Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, covid – 19 και η επόμενη μέρα *

0

Οι προβλέψεις μετά τις εκλογές για την ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης στο 4% από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, διαψεύστηκαν παταγωδώς παρότι έδωσε παροχές και στην επιχειρηματικότητα, με τη διαφορά ότι από τα 1,1 δισ. ευρώ οι μικροί πήραν τα 200 εκατομμύρια, αφού τη μερίδα του λέοντος την πήραν οι μεγάλοι. Το 4ο τρίμηνο του 2019 είχαμε ανάπτυξη 1% και έκλεισε ο χρόνος στο 1,9%, μακράν του στόχου 4%.

Ερχόμαστε στο σήμερα, μετά το προηγούμενο δύσκολο τρίμηνο ( -44 % οι πωλήσεις των ΜμΕ την περίοδο των Χριστουγέννων ), όλη η αγορά περίμενε αυτό το τρίμηνο για να ανακάμψει αλλά η κρίση με τον covid – 19 τα ανέτρεψε όλα.

Όλα τα κράτη, για να κρατήσουν ζωντανή την οικονομία και προπάντων τις ΜμΕ, δίνουν παροχές και ρευστότητα ίση με το 15% του ΑΕΠ τους. Αυτά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση θα τα χαρακτηρίζαμε ως «ασπιρίνες σε βαριά νόσο». Η προχειρότητα σχετικά με την αποπληρωμή των επιταγών Μαρτίου και Απριλίου μετά από 75 ημέρες, όταν αυτή αφορά αγορασμένα εμπορεύματα πριν 5 – 6 μήνες και με το να αιωρείται το «θα» της χρηματοδότησης από την τράπεζα, είναι άγνωστο τι επακόλουθα μπορεί να έχει σε διάφορους παραγωγικούς τομείς που θα τους στερήσει την ρευστότητα.

Πανηγύρισε ο κ. Σταικούρας για τα 6,5 δισ. που θα πάρει σε χαμηλότοκα δάνεια για την εκκίνηση της οικονομίας. Χρειαζόμαστε νέα δάνεια, δηλαδή την παλιά τακτική που μας οδήγησε στα μνημόνια ή την γενναία στήριξη των ΜμΕ; Τα χαμηλότοκα δάνεια θα τα εκμεταλλευτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις μειώνοντας το κόστος δανεισμού και όχι το 95% των ΜμΕ που έχουν καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ ετησίως.

Ειδικά για τις ΜμΕ και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η πρόταση μας είναι:

Πλήρη κάλυψη μισθολογικού κόστους και πλήρη καταβολή δώρου Πάσχα από το κράτος, κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και των εργαζομένων τους

Έκτακτο ειδικό επίδομα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους το οποίο θα ισούται με το 1 1/2 του περσινού εισοδήματος με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο τα 1000 ευρώ

Πρόγραμμα άμεσης επιδότησης από το κράτος σε ΜμΕ με τη μορφή μη εισπρακτέας ενίσχυσης

Να δημιουργηθεί στην αναπτυξιακή τράπεζα ταμείο αλληλεγγύης και στήριξης ΜμΕ με εγγυήσεις του δημοσίου ώστε να επιτευχθεί χωρίς εμπόδια η δανειοδότηση τωνΜμΕ, μέσω τραπεζών

Άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις μικροπιστώσεις

Εγγύηση του δημόσιου για διακανονισμό υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και εγγυητικών επιστολών

Πάγωμα όλων των δανειακών οφειλών και αναστολή τραπεζικών υποχρεώσεων όσο διαρκεί η κρίση και θεσμοθέτηση ειδικής ρύθμισης για το σύνολο των αναβληθέντων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο αυτή

Αναστολή όλων των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους

Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και εισοδημάτων αυτό-απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Με τη στήριξη των επιχειρήσεων διατηρούμε την εγχώρια ζήτηση της ελληνικής οικονομίας και δεν στραγγαλίζουμε τις επιχειρήσεις από την ρευστότητα, διασφαλίζοντας και την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Στην στήριξη των ΜμΕ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η Περιφέρεια, μεταφέροντας πόρους του ΕΣΠΑ από άλλους άξονες για την στήριξη των Μμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, υπεύθυνα προτείνει τον δρόμο και τα μέσα για να στηριχθούν οι ΜμΕ κοστολογημένα, γιατί άφησε το μαξιλάρι των 37 δις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και όχι άδεια ταμεία σνα αυτά που παρέλαβε το 2015.

Στα 4 ½ χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα μνημόνια είδαμε έμπρακτα την στήριξη στις ΜμΕ ( ασφαλιστικό – πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας κτλ) και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το έργο της στη μετα – μνημονιακή περίοδο, αξιοποιώντας τα εργαλεία που δημιούργησε ( Αναπτυξιακή τράπεζα, θεσμικό πλαίσιο για εξασφάλιση της περιουσίας των πολιτών κα ).

Θα δούμε εάν η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει τις ΜμΕ για να υπάρχουν την επόμενη μέρα ή θα επιμείνει στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών οτι «το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν οι Τράπεζες»!

*Άρθρο του Αριστοτέλη Ανδρέου, συντονιστή του Τμήματος Μικρομεσαιών του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα «Ελευθερία»

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com