13ο ενημερωτικό δελτίο του isyriza: «Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ»

0

Με τίτλο «Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ: Τέλος στην ιδεοληψία της κυβέρνησης υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων», κυκλοφόρησε το μεσημέρι της Παρασκευής το 13ο στη σειρά ενημερωτικό newsletter του isyriza.

Στο editorial που φέρει τον τίτλο «Η «ελληνική ιδιαιτερότητα» της κρίσης του κορωνοιού, σημειώνονται χαρακτηριστικά τα εξής;

«Να μην μασάμε τα λόγια μας. Η χώρα έχει μπει σε μια επιδημική κρίση, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε οικονομική κρίση και έπειτα σε κοινωνική κρίση. Αν δεν εκδοθεί ευρωομόλογο, αν η Ε.Ε. δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και το Βερολίνο δεν κατανοήσει ότι πρέπει να κινηθεί με όρους αλληλεγγύης και όχι οικονομικού εθνικισμού, τότε θα είμαστε μπροστά σε δύσκολα χρόνια, ξανά.

Την κατάσταση επιδεινώνουν οι ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μέσα σε πέντε μήνες, και πριν ξεσπάσει η πανδημία, η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε στην επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης. Αφού ξέσπασε, καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει τι έρχεται και δια στόματος υπουργού Υγείας υπήρχε διαβεβαίωση πως η χώρα είναι θωρακισμένη.

Τώρα που η κατάσταση κλιμακώθηκε, τα οικονομικά μέτρα προστασίας που λαμβάνει, είναι περιορισμένα. Κυρίως όμως, πολλά από αυτά, αντί να λειτουργούν επιβραδυντικά στην οικονομική ύφεση, που αναμένεται πλέον το 2020, τη φέρνουν πιο κοντά και πιο έντονη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει με τη φωτιά. Διακινδυνεύει τη μετατροπή της επιδημικής κρίσης απευθείας σε κοινωνική κρίση, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο της οικονομικής ανάσχεσης των συνεπειών το κορωνοϊού. Ιδίως σε ότι αφορά στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.

Όλες οι άλλες χώρες της Ε.Ε. μπήκαν σε αυτόν τον πόλεμο, βάζοντας μπροστά το βαρύ πυροβολικό: το κράτος.

Στη Γαλλία, το κράτος πληρώνει το 100% του μισθού, στη Σουηδία πληρώνει το 95% του μισθού, στην Ολλανδία το 90%, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Νορβηγία και την Ισπανία το 80%, στη Δανία και την Πορτογαλία το 75% μισθού, στην Ιρλανδία το 70% και στη Γερμανία το 65% κατά μέσο όρο του μισθού.

Στην Ελλάδα έγινε το πρωτόγνωρο: η κυβέρνηση έδωσε το δικαίωμα στους εργοδότες για μείωση του 50% του μισθού των εργαζομένων, χωρίς να καλύπτει το υπόλοιπο 50% το κράτος. Έτσι μετακυλύει το κόστος της κρίσης στους πιο αδύναμους. Την ίδια ώρα, χρυσοπληρώνει ιδιωτικές κλινικές και media για την δική της προβολή.

Στις άλλες χώρες επιχειρείται η προστασία της κοινωνικής συνοχής. Κόμματα που κυβερνούν και που βρίσκονται στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επιλέγουν ένα μείγμα πολιτικής, με κύριο υλικό την κρατική προστασία προς τους βαλλόμενους χαμηλόμισθους. Αντί γι’ αυτό, ο πρωθυπουργός εδώ στην Ελλάδα, τους στέλνει πίσω στην καρδιά της άγριας οικονομικής κρίσης, της περασμένης δεκαετίας.

Η μείωση στους μισθούς των εργαζομένων, μοιραία θα μειώσουν περαιτέρω την ιδιωτική κατανάλωση και θα αυξήσει τα ληξιπρόθεσμα, σε μια χώρα που αναμένεται ούτως ή άλλως οικονομική καθίζηση στον τουρισμό, τη βιομηχανική παραγωγή και τις μεταφορές.

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκαλεί μια οικονομική και κοινωνική κρίση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα ερχόταν λόγω της επιδημίας.

Δυστυχώς, θα συνεχίσουμε έτσι. Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Και πλέον οι καταστάσεις που θα ζήσουμε μέσα στο 2020, αν δεν αλλάξει άμεσα ιδεολογική κατεύθυνση η κυβέρνηση, θα αποδειχθούν απλός πρόλογος ενός νέου ελληνικού δράματος. 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com