Η Ευρώπη στο επίκεντρο της πανδημίας, μετρά πλέον περισσότερα θύματα από την Κίνα

0

209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό σε 150 χώρες και εδάφη ως το βράδυ της Τετάρτης18/3/2020, 8.784 έχουν πεθάνει, οι περισσότεροι πλέον στην Ευρώπη – 475 νεκροί στην Ιταλία σε μια μέρα, οι περισσότεροι σε ένα 24ωρο ως τώρα – «Η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή», τόνισε η Α. Μέρκελ σε ένα σπάνιο διάγγελμά της το βράδυ της Τετάρτης

Από την έναρξη της πανδημίας περισσότεροι από 209.500 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 σε 150 χώρες και εδάφη. H ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται πλέον και με βάση τη θλιβερή στατιστική στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς το βράδυ της Τετάρτης ξεπέρασε την Ασία σε θανάτους: μετρά 4.112 θύματα, έναντι 3.384. Η Τετάρτη ήταν και η μέρα με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην βαριά χτυπημένη Ιταλία, με 475 νέους θανάτους. 630 θύματα συνολικά ως τώρα στην Ισπανία, 264 στη Γαλλία.

Στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση Τζόνσον εγκαλείται για καθυστερημένη αντίδραση, έκλεισαν τα σχολεία, ενώ η Γαλλία μετρά 89 θανάτους το τελευταίο 24ωρο (από τους συνολικά 264 ως τώρα). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε τον νέο κορονοϊό «εχθρό της ανθρωπότητας» και κάλεσε την Αφρική – που ακόμα μετρά λίγα κρούσματα – «να αφυπνισθεί».

Η μάχη της οικονομίας

Παράλληλα, όλες οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην πρωτοφανή πρόκληση, καθώς η ύφεση είναι βέβαιη και το ερώτημα να αφορά κυρίως το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Απάντηση που κανείς δεν μπορεί να δώσει όσο η πανδημία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης. Τα χρηματιστήρια βουλιάζουν, ο Dow Jones έπεσε σε ιστορικό χαμηλό (κάτω των 20.000 μονάδων). ενώ η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η πανδημία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ανεργία σε όλον τον κόσμο και να πλήξει περίπου 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Ενδεικτικά, για τα μέτρα στήριξης που ανακοινώνουν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Τετάρτης, ο Καναδάς ανακοίνωσε νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Πολωνία ένα εθνικό πρόγραμμα ύψους περίπου 47 δισεκ. ευρώ και η Τουρκία ένα σχέδιο ύψους 14 δισεκ. ευρώ (για τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, διαβάστε εδώ).

Χαρακτηριστικότερη, ίσως, στιγμή της Τετάρτης, το δραματικό ύφος της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ σε ένα σπάνιο διάγγελμα προς τους Γερμανούς πολίτες. Η φράση της, «η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή», ίσως συνοψίζει τις κρίσιμες στιγμές που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος ενός πλανήτη σε καραντίνα.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δηλώνει «πρόεδρος εν καιρώ πολέμου», θα στείλει ένα πλωτό νοσοκομείο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Η Γερμανία μετατρέπει ξενοδοχεία και μεγάλες αίθουσες σε νοσοκομεία.

Το μεγαλύτερο στάδιο της Ιρλανδίας, το Κρόουκ Παρκ, θα μετατραπεί σε «ντράιβ ιν εξεταστήριο» όπου οι Ιρλανδοί θα εξετάζονται χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον Μάιο στην Ολλανδία, ματαιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι 24 Ώρες του Λε Μαν, ο αγώνας αυτοκινήτου που ήταν προγραμματισμένος για τον Ιούνιο, αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο.

Η Χιλή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναπτύξει τον στρατό για τη διατήρηση της τάξης. Πολλές χώρες έχουν κηρύξει επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Πορτογαλία ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση κήρυξε «κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης».

Η βρετανική κυβέρνηση δημοσιοποίησε ένα σχέδιο νόμου που δίνει στις αρχές έκτακτες εξουσίες: επιτρέπονται οι συλλήψεις για λόγους δημόσιας υγείας και η κινητοποίηση συνταξιούχων ιατρών και νοσηλευτών.

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com