Υπερήφανη για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο η κυβέρνηση – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

0

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που θα μείνει στην ιστορία ως περιβαλλοντικό έγκλημα, σήμερα Τρίτη 5/5 η ψηφοφορία – Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται σήμερα να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, τόσο επί της αρχής, όσο και επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ ήδη και το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα – Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας

Στην Ολομέλεια έφτασε την Δευτέρα 4 Μαίου το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο, μέσω φαστ τρακ διαδικασίας, η κυβέρνηση αλλάζει τη νομοθεσία σε ζητήματα που αφορούν τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ νομοθετεί ουσιαστικά την κατάργηση της διαβούλευσης, μέσω αύξησης της διάρκειας ισχύος των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και σταδίων που δε μπορεί να γνωμοδοτήσει μια δημόσια αρχή ή το κοινό, με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της ΕΠΕ, ερχόμενη, έτσι σε αντίθεση με την Οδηγία 2011/92/ΕΚ (άρθρα 6, 11), με το άρθρο 191 της Συνθήκης ΕΕ και με τη Σύμβαση Αάρχους (άρθ. 6 παρ. 10).

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με την λογική της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ αναφορικά με την εξαίρεση από την διαδικασία ΕΠΕ κατηγοριών έργων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Παράλληλα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα, δίνεται μισθός 8.314 ευρώ τον μήνα στα golden boys της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων!

Η συζήτηση ξεκίνησε χθες και θα συνεχιστεί σήμερα, Τρίτη 5/5. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται σήμερα να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, τόσο επί της αρχής, όσο και επί σειρά άρθρων του νομοσχεδίου, ενώ ήδη και το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετικό αίτημα.

Ονομαστική ψηφοφορία θα ζητήσει επίσης και το ΚΙΝΑΛ για ορισμένα άρθρα.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους ασκώντας έντονη κριτική και κάνοντας λόγο για επικίνδυνες, αντιπεριβαλλοντικές και αντισυνταγματικές διατάξεις.

Την ίδια στιγμή, έξω από τη Βουλή (αλλά και σε άλλες πόλεις), κλιμακώθηκαν τη Δευτέρα οι σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογικότητες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, επαγγελματικά σωματεία και χιλιάδες πολίτες.

*ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρώτη νίκη η απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 99 για το κέντρο της Αθήνας

Αλ. Χαρίτσης: Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα

«Αντι-περιβαλλοντικό πραξικόπημα» χαρακτήρισε από την πλευρά του το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης με δήλωσή του. «Οραματίζεται μια Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων που θα λυμαίνονται τα δάση, την ενέργεια, τους αιγιαλούς και τους ελεύθερους χώρους. Χωρίς κανόνες αδειοδότησης, χωρίς προστασία των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων, χωρίς συμμετοχή και έλεγχο των τοπικών κοινωνιών» επισήμανε μεταξύ άλλων.

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Βούτσης: Να αποσυρθεί άμεσα το «περιβαλλοντοκτόνο» νομοσχέδιο (βίντεο)

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για το άρθρο 44 για τη χρήσης γης, το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες, το άρθρο 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και το άρθρο 99 το οποίο αφορά τη χρήση γης για τον δήμο Αθηναίων και είναι το μόνο που αποσύρθηκε γιατί ο υπουργός έκρινε ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.

Τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων. Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν».

Όπως σημείωσαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για την διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια. Ο Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε ότι «κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να μετατρέψει αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση σε ευκαιρία εξυπηρέτησης συγκεκριμένων πολιτικών στόχων και οικονομικών συμφερόντων». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρει ευκαιρία να «εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς ασφυκτικού ελέγχου του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και συνολικά της δημόσιας ζωής». Σημείωσε ότι ενδεικτικά της αντίληψης και των πρακτικών διακυβέρνησης της ΝΔ είναι «τα δώρα των 20 εκατομμυρίων σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας».

