Παπαδημούλης: Τώρα και το τελευταίο ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο (βίντεο)

0

«Η ατολμία της κυβέρνησης να πάρει γενναία μέτρα, όπως πήρε η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ύφεση, τη φτώχεια και την ανεργία στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην εκπομπή του ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση «Δεξιά – Αριστερά» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Γιαννακόπουλο

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα όσων δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης:

«Δυστυχώς αυτή είναι τρίτη φορά που η ΕΕ αρνείται να δείξει αλληλεγγύη, καθώς έχει κάνει λιγότερα από όσα πρέπει για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού.

Η πρώτη ήταν το 2009-10, όταν με τον τρόπο που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση έδειξε ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο αυτής της τιμωρητικής λογικής και το πληρώσαμε με 10 χρόνια μνημόνια.

Κι η δεύτερη ήταν με την προσφυγική κρίση το 2015-16, όπου και πάλι υπήρξε έλλειμμα αλληλεγγύης, με τον ελληνικό λαό να φορτώνεται κυρίως το βάρος.

Η Ελλάδα σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στην ύφεση που θα προκαλέσει η πανδημία. Η δε ατολμία της κυβέρνησης να πάρει γενναία μέτρα, όπως πήρε η Γερμανία, η Γαλλία κι η Ισπανία, θα αυξήσει ακόμα περισσότερο την ύφεση, τη φτώχεια και την ανεργία.

Εν ολίγοις, το κάθε κράτος-μέλος παίρνει μέτρα, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο ως προς τη λήψη μέτρων. Τα έχουμε πάει καλά στο θέμα της υγειονομικής κρίσης, αλλά στην οικονομία δεν θα τα καταφέρουμε, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει εκεί μια πολιτική που θυμίζει «ανοσία της αγέλης».

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης πρέπει να είναι μεγάλο, τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ, και χρηματοδοτημένο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ώστε να μην παίρνουν δάνεια τα κράτη γιατί αυτά φορτώνονται στο χρέος. Γιατί αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα βουλιάξει σε ένα χρέος 200%. Κι αν βουλιάξει ο Νότος, θα την πληρώσει κι η Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, παρότι έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά στον τουρισμό από τον οποίο εξαρτάται σημαντικά η ελληνική οικονομία και παρά το μεγάλο μας χρέος, δεν αξιοποίησε το «μαξιλάρι» και δεν πήρε ισχυρότερα εμπροσθοβαρή μέτρα. Πρέπει να κλείσουμε οριστικά την πόρτα των μνημονίων. Χάσαμε 25% του ΑΕΠ λόγω χρεοκοπίας και μνημονίων κι από εκεί που ήμασταν στη μέση της Ευρώπης από πλευράς βιοτικού επιπέδου, τώρα είμαστε μεταξύ των 5 φτωχότερων χωρών.

Γι’ αυτό τώρα δεν χρειάζεται ούτε αλαζονεία, ούτε περισσεύουν λεφτά για να δίνονται, με απευθείας αναθέσεις ή σκανδαλώδεις υποθέσεις, δώρα σε φίλους του κυβερνώντος κόμματος. Τώρα και το τελευταίο ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο, στηρίζοντας εργαζόμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει ξανά η οικονομία, χωρίς να υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά.

Τα εμπροσθοβαρή μέτρα προτάθηκαν από τον Τσίπρα και το οικονομικό μας επιτελείο και ήταν τεκμηριωμένα, κοστολογημένα και μετρημένα. Αυτή η ευκαιρία για την Ελλάδα χάθηκε γιατί η κυβέρνηση έσπευσε αλαζονικά να τα απορρίψει, χωρίς να μπει καν στον κόπο να τα συζητήσει, χωρίς καν να απαντήσει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα. Κι αυτό θα το πληρώσουμε τώρα με μεγαλύτερη ύφεση και ανεργία και περισσότερα λουκέτα. Μακάρι να διαψευστώ, αλλά εκεί πάνε τα πράγματα.

Όταν ξοδεύεις δημόσιο χρήμα πρέπει να λογοδοτείς και να έχεις διαφάνεια. Κι αυτή η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα παίρνει κακό βαθμό, γιατί όχι μόνο δεν πήρε τα εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά κι αυτά που πήρε λήφθηκαν με τα χρωματιστά γυαλιά της κομματικής σκοπιμότητας και ιδιοτέλειας, δίνοντας δώρα σε κλινικάρχες, σχολάρχες και καναλάρχες.

Από την άλλη, ενώ λειτουργεί ενισχυμένα το ψηφιακό κράτος, έχει «πέσει» η ιστοσελίδα της «Διαύγειας», με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δει κανείς με ποια κριτήρια μοιράζονται τα λεφτά. Χρειάζεται λοιπόν ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας, γιατί αυτό δεν είναι μόνο θέμα χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, αλλά και δημοκρατίας.

