Παρέμβαση της Άννας Βαγενά στο υπουργείο Πολιτισμού για τις ΑΜΚΕ

0

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Άννα Βαγενά στην Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ζητώντας να γίνει αποσαφήνιση των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν για τον πολιτισμό, όσον αφορά στις ΑΜΚΕ.

Οι ΑΜΚΕ, δηλαδή οι Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, είναι μία νομική μορφή υπό την οποία δραστηριοποιούνται, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όλα τα μικρά θεατρικά σχήματα, αλλά και οι ομάδες χορού, στην Αθήνα και την περιφέρεια. Λειτουργούν με όλους τους κανόνες των εμπορικών επιχειρήσεων, δηλαδή πληρώνουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος κανονικά. Η μόνη διαφορά είναι ότι δεν διανέμουν κέρδη στα μέλη τους.

Στις αρχικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, λοιπόν, για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, οι ΑΜΚΕ είχαν εξαιρεθεί από εκείνα που αφορούσαν τις επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί. Έτσι, για όλα τα θέατρα που υπάγονται σε αυτή τη νομική μορφή και που ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τα μέσα Μαρτίου, δεν υπήρχε έως τώρα καμία πρόβλεψη. Μόνο οι ηθοποιοί που εργάζονταν σε αυτά μέχρι την αναστολή λειτουργίας των θεάτρων, μπορούσαν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Οι ίδιες οι εταιρείες, με όλα τα λειτουργικά τους έξοδα να τρέχουν, δεν ενισχύθηκαν όπως οι εμπορικές επιχειρήσεις, παρόλο που είχαν αναγκαστεί να κλείσουν.

Η Άννα Βαγενά, σχετικά με αυτό το θέμα, ζήτησε από την Υπουργό, στο πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν για τον πολιτισμό, να δοθεί οριζόντια και ισόποση ενίσχυση προς τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, όπως αντίστοιχα έγινε για τις εμπορικές επιχειρήσεις, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους εξόδων, έως ότου είναι σε θέση να ξαναλειτουργήσουν και να συντηρηθούν από τα έσοδά τους. Έλαβε δε τη διαβεβαίωση ότι αυτό θα ισχύσει και ότι σύντομα θα υλοποιηθεί αυτή η δέσμευση.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com