Αλ. Τσίπρας: Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλώς σύνθημα, είναι η μάχη του μέλλοντος (βίντεο)

0

«O ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

«Η προστασία του περιβάλλοντος, δεν είναι απλώς ένα σύνθημα. Δεν είναι σημαία ευκαιρίας για τα κόμματα και την πολιτική. Η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μάχη του μέλλοντος. Γιατί η βιωσιμότητα του πλανήτη μας αφορά όλες και όλους», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα «διακυβέρνηση και οικο-ανάπτυξη των ελληνικών NATURA 2000» του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση του τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος & Χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ ότι «η προστασία του περιβάλλοντος, ο μετριασμός της κλιματικής κρίσης αλλά και η ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας σε αυτήν, δεν είναι επίσης μια πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά ουδέτερη υπόθεση. Καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές ανισότητες. Άρρηκτα δεμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει το θέμα του περιβάλλοντος στην πολιτική του ατζέντα από την συγκρότησή του, και σε επίπεδο προγράμματος και σε επίπεδο κινηματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών», τόνισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι «η ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα το κίνημα των νέων και των μαθητών, η αμφισβήτηση της επόμενης ημέρας από την εξέλιξη του κλίματος και η σύνδεση βιοποικιλότητας – φυσικών πόρων – παραγωγής – ανταγωνιστικότητας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, αναδεικνύουν το περιβάλλον ως το πρώτο πολιτικό ζήτημα παγκοσμίως.

Επτά σημαντικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ

«Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και οι πρωτοβουλίες για τις ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές» σημείωσε ο Αλ.Τσίπρας.

  • Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός».
  • Καταρτίσαμε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.
  • Θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.
  • Ήμασταν στην πρώτη δεκάδα των χωρών της ΕΕ με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία, και ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας
  • Ολοκληρώσαμε τον εθνικό κατάλογο περιοχών Natura.
  • Σχεδιάσαμε και ολοκληρώσαμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.
  • Εμείς επενδύσαμε σε μία διαφορετική προσέγγιση, η οποία στοχεύει στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και στο περιβάλλον. Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση, πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων, προς όφελος των λίγων.

«Για τη ΝΔ, η “ισχυρή ανάπτυξη”, είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις»

«Σταδιακά αποδεικνύεται ότι η περιβαλλοντική πολιτική είναι μία ακόμη από τις μεγάλες της απάτες», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «επανέρχεται στον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ».

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξελίσσεται σε σύμβουλο επενδύσεων της “Ελληνικός Χρυσός”, προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004, όταν ακόμα και προχθές το ΣτΕ επιβεβαίωσε τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα αδιέξοδα της πρότασης μεταλλουργίας» δήλωσε ο Αλέξης Τσιπρας και υπογράμμισε ότι «ακυρώνεται η πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες».

Ο Αλ.Τσίπρας τόνισε δε ότι «η απολιγνιτοποίηση του 2028 καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα -για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο 2019-, δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, που εμείς είχαμε προετοιμάσει».

«Το πραγματικό τους σχέδιο είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και η μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης επιχαίρει αυτή την εβδομάδα ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Έτσι όμως υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι «δεν εφαρμόζεται η πολιτική κινήτρων και αντικινήτρων για την ανακύκλωση, που είχε προετοιμαστεί πλήρως από την κυβέρνησή μας για να εφαρμοστεί από 1-1-2020, επιστρέφοντας στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων με έργα ΣΔΙΤ.

» Τέλος απαξιώνονται, για να καταργηθούν, οι Φορείς Προστατευόμενων Περιοχών για τις περιοχές Natura 2000, το παγκόσμια γνωστό διαμάντι της χώρας μας, το φυσικό περιβάλλον, εις βάρος και των τοπικών κοινωνιών και των εργαζομένων».

«Ειδικότερα ως προς το θέμα αυτό, η νέα κυβέρνηση αντί να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , που είχε την έγκριση και της ΕΕ, προετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την κατεδάφιση του συστήματος διακυβέρνησης των περιοχών Natura 2000».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στις προγραμματικές του θέσεις στην κλιματική κρίση, το GreenDeal, τη δίκαιη μετάβαση σε μια εποχή κλιματικής ουδετερότητας, Στους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030, στην συνεργασία Αριστερών, Πράσινων και Σοσιαλιστών.

Οι προγραμματικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον

«Η Δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων» ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «η εισαγωγή των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κλιματικής Ουδετερότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές και κύρια στο Αναπτυξιακό και Παραγωγικό Σχέδιο της Ελλάδας».

Ακόμη ανφέρθηκε στην «αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου και ο πλουραλισμός των σχέσεων παραγωγής με προστασία της εργασίας και του καταναλωτή».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «ο Δημοκρατικός χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός» αποτελεί «ομπρέλα πολιτικής για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με ενσωμάτωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία».

Τέλος, ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε ότι χρειάζεται «ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία γης (γεωχωρικά, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός) και κτιρίων για την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) και την διασφάλιση του δικαίου στην αναπτυξιακή διαδικασία».

ΠΗΓΗ: avgi.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com