Αν. Ξανθός: «Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να αποδομήσει πλήρως τον βασικό πυρήνα του ΕΣΥ»

0

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας επισκέφτηκε την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Υγείας, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επικεφαλής κλιμακίου βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

rΜιλώντας στους δημοσιογράφους ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε τα εξής:

Για την απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει πυλοτικά και στο ΠΓΝΛ το νέο μοντέλο συμπράξεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα:

«Έχουμε την ευκαιρία σήμερα να βρισκόμαστε με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΓΝΛ, ένα αξιόπιστο νοσοκομείο που είναι πυλώνας του ΕΣΥ της ευρύτερης περιφέρειας, το οποίο δέχεται αυξημένη πίεση λόγω της επιχιακής γρίπης, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Το Πανεπιστημιακό μάλιστα βρίσκεται στα πλάνα της κυβέρνησης για να εφαρμοστεί πιλοτικά ένα νέο μοντέλο συμπράξεων του δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, το προανήγγειλαν, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η μορφή αυτής της σύμπραξης και το περιεχόμενο της και την αναγκη που έρχεται να καλύψει.

Εμείς θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι να έχουμε πληρέστερη κάλυψη με ανθρώπινο δυναμικό, ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ. Πρέπει να καλυφθούν τα κενά με μόνιμες προσλήψεις και να δώσουμε την δυνατότητα στο σημερινό προσωπικό που εργάζεται με συμβάσεις, να μπορεί να διεκδικήσει μια μόνιμη θέση και όχι να δώσουμε την δυνατότητα σε ιδιώτες να επενδύσουν στον σκληρό πυρήνα του ΕΣΥ για να βγάλουν κέρδος.

Νομίζουμε λοιπόν πως αυτή η συζήτηση περί συμπράξεων δεν αντιστοιχεί σε καμιά ανάγκη του ΕΣΥ, απλώς υπηρετεί ένα ιδεοληπτικό σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει ανοίγματα στην αγορά και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αυτό θα υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ όταν μάλιστα συνοδεύεται με αλλαγή νομικού πλαισίου.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι ΣΔΙΤ πάνε πακέτο με την μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για πρώτη φορά μετά το ΕΣΥ. Κάτι που σημαίνει αλλαγή στο εργασιακό τοπίο, αλλαγή των σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών και κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δυνατότητα ιδιωτών γιατρών σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κλινικό έργο μέσα στα νοσοκομεία. Κατά την άποψή μου δηλαδή πλήρης αποδόμηση του βασικού πυρήνα του ΕΣΥ που ξέραμε με τα τελευταία 35 χρόνια.

Νομίζουμε ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε συνεργασία με το έντιμο ανθρώπινο δυναμικό και τις τοπικές κοινωνίες. Να εξηγήσουμε ότι αυτό βλάπτει την δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών».

Για τις ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοιού

«Πρόκειται για μια νέα διασυνοριακή απειλή η οποία δοκιμάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τα συστήματα υγείας. Στην χώρα μας έχουμε ακόμα έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό κρουσμάτων. Όμως υπάρχουν τάσεις διασπορά στην κοινότητα κι αυτό έθεσε σε εγρήγορση τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας και είναι σημαντικό ότι υπάρχει διάθεση ενημέρωσης από την πλευρά του υπουργείου, το ζητήσαμε από την αρχή και ευτυχώς έχει υλοποιηθεί.

Ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουμε λαϊκιστικού και ανεύθυνου τύπου αντιπολίτευση όπως στο παρελθόν έκανε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την γρίπη. Θα συμβάλουμε για να υπάρξει κλίμα ψυχραιμίας και λήψεων μέτρων κόντρα στην διασπορά του ιού. Χρειάζεται σοβαρότητα από την κυβέρνηση και ψυχραιμία από όλους και όχι πανικός, αλλά όχι και εφησυχασμός».

Ο Ανδρέας Ξανθός, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αννα Βαγενά και Σάκη Παπαδόπουλο, τον πρώην βουλευτή, Νίκο Παπαδόπουλο και τοπικά στελέχη του κόμματος, επισκέφτηκε διαδοχικά την βάση του ΕΚΑΒ, το παντοπωλείο του ΚΟΙΣΠΕ «Μυρμιδόνες», την διοίκηση του νοσοκομείου, ενώ είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε συγκέντρωση γιατρών, νοσηλευτών και εργαζόμενων του ιδρύματος, πρν αναχωρήσει για την Αθήνα.

Ρεπορτάζ και φωτογραφίες: Μενέλαος Κατσαμπέλας

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com