Μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει στροφές

0

Την Τρίτη στον Πύργο ο Αλ. Τσίπρας – Ο αστάθμητος παράγοντας της απλής αναλογικής, οι ευθύνες των προοδευτικών δυνάμεων και η ανασυγκρότηση του κόμματος

Την κυβερνητική σκοπιμότητα πίσω από τη σπουδή για κατάργηση της απλής αναλογικής ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο. «Αλλάζει τώρα ο εκλογικός νόμος ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φροντίζοντας να στείλει μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το αστάθμητο της απλής αναλογικής

«Είναι εύκολο να κοροϊδέψει κανείς πολλούς για λίγο χρονικό διάστημα, λίγους για μεγαλύτερο, αλλά όλους για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι απίθανο, όση στήριξη κι αν παρέχουν τα ΜΜΕ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρώην πρωθυπουργού. Φρόντισε μάλιστα να… επαναφέρει τους «γαλάζιους» βουλευτές στην πραγματικότητα τονίζοντας το αυτονόητο: Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα γίνουν με απλή αναλογική. Τι σημαίνει αυτό; Αφενός ότι οι περισσότεροι από τους βουλευτές της συμπολίτευσης δεν θα εκλεγούν. «Είστε μιας χρήσης στους σχεδιασμούς του Κ. Μητσοτάκη», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα «γαλάζια» έδρανα.

Αφετέρου, οι κάλπες της απλής αναλογικής ενδέχεται να «βγάλουν» αποτέλεσμα που θα ανοίξει τον δρόμο για προοδευτική λύση αντί αδιεξόδου. Το παράδειγμα του 1993, μιας αυτοπαγίδευσης και ήττας της Ν.Δ. με υπογραφή Μητσοτάκη, του αειμνήστου, συζητήθηκε αρκετά. Δεν είναι τυχαία η προσπάθεια του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου να ναρκοθετήσει το πεδίο των προοδευτικών συνεργασιών, από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή, διερωτώμενος τάχα ποιο κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ του «λαϊκισμού».

Η ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων

Φαίνεται πως, παρά τις επικλήσεις στη συναίνεση, η Ν.Δ. θα εφαρμόσει τη στρατηγική φθοράς και απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ενοχοποιήσει όποια πολιτική δύναμη θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η Ισπανία εξάλλου δεν είναι μακριά. Ως εκ τούτου, ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις: «Παρά τις όποιες διαφορές τους να παραμερίσουν συντηρητικές πολιτικές, να υπερβούν την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και να σχηματίσουν προοδευτική κυβέρνηση».

Ανασυγκρότηση και πρόγραμμα διακυβέρνησης

Έτσι, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η εκπόνηση ενός προοδευτικού, εναλλακτικού προγράμματος διακυβέρνησης. Προορισμός αλλά και αφετηρία αυτής της διαδικασίας είναι το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον ερχόμενο Μάιο, με τις διεργασίες, τις συζητήσεις και την εξώστρεφη παρουσία να εντείνονται. Μάλιστα την Τρίτη ο Αλ. Τσίπρας ξαναβγαίνει… στον δρόμο, καθώς θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον Πύργο.

Συνεδρίασε η Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, στο σχέδιο απόφασης της Κ.Ε. -όπως αναμενόταν να εγκριθεί στη χθεσινή συνεδρίαση της-, η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει να δοθεί ο λόγος στη βάση “για κρίσιμα ζητήματα επικαιρότητας, πολιτικής κατεύθυνσης και για τον τίτλο σε μία ανοιχτή διαδικασία με κάλπη όπου θα τοποθετηθούν τα μέλη και όσοι προοδευτικοί πολίτες θέλουν να εγγραφούν και να γίνουν μέλη μέσω αυτής της συλλογικής διαδικασίας”. Βασική θέση της, ότι «η διαδικασία ανασυγκρότησης / μετασχηματισμού ή θα είναι συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει». Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, η ΔΗΜ.ΑΡ. αναμενόταν χθες να αποφασίσει διεξαγωγή συνεδρίου της για τις 28 και 29 Μαρτίου. “Στόχος μας είναι το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Μάιο να έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για έναν ενιαίο φορέα της αριστερής προοδευτικής παράταξης”, σημειωνόταν.

5-8 Μαρτίου το 2ο Συνέδριο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει ξεκινήσει και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με το 2ο Συνέδριο της οργάνωσης να έχει προγραμματιστεί για τις 5-8 Μαρτίου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να δημιουργήσει μια ευρεία συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, με ισχυρή ταυτότητα και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βασισμένα στο πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς», αναφέρεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης, τονίζοντας την ανάγκη μαζικοποίησης και ενίσχυσης του κόμματος σε αυτή τη βάση.

Οι “καλοθελητές”

Στην πορεία αυτή δεν λείπουν οι «καλοθελητές», με πρόσφατο παράδειγμα το fake δημοσίευμα περί «κήρυξης πολέμου» στον Αλ. Τσίπρα από την πρωτοβουλία μελών «53+» με αίτημα «εκκαθαρίσεις». «Ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι μας θέλουμε να είναι μεγάλος, που όλοι και όλες θέλουμε να νικήσει πολιτικά, ιδεολογικά, εκλογικά το δεξιό, νεοφιλελεύθερο και αυταρχικό σχέδιο της Ν.Δ., δεν λειτουργεί ‘με χαντζάρα και βούρδουλα’», απάντησαν τα μέλη της κίνησης των «53+», κάνοντας λόγο για ένα ανοιχτό συνέδριο, «με τα χιλιάδες νέα μέλη, που έρχονται ως νυν και όχι ως πρώην, να συμμετέχουν ουσιαστικά και ισότιμα».

(Από ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής)

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com