Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι εκτός πραγματικότητας στο προσφυγικό πρόβλημα

0

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η Τουρκία, η οποία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης από το Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση δικαιωμάτων στο έδαφός της, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και ενορχηστρώνει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες αυτών των ανθρώπων. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο περιγράψαμε εγκαίρως την ανάγκη για άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό πρόβλημα συνολικά.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Σένγκεν, οι αρχές μιας χώρας στα σύνορα της οποίας γίνονται μαζικές μετακινήσεις, έχουν το δικαίωμα λήψης μέτρων για την προστασία των συνόρων, αλλά με απόλυτο σεβασμό στη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Θάλασσας που προβλέπει αποκλειστικά την έρευνα και διάσωση στα θαλάσσια σύνορα.

Αυτά που κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Έβρο αλλά και στα νησιά, όπου εκτός από την αστυνομία, το λιμενικό και τον στρατό έχουν αναλάβει δράση ακροδεξιές, ανεξέλεγκτες ομάδες, δεν συνάδουν με τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των προσφύγων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οδηγούν σε έναν άνευ προηγουμένου εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Η κυβέρνηση είναι εκτός κάθε πραγματικότητας και αυτό έχει επίπτωση στην αξιοπιστία της χώρας στην Ευρώπη και τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε ένα σχέδιο που με καθημερινή δουλειά κράτησε το προσφυγικό σε μια ροή και μια ισορροπία για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων και αναλογική κατανομή στην ενδοχώρα.

Παράλληλα, καλούμε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, πρώτιστα παρεμβαίνοντας προς την Τουρκία, αφού η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας παραμένει κανονικά σε ισχύ, αλλά κυρίως εφαρμόζοντας τις αποφάσεις για επιμερισμό του βάρους σε όλα τα κράτη-μέλη μέσα από ισχυρές μετεγκαταστάσεις, επιτάχυνση οικογενειακών επανενώσεων και κοινών πολιτικών στο άσυλο.

ΤΜΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com