Αλέξης Τσίπρας: Να σπάσει ο «κουμπαράς» για να στηριχθεί η κοινωνία (βίντεο)

0

Σφοδρή κριτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη με αφορμή τον τρόπο που χρησιμοποιεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 37 δισ. που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει με την λογική του «βλέποντας και κάνοντας»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η μομφή στην κυβέρνηση δεν είναι γιατί «σπάει ο κουμπαράς», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο πρώτος που ζήτησε να χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” αλλά για το ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, για το πόσα λεφτά, πότε και υπέρ ποιων θα χρησιμοποιηθούν. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ότι μέρος των χρημάτων πρέπει να διοχετευθεί για να στηριχθεί η κοινωνία, η οικονομία και η εργασία.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά όχι όλα τα χρήματα αλλά 14 δισ. από αυτά με την έννοια της εμπροσθοβαρούς στήριξης, όπως κάνουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ενώ υπογράμμισε πως «υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα να στηριχθεί η ελληνική οικονομία χάρη στο μαξιλάρι που διασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν υπήρχε μπορεί να είχαμε χρεοκοπήσει και να μην το ξέραμε».

«Γιατί δεν προχωρά η κυβέρνηση στην στοχευμένη εκταμίευση ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες όταν θα επανεκκίνησει η οικονομία;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συμπληρώνοντας ότι «η ύφεση του 10% που βλέπουν οι εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μπορεί να είναι το καλύτερο σενάριο και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα».

Γιατί έχει σημασία η εμπροσθοβαρής στήριξη

«Η λογική της εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας είναι αναγκαία γιατί μετά αν η οικονομία πέσει σε βαθιά ύφεση θα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει», είπε ο Αλ. Τσίπρας φέρνοντας ένα παράδειγμα από τη φυσική και σε αντιδιαστολή αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που παρουσίασε λίγες μέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες: ποσότητα μέτρων, ποιότητα μέτρων και το πότε θα γίνουν, η χρονικότητα των μέτρων. 14.3 δισ. ευρώ επέκταση και τα υπόλοιπα. Αν τα ίδια λεφτά δοθούν σε τρεις μήνες δεν θα φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες τότε».

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν τώρα για να κρατηθούν εν ζωή οι επιχειρήσεις» εκφράζοντας παράλληλα το φόβο ότι αν δεν δοθούν τώρα, «θα βρεθούμε να ζήσουμε σε μια χειρότερη περίοδο από εκείνη των μνημονίων».

«Δεν έχει δικαίωμα η κυβέρνηση να σφυράει κλέφτικα και να αγνοεί τις παρεμβάσεις μας και να μην δίνει λογαριασμό πότε, για ποιόν και πως τα χρησιμοποιεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλάει για 14 δισ. ενώ έχει δώσει 4 δισ. – Θα γίνει πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία

«Που είναι τα 14 δισ. που δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως είπε στο διάγγελμά του; 4 δισ. δίνει συνολικά. Για ποιο λόγο μιλάει για 14 δισ; Για ποιο λόγο μέχρι χθες δεν έλεγε τίποτα για το μαξιλάρι και τώρα μας λέει ότι το έχει ξοδέψει;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν θα τα αφήσω να πέσουν κάτω. Θα καταθέσω πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή για την Οικονομία ώστε να δώσει εξηγήσεις ο κ. Μητσοτάκης για το τι σχέδιο έχει και για το που θα πάνε τα χρήματα που αντί για την εργασία φαίνεται να ενισχύονται μονοδιάστατα συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως έγινε στο παρελθόν με τις Τράπεζες».

Εξηγώντας ποια είναι η μομφή στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Εμείς ήμασταν αυτοί που ζητήσαμε “να σπάσει ο κουμπαράς”, υπέρ όμως της εργασίας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Ο κουμπαράς είναι 37 δισ. Τα 16 είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές των δανειακών μας υποχρεώσεων. Η μομφή δεν είναι γιατί σπάει ο κουμπαράς αλλά για το σχέδιο της κυβέρνησης, αν υπάρχει…»

«Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να αδρανήσει τώρα, για να μας βάλει αργότερα σε μνημόνια, να ξέρει ότι θα βρει απέναντί του ολόκληρη την κοινωνία» πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com