Αναλυτικά, στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην αίτηση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας τα εξής:

Τα ζητήματα που τίθενται στην ένσταση αντισυνταγματικότητας που καταθέσαμε τα οποία θα διεκδικήσουμε να συζητηθούν και να ψηφιστούν με βάση τον κανονισμό της Βουλής, μετά τη συζήτηση, και όχι με βάση οποιαδήποτε αυθαίρετη απόφαση του Προεδρείου, περιλαμβάνουν τα άρθρα 44, 48, 92 και 99.

Υποχρεούμαι να θέσω για λόγους κοινοβουλευτικής τάξης υπόψη όλου του Κοινοβουλίου ότι η ένσταση αντισυνταγματικότητας θα έπρεπε να αφορά και τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του ν/σ.

Διότι παραβιάζεται και το άρθρο 72 του Συντάγματος όσον αφορά τη συζήτηση στην Ολομέλεια με πλήρη σύνθεση με όλα τα δικαιώματα των βουλευτών, για ένα ζήτημα το οποίο αφορά ατομικό, κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα όπως είναι το περιβάλλον. Υπάρχει σχετική νομολογία για το άρθρο 24 και δεν αμφισβητείται ότι ζητήματα δικαιωμάτων συζητούνται εν συνόλω στην Ολομέλεια και όχι με περιορισμένη σύνθεση.

Τα νομοσχέδια που αφορούν ή επηρεάζουν την προστασία και άσκηση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων εισάγονται για ψήφιση στην Ολομέλεια και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πληθώρα διατάξεων που επηρεάζουν και τροποποιούν την περιβαλλοντική νομοθεσία εις βάρος του περιβάλλοντος, εις βάρος των προστατευόμενων περιοχών, εις βάρος των δασών, άρα υπάρχει ουσιαστικό ζήτημα και ως προς το άρθρο 72 του Συντάγματος. Δεν τίθεται τυπικά, αλλά ουσιαστικά, πρέπει να κατατεθεί στη διαδικασία, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τηρεί κάθε λέξη του Συντάγματος.

Η λειτουργία της Βουλής όμως εν μέσω πανδημίας και εκτάκτων μέτρων που έχουν ληφθεί στο σύνολο του πολιτικού και κοινωνικού βίου δεν επιτρέπει και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τους βουλευτές εντός της Βουλής και δεν θεωρούμε ότι παρέχει τα εχέγγυα για τη συζήτηση του νομοσχεδίου όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Υπάρχει έλλειμμα νομιμότητας στη συζήτηση ως προς τη μη τήρηση κανόνων καλής νομοθέτησης, που θέσαμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτό συγκεκριμένα αφορά τη μη εφαρμογή του νόμου 4622 του επιτελικού κράτους. Δεν εφαρμόζεται ούτε το άρθρο 58, ούτε οι ορισμοί του άρθρου 61 διότι δεν έχει συνεδριάσει η επιτροπή και δεν έχει συγκροτηθεί η επιτροπή για την αξιολόγηση του νομοθετικού έργου, άρα δεν υπάρχει η διαμόρφωση αρχών και μέσων για τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου κοινοβουλευτικού έργου, κάτι που αφορά επί της ουσίας την κυβέρνηση, αλλά αφορά και το Προεδρείο της Βουλής.

Ρωτούμε, λοιπόν, για ποιο λόγο παραβιάζονται οι διατάξεις του νόμου περί επιτελικού κράτους, για ποιον λόγο δεν υπάρχει έκθεση αξιολόγησης και για ποιο λόγο δεν εφαρμόστηκε η διαβούλευση για το σύνολο των άρθρων κάτι που υποχρεώνει ο νόμος του επιτελικού κράτους. Εκ τούτου, οι βουλευτές δεν γνωρίζουν πολλά ζητήματα που αφορούν τη συνταγματικότητα, τη συμβατότητα με το δίκαιο της Ε.Ε με την ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Όσον αφορά τα ζητήματα της ουσίας και τα οποία εγγράφονται στην αίτησή μας:

