Τμ. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ: Η θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι αναγκαία

0

H ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, για την 12η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/-τριας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/τριας αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ιδιαίτερο και σπουδαίο ρόλο των Νοσηλευτών/τριών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις Δομές Δημόσιας Υγείας όλης της χώρας, με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας, σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος για την αξιόπιστη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτοί που λοιδωρήθηκαν στο παρελθόν, μαζί με πολλούς άλλους εργαζόμενους, ήταν στην πρώτη γραμμή, σώζωντας ζωές, χωρίς διακρίσεις. Αυτοί που θα ξαναείναι στην πρώτη γραμμή, όταν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργούσε με μια διαχειριστική λογική, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστή στις ιδεοληψίες της. Γιατί η κυβέρνηση, όπου απαιτείτο να προχωρήσει πέρα από τις υποδείξεις της επιτροπής και τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, έδειξε χαρακτηριστικές ολιγωρίες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους υγειονομικούς, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και ενίοτε με απλήρωτες τις υπερωρίες και τις εφημερίες.

Η πανδημία άλλαξε ριζικά την ατζέντα στην υγεία και ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που βασίζεται στην καθολική κάλυψη και την ισότιμη πρόσβαση όλων και έχει τώρα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για μια γενναία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας μας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κλάδου της Νοσηλευτικής:

– Να προχωρήσει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, υλοποιώντας το σχεδιασμό που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, για 4000 μόνιμες προσλήψεις το 2020 και 7500 τα επόμενα 3 χρόνια. Τα Νοσοκομεία, οι Δημόσιες δομές της χώρας χρειάζονται μόνιμο προσωπικό και όχι εμβαλωματικές λύσεις με «συμβασιούχους μιας χρήσης».

– Η επιβράβευση για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, εκτός από χειροκροτήματα, σημαίνει την αύξηση και την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, αύξησε τη χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και περικοπές, εξασφάλισε την αύξηση του ωρομίσθιου κατά 20% και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τώρα, μετά το τέλος της πανδημίας ήρθε η ώρα για τη βαθμιαία μισθολογική αποκατάσταση των υγειονομικών, με αύξηση των μισθών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.

– Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου, όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε να νομοθετήσει. Η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψει την πρόταση σύστασης ξεχωριστών κλάδων που επεξεργάζεται για νομοθέτηση με ΠΝΠ το επόμενο διάστημα. Μια πρόταση, που όχι μόνο δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό, οξύνοντας τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά είναι και κενή περιεχομένου. Η θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι αναγκαία, μακριά από μικροπολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του, σε όλους τους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, που έδωσαν και δίνουν στην «πρώτη γραμμή» τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας και δεσμεύεται ότι θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και ενδυνάμωση του ρόλου των Νοσηλευτών/τριών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματική θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής

Το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής /Φύλου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  με αφορμή την Διεθνή Μέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού, απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό σε όλες και όλους που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης και διάσωσης της ανθρώπινης ζωής.

Είναι εκείνες και εκείνοι που η Κυβέρνηση ανακάλυψε τώρα, με την πανδημία του κορωνοϊού, μαζί με την αξία της ύπαρξης  του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σήμερα είναι ο κορονοϊός, χθες ήταν η μηνιγγίτιδα, παλιότερα η νόσος των πτηνών, η ασθένεια SARS, το AIDS. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι πάντα εκεί, με τις νοσηλεύτριες να αποτελούν το 78%  του νοσηλευτικού προσωπικού στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και το 75% διεθνώς.

Οι νοσηλεύτριες ακόμα και στις δύσκολες νέες συνθήκες εργάζονται σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, με υποαμοιβόμενη εργασία, με κυκλικό ωράριο, 365 μέρες το χρόνο, με το φόβο της μεταφοράς κάποιας ασθένειας στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και στις ηλικιωμένες της οικογένειας ενώ επιπλέον έχουν όλη την ευθύνη της φροντίδας του σπιτικού τους.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας επίγνωση αυτής της κατάστασης παρά την ασφυκτική πίεση των μνημονίων, έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στο χώρο της υγείας. Φρόντισε την σταδιακή κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό  με αποτέλεσμα να υπάρξει σχετική ανάκαμψη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας καθώς και λειτουργία περισσοτέρων ΜΕΘ, δημιουργώντας έτσι την δυνατότητα να αντιμετωπισθεί η πανδημία του covid -19 σε καλύτερες συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ενώ ισχυρίζεται ότι ισχυροποιεί τα δημόσια νοσοκομεία υποκρίνεται, αφού δεν μπορεί να νοηθεί ουσιαστική ενίσχυση,  όταν υπάρχει επικουρικό και απλήρωτο προσωπικό, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, πανάκριβη πληρωμή των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.

Το χειροκρότημα και τα ευχαριστώ της κυβέρνησης για να έχουν αντίκρισμα, πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξεις σοβαρής στήριξης και ενίσχυσης του νοσηλευτικού προσωπικού, των γυναικών και των ανδρών. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, γιατί ο κορονοϊός είναι εδώ και με βάση την επιστημονική κοινότητα, θα υπάρξει επανεμφάνιση κρουσμάτων το φθινόπωρο.

Διεκδικούμε:

Η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος να συνοδεύεται από πλήρη ένταξη στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, για μικρότερο όριο συνταξιοδότησης.
Ένταξη του προσωπικού σε διαφορετικά μισθολογικά κλιμάκια
Μικρότερο ημερήσιο ωράριο,
Μεγαλύτερη διάρκεια άδειας
Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
Οι ηρωίδες και οι ήρωες αυτών των ημερών, είναι οι άνθρωποι που καθημερινά διακινδυνεύουν την ζωή τους για να σώζουν άλλες ανθρώπινες ζωές,  όμως  χρειάζονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και τις απαραίτητες δομές για την προστασία και διασφάλιση και της δικής τους υγείας και της σωματικής τους ακεραιότητας.

Στην υλοποίηση όλων αυτών κρινόμαστε και θα κριθούμε όλες και όλοι.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com