Πανδημία: Ξεπέρασαν τους 170 χιλιάδες οι νεκροί – Γρίφος ο χρόνος και τρόπος άρσης των περιορισμών

0

Ξεπέρασαν πλέον τις 170 χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας του Covid19 παγκοσμίως – Δειλά βήματα άρσης των μέτρων σε Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ξεπέρασαν τα 170 χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας, καθώς η Ευρώπη μετρά περισσότερους από 101 χιλιάδες, ΗΠΑ και Καναδάς άνω των 43.500, η Ασία πλέον των 14 χιλιάδων και η Αφρική λίγο περισσότερους από χίλιους. Σε επίπεδο χωρών οι ΗΠΑ κατέγραψαν τους περισσότερους νεκρούς (42.364), ακολουθεί η Ιταλία (24.114), η Ισπανία (21.282), η Γαλλία (20.265) και το Ηνωμένο Βασίλειο (16.509) – τα στοιχεία ως το μεσημέρι της Τρίτης 21/4.

Η πανδημία εξακολουθεί να δοκιμάζει αντοχές ανθρώπων και οικονομιών, ενώ τα σημάδια μείωσης της εξάπλωσης έχουν ανοίξει τη συζήτηση για τον τρόπο και τον χρόνο άρσης των περιοριστικών μέτρων αλλά και για τη δύσκολη «επόμενη μέρα» όπου θα πρέπει να καταμετρηθεί η ζημιά στην παγκόσμια οικονομία και τους τρόπους ανασυγκρότησης.

Τα πρώτα βήματα άρσης των περιορισμών

Στην Ευρώπη, η Γερμανία επιτρέπει από σήμερα τη λειτουργία καταστημάτων μικρότερων από 800 τ.μ. – με την καγκελάριο Μέρκελ, ωστόσο, να επισημαίνει πως «δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε για δευτερόλεπτο» και να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας. Η Γαλλία, η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως, θα εξετάσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 11 Μαΐου και μετά, στην Ιταλία, όπου άνοιξαν κάποιες βιομηχανίες, τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης θα ληφθούν μετά τις 3 Μαΐου ενώ στη Νορβηγία, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι «έχουν θέσει τον ιό υπό έλεγχο», οι παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν σήμερα και θα αρθεί η απαγόρευση διαμονής σε δευτερεύουσα κατοικία. Μετά τις 27 Απριλίου θα ακολουθήσει σταδιακό άνοιγμα των κολεγίων, των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Στη Βρετανία, ωστόσο, η καραντίνα που τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαρτίου παρατάθηκε για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να μην είναι ακόμη έτοιμη να άρει τα περιοριστικά μέτρα.

Η οικονομική μάχη

Πέρα όμως από την άρση των περιορισμών, ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον τρόπο ανασυγκρότησης της οικονομίας. Στην Ευρώπη, όπου το χάσμα στις προσεγγίσεις δεν μοιάζει να γεφυρώνεται εντυπωσιακά, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη 23/4, όπου όμως δεν αναμένονται αποφάσεις, ενώ ήδη ο Γερμανός υπ. Οικονομικών φροντίζει να …βάλει πάγο σε κάθε αισιοδοξία για δραστική αντιμετώπιση δηλώνοντας πως «δεν είμαστε ακόμα τόσο κοντά στο ταμείο ανασυγκρότησης»…

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού πάντως, ο Ντ. Τραμπ επικαλούμενος την πανδημία , προχώρησε σε «προσωρινή αναστολή» της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ – πιθανά και με το μυαλό του στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου έπεσε κάτω από το… 0

Σημειώνεται επίσης πως οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ ζητούν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στα μελλοντικά εμβόλια κατά του κορωνοϊού με κοινή τους απόφαση.

Και, βεβαίως, οι φτωχότερες περιοχές του πλανήτη αντιμετωπίζουν ακόμη χειρότερες συνέπειες όπως στη Δυτική Αφρική, όπου κορωνοϊός, ξηρασία και ανασφάλεια μπορεί να φέρουν ως και 50 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τον κίνδυνο ενός λιμού, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Oxfam.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com