Άρθρο 44

Το άρθρο 44 που τροποποιεί όλο το Προεδρικό Διάταγμα χρήσεων γης το 59/2018. Και αυτό γιατί το άρθρο 24 του Συντάγματος ξεκάθαρα ορίζει ότι οι σχετικές τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης. Και αυτό δεν το λέει μόνο το Σύνταγμα, υπάρχει νομολογία του ΣτΕ και στην ολομέλειά του που λέει ότι οι τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται με τους κανόνες της επιστήμης, κάτι που δεσμεύει όλα τα κρατικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του νομοθέτη.

Αιτιολογία που παρατίθεται μόνο στην αιτιολογική έκθεση όπως λέει η απόφαση 123/2007 δεν αποτελεί επαρκή τεκμηρίωση. Άρα, ούτε η ελλιπής κατά την άποψή μας, περιγραφή της αιτιολογικής δεν καλύπτει αυτό το μεγάλο έλλειμμα.

Ως εκ τούτου είναι φανερό ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αντίκειται στο 24 διότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή, οι τεχνικές επιλογές και οι σταθμίσεις της χωροταξικής διαμόρφωσης και του πολεοδομικού σχεδιασμού να ακολουθούν τους κανόνες επεξεργασιών της επιστήμης.

Άρθρο 48

Σχετικά με το Άρθρο 48 οφείλουμε να τονίσουμε πως το συγκεκριμένο άρθρο είναι ιδιαίτερα κομβικό και είναι αμέλεια και υποτίμηση του ρόλου του υπουργού, να μην το έχει προσέξει.

Το Άρθρο 48 που τροποποιεί τον τρόπο ανάρτησης των δασικών χαρτών, έχει τα εξής θέματα, που έχουν διατυπωθεί στην επιτροπή

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με την υποχρεωτική τροποποίηση των κυρωμένων, με νέο νόμο, με νέες προδιαγραφές, με την εξαίρεση επί του δασικού αρχείου των αρχείων του υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης που νομιμοποιούν μη νόμιμες πράξεις σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, που τώρα με αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιούνται, υποτιμώντας και το θεσμό του Ανώτατου Δικαστηρίου

Προκύπτει λοιπόν το εξής ζήτημα, εφόσον ο νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία των δασών και τη σύνταξη δασολογίου που είναι υποχρέωση του κράτους, ο συνταγματικός νομοθέτης ζήτησε δασολόγιο ενώ στην αντίστοιχη διάταξη ζητάτε να μην αποτυπώνεται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, να εξαιρούνται και να τροποποιηθούν οι κυρωμένοι δασικοί χάρτες, παρόλη τη νομοθεσία που υπάρχει, για την επικαιροποίηση και ενσωμάτωση πράξεων του Δημοσίου στους δασικούς χάρτες,

Άρα με την προτεινόμενη διάταξη αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι χάρτες και εξαιρούνται περιοχές από την τήρηση του δασολογίου, κάτι πυ δεν έχει αρμοδιότητα η Βουλή να κάνει, αφού υπερβαίνει το Σύνταγμα και δημιουργείται και ένα σοβαρό πρόβλημα χρονοδιαγράμματος αφού δεν θα τηρηθούν οι δύο μήνες που προτείνονται

ενώ σχετικά με την αξιοποίηση του ψηφιακού αρχείου που ζητάτε από το υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης δεν θα ελεγχθεί από τις υπηρεσίες με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις αλλά με κατ εξαίρεση διατάξεις που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ισοτιμίας.

Η συγκεκριμένη διάταξη δεν αντίκειται μόνο στο άρθρο 24 του Συντάγματος αλλά η αφαίρεση της υποχρέωσης χαρακτηρισμού από περιοχές του αγροτικού χώρου, δημιουργεί δευτερογενώς ζητήματα σχετικά με την ιδιοκτησία και του Δημοσίου και των ιδιωτών.