Απαιτούμε δίπλα στο «μένουμε ασφαλείς» να μπει και το «μένουμε όρθιοι» και να μην κερδίζουν μόνο τα λόμπι των φίλων της ΝΔ, αλλά να στηριχτούν κι αυτοί που νιώθουν ανασφάλεια και δεν ξέρουν αν, βγαίνοντας από το σπίτι, θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους ή να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Πρέπει τώρα να μοιραστούμε όλοι το πρόβλημα, για να μπορέσει αυτή η Ευρώπη να προχωρήσει ενωμένη, χωρίς να εκραγεί από τις ανισότητες και να βουλιάξει ο Νότος από την υπερχρέωση. Θα ήθελα από τον Κ. Μητσοτάκη να είναι το ίδιο διεκδικητικός και μαχητικός με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Ισπανίας, απέναντι στο «nein» της Μέρκελ, χωρίς να φοβάται να της πει ένα «όχι» κι αυτός, συμπράττοντας πιο ενεργητικά σε μια συμμαχία του Νότου.

Εδώ μιλάμε για το εθνικό συμφέρον. Όσο δεν υλοποιείται το ευρωομόλογο, ο ενιαίος ευρωπαϊκός δανεισμός κι η δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού για πολιτικές στήριξης όλης της Ευρώπης, τόσο θα χειροτερεύουν οι προοπτικές για την Ελλάδα.

Η επαναλειτουργία των πτήσεων, που είναι απαραίτητη και για τον τουρισμό μας, δεν μπορεί να συμβεί μόνο με πρωτοβουλία της Ελλάδας, χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για τον τουρισμό. Η κρίση, δίπλα στα πολλά κακά, μας δίνει την

αφορμή να επανεξετάσουμε την αξία και χρησιμότητα του εθνικού συστήματος υγείας, τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην οικονομία, τη σημασία του κοινωνικού κράτους και το δικαίωμα στην υγεία ακόμα και του φτωχότερου.

Για να αντιμετωπιστούν πανδημίες όπως ο κορονοϊός χρειάζεται να επενδύουμε περισσότερα στην έρευνα, στα εμβόλια και στη διεθνή συνεργασία και να μην αφήνουν την έρευνα για τα νέα φάρμακα στα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών, που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος.

Πιστεύω ότι η διάψευση του Κ. Μητσοτάκη ότι δεν τον απασχολεί να γίνουν εκλογές μέσα στο 2020 δεν είναι ειλικρινής, γιατί ξέρω ότι δέχεται εισηγήσεις για κάτι τέτοιο. Πιστεύω πως αν αυτό συμβεί θα κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, που ήδη βαδίζει σε άσχημο δρόμο.

Επίσης, καθώς οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό κι ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού μετά το καλοκαίρι, θα είναι περίεργο από τη μια να λέμε στον κόσμο να φοράει μάσκες κι από την άλλη κάποιοι για την καρέκλα τους να βάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να στηθούν στην ουρά για να ψηφίσουν, ενώ δίπλα θα βρίσκονται άνεργοι και παραδίπλα θα ακούγονται οι σειρήνες των ασθενοφόρων.

Επειδή, ωστόσο, δεν εμπιστεύομαι τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπογραμμίζω όμως ότι όσοι νομίζουν ότι ο ελληνικός λαός τέτοιες ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές θα τις ευλογήσει, να το ξανασκεφτούν.

Αυτή η κρίση είναι μια πρόκληση να σταματήσει η ΕΕ να είναι απλώς μια αγορά και να προχωρήσει η πολιτική ενοποίηση, η αλληλεγγύη και η εμβάθυνση. Αυτό είναι το στοίχημα και εδώ ταιριάζει για την Ευρώπη το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε».

Κι επειδή εμείς στην Ελλάδα και στον ευρωπαϊκό Νότο βλέπουμε ότι η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη δεν υπηρετεί τα συμφέροντά μας, πρέπει να διαμορφώσουμε το ευρύτερο δυνατό μέτωπο διεκδίκησης και να στρίψουμε, με αγώνα και επιχειρήματα, το τιμόνι της Ευρώπης σε μια δημοκρατική και κοινωνική τροχιά, που δεν θα στηρίζει όχι μόνο τους πλούσιους, αλλά και τους φτωχότερους.

Αυτό είναι ένα σχέδιο που μπορεί να υπηρετήσει και τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και τη μακρόπνοη προοπτική της Ευρώπης, η οποία διαφορετικά θα αντιμετωπίσει μια διαλυτική και υπαρξιακή κρίση.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com