες συνθήκες. Με αυτό το γνώμονα ο πρωθυπουργός έχει δώσει ως γενική κατεύθυνση τη χρήση τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν, την παράταση της άδειας ειδικού σκοπού και την αναβάθμιση του ρόλου του γιατρού εργασίας».

Επισήμανε επίσης ότι «στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ήδη κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια τεστ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι ΜΕΘ αυξάνονται και γίνονται νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των νοσηλευτικών προσωπικών από 12 νοσοκομεία αναφοράς, η κρίση του κορονοϊού έδωσε το έναυσμα για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα του Συστήματος».

Την Παρασκευή ανακοινώνονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Σχετικά με την επανεκκίνηση των μεταφορών και του τουρισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, άλλαξε την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που κινούμαστε, τον τρόπο που μετακινούμαστε. Αυτό αναπόφευκτα προκαλεί πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές. Η κυβέρνηση καταρτίζει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στον τουρισμό. Για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες. Για να το πετύχουμε αυτό, από νωρίς, πρώτη η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού δημοσίου διαλόγου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατ’ επανάληψη, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε Συνόδους Κορυφής, ότι η Ενιαία Αγορά έχει ως πυλώνα την ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, η οποία αποτελεί μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες στις οποίες οικοδομήθηκε η ΕΕ. Συνεργαστήκαμε, τόσο με άλλες χώρες όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να πετύχουμε ένα κοινό πλαίσιο -που δεν ήταν αυτονόητο- για τη σταδιακή εξομάλυνση των μεταφορών και του τουρισμού, με κοινούς κανόνες και κοινές προϋποθέσεις».

Ανέφερε στη συνέχεια πως «χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσίασε το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων, εντάσσοντας σ΄ αυτό προτάσεις για υγειονομικά και ταξιδιωτικά πρωτόκολλα, για εργαλεία ιχνηλάτησης, για κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την ανάδειξη της Ευρώπης ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού.

Συνεκτικός κρίκος του πλαισίου είναι η αρχή της μη-διάκρισης, που διευκολύνει τη μετακίνηση μεταξύ χωρών και περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και όχι με βάση τη γεωγραφική απόσταση, ή το μέσο μεταφοράς. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας, καθώς η Ελλάδα, χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι από τις χώρες με τη χαμηλότερη διασπορά του ιού».

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «έχοντας τώρα στα χέρια της το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο, η κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού». Ενημέρωσε επίσης πως «ενόψει της απελευθέρωσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από τη Δευτέρα, αύριο (σ.σ.: Παρασκευή) θα ανακοινωθούν λεπτομερώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τις αεροπορικές, τις ακτοπλοϊκές και τις οδικές μεταφορές. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες του χώρου θα γνωρίζουν τους κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν».

Επιμένει για άνοιγμα των δημοτικών την 1η Ιουνίου

Για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι για τα δημοτικά έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν την 1η Ιουνίου εφόσον η πορεία της επιδημίας συνεχίζει να είναι καθοδική. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναμένουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών προκειμένου να δράσουμε αναλόγως. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι να κυλίσει ομαλά η επανέναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου, να ξεκινήσουν από Δευτέρα οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων» είπε.

Απαντώντας στους χαρακτηρισμούς του Ταγίπ Ερντογάν για την Ελλάδα και τις περιφερειακές συμμάχους της ως δυνάμεις του κακού τόνισε: «Η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα, το δείξαμε αυτό στις αρχές Μαρτίου και θα το κάνουμε πάντα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». «Όπλο μας ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, οι σύμμαχοί μας και η δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Από εκεί και πέρα προσδοκούμε ότι θα σταματήσει αυτή η ρητορεία και θα σεβαστεί και η Τουρκία τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες καλής γειτονίας» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com