Άρθρο 92

Σχετικά με το άρθρο 92 σε αυτό υπάρχουν πολλά άρθρα που τακτοποιούν, αδειοδοτούν και νομιμοποιούν δράσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα της Αττικής ενώ το άρθρο 24 επιβάλλει οι επιλογές και οι σταθμίσεις της χωροταξικής διαμόρφωσης να γίνονται με τους κανόνες της επιστήμης. Εδώ όμως δεν υπάρχει καμία εισήγηση επιστημονικής επιτροπής, καμία μελέτη, κανένα επιστημονικό κείμενο που να δίνει τη δυνατότητα αδειοδότησης χωροταξικών ρυθμίσεων και περιβαλλοντικών επιπτώσεων παρότι οι δραστηριότητες αυτές κατατάσσονται στις οχλούσες και σε αυτές που απαιτείται απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Ως εκ τούτου παραβιάζεται το άρθρο 24 διότι προτείνεται να μην τηρούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωροταξικού σχεδιασμού και νομοθετείται εις βάρος αυτών.

Άρθρο 99

Η ίδια ακριβώς παραβίαση υπάρχει στο άρθρο 99 όπου παραβιάζονται 3 προεδρικά διατάγματα για το κέντρο της Αθήνας χωρίς να υπάρχει επεξεργασία του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας η απαραίτητη διαβούλευση επιστημονικές μελέτες και η γνώμη των αυτοδιοικητικών οργάνων, άρα παραβιάζονται οι κανόνες της χωροταξικής διαμόρφωσης που δεσμεύουν όλα τα κρατικά όργανα

Σε αυτό το σημείο επισημαίνουμε ότι για όλα αυτά που επισημαίνουμε θα υπάρχει πρόβλημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας και άρα η νομοθέτηση θα έχει σοβαρά προβλήματα όπως και η εξυπηρέτηση της κοινωνίας, αν σε αυτό σκοπεύεται γιατί δεν γνωρίζουμε ποιοι ακριβώς είναι οι σκοποί σας, οφείλατε να γνωρίζατε τη νομοθεσία.

Εφόσον οι παράγραφοι 7,8, και 9 τροποποιούν ειδικά προεδρικά διατάγματα υπάρχει σοβαρό θέμα και για το άρθρο αυτό, αφού εκτός των άλλων τροποιοιείται ο χαρακτήρας της περιοχής.

Οφείλω σε αυτό το σημείο να καταθέσω τη γνώμη της επιστημονικής υπηρεσίας και τα προηγούμενα ήταν αποσπάσματα της έκθεσης της επιστημονικής υπηρεσίας

Σχετικά με το άρθρο 99 που θέσαμε τα ζητήματα μας για την ευελιξία του χωροταξικού σχεδιασμού και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής αναφέρει ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπέρβαση της συνταγματικής απαίτησης ορθολογικού χωροταξικού σχεδιασμού διότι όπως διαπιστώνει δημιουργούνται παραθυράκια με τους όρους ευελιξία και ανάδραση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο λόγω όλων των αντισυνταγματικών παραβιάσεων που περιέχει.

Τι προβλέπει αναλυτικά το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο:

– Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Ntura

– Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

– Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

Επίσης:

– Ενεργοποιείται ο θεσμός των ιδιωτών πιστοποιημένων αξιολογητών.

– Επεκτείνεται η ισχύς της περιβαλλοντικής άδειας από 10 στα 15 χρόνια.

– Προβλέπεται η έκδοση ενιαίας άδειας με ενσωματωμένους περιβαλλοντικούς όρους μετά τη δημιουργία της κατάλληλης τεχνικής υποδομής.

– Καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και αντικαθίσταται από Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά από αυτοποιημένη διαδικασία ελέγχου.

– Προβλέπεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση βεβαιώσεων θα υποβάλλονται 3 φορές το χρόνο και οι βεβαιώσεις θα ισχύουν για 25 χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο επενδυτής θα προχωρά σε επενδύσεις.

– Τα αιτήματα για χορήγηση άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ μέχρι τον Ιούνιο 2018 θα αξιολογούνται με το παλιό θεσμικό πλαίσιο για την έκδοση ή μη της άδειας.

– Τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 και μετά θα εξετάζονται με το νέο θεσμικό πλαίσιο.

– Καταργείται το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής ενώ εισάγεται τέλος για την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού.

– Αυξάνεται το όριο απαλλαγής για την περιβαλλοντική αδειοδότηση φωτοβολταϊκών σταθμών από 0,5 MW στο 1 MW.

– Ορίζεται περιβαλλοντική απαλλαγή για αιολικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μέχρι 60 KW και για υβριδικούς σταθμούς μέχρι 100 KW.

– Eπεκτείνεται το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας με τον αγωγό φυσικού αερίου IGI Poseidon ώστε να περιλαμβάνει την διασύνδεση με τον αγωγό EastMed.

– Περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΙΕ

Πυρά από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Ο ειδικός ομιλητής του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, έκανε λόγο για «άστοχες επιλογές της κυβέρνησης που έρχονται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον». «Το νομοσχέδιο δίνει κίνητρα στους μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ, περιορίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές των μικρών παραγωγών δημιουργώντας νέες κοινωνικές ανισότητες», τόνισε ο κ. Κατρίνης.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι προωθεί ένα μοντέλο αξιοποίησης της παραγωγικής γης για άλλες χρήσεις, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να στηρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους και τις εξαγωγικές προοπτικές του πρωτογενούς τομέα», όπως είπε. «Χρειάζεται αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση της καινοτομίας και της καθαρής ενέργειας, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας», κατέληξε ο κ. Κατρίνης, ζητώντας ταυτόχρονα παράταση προθεσμίας για τις ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ζήτησε την απόσυρση του «αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού νομοσχεδίου, που έγινε κατά παραγγελία του ΣΕΒ», όπως είπε, ενώ κατέθεσε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και ορισμένων άρθρων του. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι και τα δύο κόμματα συμφωνούν με την πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και των «πράσινων επενδύσεων», που αυξάνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, καταλόγισε στη κυβέρνηση «ληστρική συμπεριφορά» και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εγκληματικό λάθος που θα καταστρέψει οριστικά το περιβάλλον στο όνομα του κέρδους». «Με δόλο, με νομικές ακροβασίες και χωρίς αναστολές, με δεκάδες φωτογραφικές και σκανδαλώδεις διατάξεις ιδρύεται ένα αποικιοκρατικό καθεστώς καταστρέφοντας οριστικά το περιβάλλον ακόμα και για περιοχές Natura», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα.

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προσπέρασε την κριτική ο Χατζηδάκης

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, καταλογίζοντας του υποκρισία, απίστευτη εμπάθεια και κομματικό μένος για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ενώ επεσήμανε ότι η κριτική του δομήθηκε πάνω σε σειρά μύθων αλλά αποδείχτηκε ότι είναι άσφαιρα τα πυρά του.

«Αυτά που λέτε δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Η κριτική σας δεν έχει σχέση με όσα γίνονται στην ΕΕ», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων για τις αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να κατέβουμε από τα 8 χρόνια που χρειάζονται σήμερα για να εκδοθούν στις 150 μέρες, γιατί δεν μπορεί να είμαστε άπραγοι ούτε να είμαστε η χώρα για την οποία οι επενδυτές σκέφτονται ού μπλέξεις, μετά μάλιστα και τη κρίση από τον κορονοϊό».

«Δεν μπορεί οι δημόσιες υπηρεσίες να κρατούν 8 χρόνια όμηρους τους επενδυτές», συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηδάκης, κατέθεσε σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων που, όπως τόνισε, «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τους ευρωπαϊκούς περιβαλλοντικούς κανόνες ιδιαίτερα σε νατούρα περιοχές».

