ΣΥΡΙΖΑ: Εκτεθειμένα στο κορωνοϊό τα εργαζόμενα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

0

Το τμήμα Α.με.Α ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αναπήρων και των οικογενειών τους

Aναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο 14/3/20 το τμήμα Α.με.Α ΣΥΡΙΖΑ:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξέχασε τα εργαζόμενα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αφού δεν υπάρχει καμία αναφορά ή πρόβλεψη στη πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11ης Μαρτίου (ΦΕΚ Α’ 55/11-3-2020) αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Η πολυπληθής κοινωνική ομάδα των αναπήρων και κυρίως όσοι εργάζονται δεν συμπεριλαμβάνονται στα έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων και μυελού οστών, θαλασσαιμικοί, καρκινοπαθείς, άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, ανοσοανεπάρκειες, σακχαρώδη διαβήτη, αυτοάνοσα νοσήματα, επίκτητα σύνδρομα, με λεμφώματα (π.χ. Hodgkin), λήπτες βιολογικών παραγόντων (TNFα inhibitor Anti–IL-6 receptor), λήπτες κορτικοστεροειδών καθώς και άλλα υποκείμενα νοσήματα) διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών σε περίπτωση μόλυνσης από τον ιό.

Το τμήμα Α.με.Α ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των αναπήρων και των οικογενειών τους.

Προτείνουμε για την προστασία των εργαζομένων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και όσων έχουν στη φροντίδα τους άτομα με σοβαρές κινητικές ή άλλες βλάβες τα παρακάτω :

Προστασία όλων των εργαζομένων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση που εργάζονται στην πρώτη γραμμή, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και γενικά σε δομές, υπηρεσίες δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα στις οποίες έρχονται σε επαφή με το κοινό και χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αποχή από την εργασία και παραμονή κατ΄ οίκον, χωρίς να χρεώνονται άδεια και χωρίς μείωση των αποδοχών τους (ανεξαρτήτως πιστοποίησης, εφόσον έχουν ιατρικό φάκελο που το αποδεικνύει).

Επιπρόσθετα άδεια ειδικού σκοπού πρέπει να δικαιούνται οι γονείς- κηδεμόνες και οι εργαζόμενοι που έχουν στη φροντίδα τους άτομο με αναπηρία.

Παράταση 6 μηνών στην ισχύ των αποφάσεων ΚΕΠΑ, ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ με Νόμο, ή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που λήγουν αυτή την περίοδο ώστε να μην περικοπούν επιδόματα και παροχές στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

Στήριξη τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Αυξημένη λειτουργική υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος με την άμεση πρόσληψη 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με βάση τον κανόνα 1 προς 1 υπάρχει το «υπόλοιπο» από το 2019 και το πλάνο από το 2020.

Ανανέωση άμεσα σε όλες οι συμβάσεις που λήγουν αυτή την περίοδο στο ΕΣΥ, «να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί.

Η προστασία του ευάλωτου πληθυσμού αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.

Είναι ζήτημα κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και δημοκρατίας.»

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com