Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση για την Εργατική Πρωτομαγιά

0

Ο αγώνας των εργατών του Σικάγο για την θεσμοθέτηση του οκτάωρου και την βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας παραμένει πάντα επίκαιρος. Οι αγώνες των Ελλήνων εργαζομένων από το 1893 για καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας, οκτάωρο, καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, η εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 αποτελούν σταθμούς στην πορεία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Μας θυμίζουν, ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες.

Σήμερα εν έτη 2020 το ξέσπασμα της πανδημίας, πυροδότησε μια πρωτόγνωρη κρίση, υγειονομική και εν συνεχεία, λόγω του μαζικού, παγκόσμιου εγκλεισμού και οικονομική. Η υγειονομική κρίση, ανέδειξε την αξία του συκοφαντημένου και απαξιωμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όχι στα υποκριτικά λόγια των κυβερνώντων, αλλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Αναδείχθηκαν ακόμη οι αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας που απαξιώθηκαν από την βαρβαρότητα και τις κατακερματισμένες κοινωνίες του νεοφιλελευθερισμού.

Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, επέδειξαν πρωτοφανή αυταπάρνηση και η κοινωνία, ωριμότητα και αίσθημα συλλογικής ευθύνης, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, πέραν μιας γενικόλογης αναγνώρισης, στη πράξη συνεχίζει να απαξιώνει την εργασία και το δημόσιο. Και αν η πανδημία, ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας, οι πολιτικές που αναλαμβάνονται, διαιωνίζουν τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και το ταξικό πρόσημο με το οποίο ασκείται η διακυβέρνηση της ΝΔ. Με συνεχείς Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και με το πρόσχημα της πανδημίας, απορρύθμισε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, νομιμοποίησε την εκ περιτροπής εργασία, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις.

Παρά τις ανάγκες που προέκυψαν από την υγειονομική κρίση και τα καλά λόγια του πρωθυπουργού το Δημόσιο Σύστημα Υγείας παρέμεινε ανοχύρωτο, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς επάρκεια υλικών, χωρίς χρηματοδότηση, εξαρτώμενο από την “καλοσύνη” των δωρητών.

Συνάμα, παραβιάζει κάθε έννοια συνταγματικής τάξης και δημοσιοϋπαλληλικού δικαίου, καθώς στελεχώνει εξ ολοκλήρου δημόσιες υπηρεσίας και καλύπτει θέσεις ευθύνης με μετακλητούς υπαλλήλους, εγκαθιδρύοντας όχι επιτελικό, αλλά κομματικό κράτος.

Καταργεί κάθε περιβαλλοντικό έλεγχο για επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές, δίνοντας δώρο την ελληνική φύση, σε κάθε λογής  “επενδυτή” της αραχτής.

Αυτή τη φορά με άλλοθι τον Κορωνοϊό για μια φορά ακόμα ξεδιπλώνονται και υλοποιούνται σε βάρος μας δεκάδες βάρβαρες, ταξικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιεί τις επιταγές του ΣΕΒ και αφαιρεί τη μια μετά την άλλη όσες κατακτήσεις μας απέμειναν ή κερδήθηκαν-αποκαταστάθηκαν μετά τη λαίλαπα των μνημονίων. Μας παραδίδει βορά στις ορέξεις της εργοδοσίας δίνοντας τους τη δυνατότητα:

Να μπορούν να μη δηλώνουν σε καθημερινή βάση την εργασία στο ΕΡΓΑΝΗ αλλά εκ των υστέρων στο τέλος του μήνα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μετά και τη διάλυση στην ουσία του ΣΕΠΕ να οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.

Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να αποφασίζουν εάν θα δουλέψουμε όλο το μήνα ή μόνο 2 εβδομάδες βάζοντάς μας σε εκ περιτροπής εργασία όποτε αυτοί θελήσουν.

Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να μας μετακινούν από τη μια επιχείρηση του Ομίλου στην άλλη κατά πως τους βολεύει.

Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να αναστέλλουν την αναστολή των συμβάσεων μας και να μας φωνάζουν για δουλειά όποτε και για όσο χρόνο τους βολεύει.

Να μπορούν ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ να εφαρμόζουν το κεφάλαιο Τηλεργασία, έχοντάς μας στη διάθεσή τους ότι ώρα θέλουν.

Να μπορούν όπως και έγινε να απαλλαγούν από την υποχρέωση να δώσουν το δώρο του Πάσχα στην ώρα του.

Και βέβαια κοντά σε αυτά και δεκάδες άλλες αποφάσεις της που συγκροτούν μνημείο της πιο άγριας εκμετάλλευσής μας με την αντιμετώπιση που μας επιφυλάσσουν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ζούμε την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης οντότητάς μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που καθημερινά βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι της τάξης μας. Φτώχεια, ανεργία, αδιέξοδα.

Την ίδια στιγμή, χαρίζει, προκλητικά, εκατομμύρια σε δημοσιογραφικούς ομίλους, παραχωρησιούχους εθνικών οδών και κομματικούς φίλους, ιδιοκτήτες αμφιβόλου ποιότητας ΚΕΚ σε ένα πρωτοφανές οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο. Η υγειονομική κρίση, ο εγκλεισμός, η ασθένεια και ο θάνατος, δεν είναι παρά η ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ να επιτεθεί στους εργαζόμενους, κάνοντας δώρα στους επιχειρηματίες φίλους της.

Η σοβούσα ύφεση, αναμένεται να πυροδοτήσει μια βαθιά οικονομική κρίση, μεγαλύτερη από αυτήν της εποχής των Μνημονίων και οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα θύματά της και αυτή τη φορά. Απαιτείται όμως επαγρύπνηση, αναδιοργάνωση και ευρηματικότητα μπροστά στις προκλήσεις της νέας περιόδου.

Τα πολλαπλά μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς είναι επίκαιρα και αναγκαία στις μέρες μας. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν την Παρασκευή 1η Μαΐου στις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, εκφράζοντας έτσι την εναντίωσή στην εργασιακή απορρύθμιση και τις μειώσεις μισθών. Διεκδικούμε τη στήριξη της δημόσιας υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com