Παράλληλα, έφερε ως παράδειγμα σειρά Ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία, που ορίζει με Προεδρικό διάταγμα και για 15 χρόνια τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, καθώς και Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία στις οποίες οι άδειες εκδίδονται για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης, οι ρυθμίσεις για δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα είναι πολύ αυστηρότερες από αυτές που επιτάσσει η κοινοτική οδηγία, και τόνισε ότι «εφαρμόζεται το ίδιο μοντέλο που υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ίδιου μεγέθους με τη χώρα μας».

Στο σημείο αυτό, έκανε λόγο για «πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την πλευρά της Αντιπολίτευσης» αλλά και «για τυφλό κομματικό πάθος του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη κυβέρνηση το κόμμα που έστειλε στις καλένδες τους δασικούς χάρτες κρατώντας 170.000 αγρότες σε ομηρία λόγω της ακατανόητης ιδεοληψίας του».

«Εμείς διορθώνουμε τα δικά σας λάθη του δικού σας νόμου για τους δασικούς χάρτες και το κλειδί της απόφασης το δίνουμε στο ΣτΕ», σημείωσε.

Έντονη κριτική άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ και για την αντίδραση του για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τους σταθμούς μεταφόρτωσης, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το θάρρος και το σχέδιο ώστε να δώσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες δήμοι.

«Εσείς δημιουργήσατε βουνά προβλημάτων όπως με τα σκουπίδια και εμείς προσπαθούμε να τα λύσουμε. Η κ. Δούρου που σήμερα θα διαδηλώσει άφησε στο σημερινό περιφερειάρχη βουνό προβλημάτων για να τα λύσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, μίλησε ακόμα για «εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ψέματα κατά της κυβέρνησης, και να ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν δραστηριότητες σε περιοχές νατούρα», καταθέτοντας ταυτόχρονα σχετική κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες ενώ ακόμα και αν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις μπορεί το κράτος, για λόγους δημοσίου συμφέροντος να λαμβάνει μέριμνα».

Στη συνέχεια, επικαλέστηκε και κατέθεσε απόφαση του ΣτΕ, «με την οποία αναφέρεται στις εξορύξεις και λέει ότι δεν απαγορεύονται σε περιοχές νατούρα» ενώ κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο, ότι «επέτρεψε δραστηριότητες και χρήση γης σε προστατευόμενες περιβαλλοντικές ζώνες».

«Ο Σύριζα, που ως κυβέρνηση, έδωσε οικόπεδα ή επαναδιοδότησε σε όλες σχεδόν τις περιοχές νατούρα της χώρας, δεν μπορεί να μας κουνά σήμερα το δάχτυλο. Έλεος. Η αγωνία σας για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις σας τύφλωσε και κάνετε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας παριστάνει τον εισαγγελέα, έχει σειρά καταδικών από την ΕΕ για τις νατούρα περιοχές και τους οικότοπους. Έχει ανοιχτές καταγγελίες για 11 διαφορετικές υποθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ευρωπαϊκού χαρακτήρα ρυθμίσεις και αυτό αποδεικνύεται ακόμα και για τον πιο κακόπιστο. Κανείς δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλο. Σήμερα όμως, δεν κρινόμαστε για την αγάπη μας στο περιβάλλον το οποίο όλοι αγαπάμε, αλλά για το έργο μας», τόνισε ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Στη συζήτηση αυτή ήρθατε με πλεόνασμα κραυγών και φανατισμού αλλά θα φύγετε ως αντιπολίτευση των κραυγών και της δημαγωγίας και μιας αντιπολίτευσης που τίποτα δεν αποδείχτηκε παρά μόνο η εμπάθεια της η οποία στρέφεται ολόκληρη εναντίον σας».

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com