ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος της καραντίνας σημαίνει και τέλος των ΠΝΠ

0

«Η Βουλή δεν μπορεί να είναι ούτε διακοσμητικό όργανο, ούτε μηχανισμός διεκπεραίωσης συμφερόντων. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μόνιμο»

«Το τέλος της καραντίνας πρέπει να φέρει το τέλος των ΠΝΠ», είναι το μήνυμα που στέλνει η αξιωματική αντιπολίτευση μέσω δήλωσης του εκπροσώπου Τύπου της, ενόψει των ανακοινώσεων Μητσοτάκη.

«Κατά την περίοδο της καραντίνας, είδαμε την κυβέρνηση όχι μόνο να χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις “ημέτερων”, αλλά και να καταθέτει κρίσιμα νομοσχέδια που δεν είχαν σχέση με το επίμαχο ζήτημα της περιόδου σε συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής», τονίζει δηκτικά ο Αλ. Χαρίτσης.

Θυμίζουμε ότι, μέχρι στιγμής στη Βουλή έχουν κυρωθεί πέντε ΠΝΠ που αφορούν την πανδημία του κορονωοϊού και άλλες δύο για το προσφυγικό ενώ θα συζητηθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, για το οποίο έχουν εκφραστεί ήδη έντονες αντιδράσεις από κόμματα και κοινωνικούς φορείς.

Αναλυτικά η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (28/4/20):

Η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας άλλαξε την καθημερινότητα όλων των πολιτών, άλλαξε ακόμα και τη λειτουργία των βασικών θεσμών της χώρας μας. Ως έναν βαθμό, οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες, καθώς οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας δεν άφηναν περιθώρια για εξαιρέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την επιστροφή στην κανονικότητα. Κανονικότητα, όμως, χωρίς την πλήρη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών δεν μπορεί να υπάρξει. Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία του Κοινοβουλίου συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση.

Κατά την περίοδο της καραντίνας, είδαμε την κυβέρνηση όχι μόνο να χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις “ημέτερων”, αλλά και να καταθέτει κρίσιμα νομοσχέδια που δεν είχαν σχέση με το επίμαχο ζήτημα της περιόδου σε συνθήκες υπολειτουργίας της Βουλής.

Μαζί με το τέλος της καραντίνας, πρέπει να έρθει και το τέλος των ΠΝΠ. Η Βουλή δεν μπορεί να είναι ούτε διακοσμητικό όργανο, ούτε μηχανισμός διεκπεραίωσης συμφερόντων. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μόνιμο.

Δημ. Τζανακόπουλος: «Αντικοινοβουλευτική εκτροπή και παραβίαση όλων των κανόνων της Δημοκρατίας από τη ΝΔ»

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Α’ Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (27/4/20) τόνισε ότι προκύπτει ένα «μείζων συνταγματικό θέμα». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που έκανε το κοινοβούλιο ήταν μια άτυπη, κατά παρέκκλιση του κανονισμού της Βουλής συμφωνία ότι η Βουλή θα μπορεί να νομοθετεί με μια διαδικασία που δεν προβλέπεται ούτε στο σύνταγμα, ούτε στον κανονισμό της Βουλής, υπό την προϋπόθεση ότι η σχετική νομοθέτηση θα αφορά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού».

Υπογράμμισε ότι στην περίπτωση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου «έχουμε να κάνουμε με ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά την πανδημία και καλείται το ελληνικό κοινοβούλιο να συζητήσει και να ψηφίσει κατά παρέκκλιση κάθε κανόνα που προβλέπεται στο σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται «για μια καθόλα εξωθεσμική διαδικασία κατά παράβαση της βουλής και του συντάγματος υπό συνθήκη ολικού περιορισμού των αντιπροσώπων να τοποθετηθούν».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εάν προχωρήσει η ΝΔ τη διαδικασία στην πραγματικότητα θα έχει παραβιάσει κάθε κανόνα και θα έχει ξεπεράσει κάθε κοινοβουλευτικό όριο πάνω στο οποίο στηρίζεται η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Επεσήμανε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν να αίρονται οι περιορισμοί σε άλλα πεδία του κοινωνικού και να μην αίρονται οι περιορισμοί για τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου». Επιπλέον, συνέχισε, ότι «τίποτα δεν εμποδίζει τις Ελληνίδες βουλεύτριες και τους Έλληνες βουλευτές να είναι παρόντες και παρούσες στη διαδικασία της συζήτησης», καθώς η κυβέρνηση έχει μια σειρά από επιλογές για τη διεξαγωγή της συζήτησης. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «εκτός ορίων κανονισμού και συντάγματος». Κάλεσε δε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και να «μην προχωρήσει σε αυτό το αντιδημοκρατικό ατόπημα και σε αυτήν τη μέγιστη αντικοινοβουλευτική εκτροπή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν νομιμοποιείται ούτε καν να εκκινήσει τη συζήτηση» και ότι η κυβέρνηση είναι σε «συνθήκη εκτροπής που αφορά την ίδια τη βάση του πολιτεύματος». Προειδοποίησε δε την κυβέρνηση ότι εάν δεν αποσύρει το νομοσχέδιο «παραβιάζει τον κανονισμό και το σύνταγμα και δημιουργεί εύλογα ερωτήματα σε σχέση με τις ειδικές επιδιώξεις τις οποίες θέλει να εξυπηρετήσει».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com