Τη διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την ΕΕ για τους βοσκοτόπους, ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

0

Ερώτηση 38 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την ΕΕ στην Ελλάδα λόγω της δικαστικής δικαίωσης για τους βοσκοτόπους

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (12/5/20), με πρωτοβουλία της βουλευτή Θεοδώρας Τζάκρη, με θέμα «Διοχέτευση στον πρωτογενή τομέα των προστίμων που επιστράφηκαν από την ΕΕ στην χώρα λόγω της δικαστικής δικαίωσης για τους βοσκοτόπους».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως με δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επιστρέφονται στη χώρα μας περίπου 466 εκατ. € από τις δημοσιονομικές διορθώσεις (πρόστιμα) που είχαν επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη σωστή χορήγηση των ενισχύσεων κατά τα έτη 2009-2012.

Η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν τυχαία υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν το αποτέλεσμα επίπονων ενεργειών της ελληνικής πλευράς οι οποίες ξεκίνησαν το 2015 με τα αιτήματα αναιρέσεων που κατατέθηκαν για τους καταλογισμούς που η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε επιβάλλει στην Ελλάδα καθώς και των αναγκαίων διεργασιών και συνεργασιών με άλλα κράτη μέλη όπως η Ισπανία και η Γαλλία ώστε το 2017 να διευρυνθεί ο ορισμός των βοσκοτόπων.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πράττοντας το σωστό τόσο σε ενωσιακό επίπεδο με τα αιτήματα αναιρέσεων και τον κανονισμό omnibus όσο και στο εσωτερικό με το νόμο 4351/2015 για τις βοσκήσιμες γαίες είχε ως αποτέλεσμα τη θετική για τη χώρα μας δικαστική εξέλιξη, να δικαιωθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και να επιστραφούν (1) 280 εκ. € περίπου για ενισχύσεις των ετών 2009-2011 και (2) 166 εκ. € για ενισχύσεις του έτους 2012.

Σημειώνεται επίσης πως οι δύο αυτές θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα έχουν δημιουργήσει νομολογιακό δεδομένο και αναμένεται η έκδοση και άλλων παρόμοιων αποφάσεων υπέρ της χώρας μας, καθώς εκκρεμούν και άλλες αναιρέσεις κατά καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος μας για το ίδιο θέμα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

-Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα ώστε τα χρήματα αυτά να διοχετευτούν το συντομότερο δυνατό στον αγροτικό χώρο που δικαιωματικά ανήκουν, για να απορροφηθούν τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει από την πανδημία του κορονοϊού και να στηριχτεί η βιωσιμότητά του χώρου, ο οποίος αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της χώρας;

-Ποιες προβλέπεται να είναι οι ενέργειες του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν ο νέος ορισμός για τους βοσκοτόπους με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ να οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων ώστε να ανασχεθούν οι επιπτώσεις της επαπειλούμενης σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς του Έλληνες αγρότες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

Τζάκρη Θεοδώρα, Αβραμάκης Λευτέρης, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αποστόλου Βαγγέλης, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκαρά Αναστασία, Γκιόλας Γιάννης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καρασαρλίδου Φρόσω, Κασιμάτη Νίνα, Κατρούγκαλος Γιώργος, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μουζάλας Γιάννης, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μωραΐτης Θάνος, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Θεοπίστη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Παναγιώτης, Σκούφα Μπέττυ, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Χαρίτου Δημήτριος, Χατζηγιαννάκης Μίλτος.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com