Οι δύο όψεις του νομίσματος*

0

Mε την εμφάνιση του COVIT – 19 οι κυβερνήσεις όλης της υφηλίου έλαβαν μέτρα περιορισμού της επιδημίας και το ίδιο έκανε και η ελληνική κυβέρνηση. Όλοι εμείς –οι κάτοικοι του πλανήτη- πειθαρχήσαμε όπως είχαμε υποχρέωση να κάνουμε για να προστατέψουμε τις ζωές μας. Με την εξάπλωση της επιδημίας όμως και την αγορά να μένει κλειστή, εκτός από ορισμένους ΚΑΔ, η οικονομία παίρνει την κατιούσα και το ΑΕΠ αναμένεται να βυθιστεί.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1%, δείχνοντας αδυναμία να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται, ενώ η αναπτυξιακή πορεία – με αυτές τις μικρές δυνατότητες που υπήρχαν – ανακόπτεται οριστικά.

Οι μικροί συνεταιρισμοί και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – αλλιώς ΚΟΙΝΣΕΠ – που παραδοσιακά στηρίζουν την τοπική οικονομία, αναδεικνύουν τις δεξιότητες και ικανότητες των ατόμων που συμμετέχουν στα εγχειρήματα, προβάλλουν την τοπική κουλτούρα, προωθούν τα τοπικά προϊόντα δημιουργώντας ένα brand name για κάθε περιοχή, στην παρούσα συγκυρία μένουν απροστάτευτες, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης της Κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά δεν είναι οριζόντια, αφού αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης, ανάμεσα τους και τους συνεταιρισμούς, παρόλο που οι συνεταιρισμοί είναι το μοναδικό μοντέλο παράλληλης ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά εδώ κρυβόμαστε πίσω από τους ΚΑΔ.

Το παραπάνω υποπτεύομαι ότι γίνεται για να μην αναπτυχθεί η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα που αποτελεί έναν ολόκληρο τομέα της Οικονομίας και βρίσκεται ανάμεσα στον Δημόσιο τομέα (το κράτος) και τον ιδιωτικό (την αγορά) με σχέσεις διάδρασης και με τους δύο τομείς, Ως επιχειρηματικότητα όμως συμβάλει στην άνοδο του ΑΕΠ και τη στήριξη του πεδίου (της κοινωνίας) δημιουργώντας θέσεις εργασίας στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα, πρώην χρήστες ουσιών κτλ).

Πέρα από το οφθαλμοφανές και επειδή τα επιδόματα και οι αναστολές πληρωμών (πχ. του ΦΠΑ των Δημοτικών Τελών) πραγματικά δεν λύνουν το πρόβλημα, είναι ώρα θαρρώ, η κοινωνία μας, με αλληλέγγυα κίνητρα, να στηρίξει έμπρακτα στο σύνολο της την τοπική μικρομεσαία επιχείρηση, στηρίζοντας ταυτόχρονα την τοπική οικονομία, γιατί το ευ-ζην το δικό μας σχετίζεται και εξαρτάται από το ευ-ζην των άλλων.

Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε μπροστά ως κοινωνία, στηρίζουμε και στηριζόμαστε –άλλωστε ένα βήμα τη φορά είναι αυτό που κρατάει τον κόσμο σε κίνηση.

Κατερίνα Ελευθέρογλου

Μέλος της ΟΜ Σύριζα Λάρισας

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα «Ελευθερία» στο φύλλο της Παρασκευής 27 Μαρτίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com