Απαράδεκτη εξίσωση των κολεγίων με τα πανεπιστήμια: Με 153 ψήφους πέρασε η ρύθμιση Κεραμέως

0

Παρά την καθολική αντίθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και πλήθους φορέων, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην υπερψήφιση του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων – 153 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έναντι 136 που καταψήφισαν.

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα τρία επίμαχα άρθρα, 16, 33 και 50 του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και τη σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση.

Ειδικότερα επί 289 παρόντων βουλευτών: Υπέρ του άρθρου 16 για τον τρόπο χρηματοδότησης των πανεπιστημίων τάχθηκαν 185 ενώ κατά ψήφισαν 104 βουλευτές.

Υπέρ του άρθρου 33 για την αναστολή λειτουργίας των 37 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων τάχθηκαν 163 έναντι 111 που καταψήφισαν και 15 που δήλωσαν «παρών».

Υπέρ του άρθρου 50 για τα πιστοποιητικά κολεγίων τάχθηκαν 153 βουλευτές έναντι 136 που καταψήφισαν.

Η εκπαιδευτική κοινότητα, τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και φορείς είχαν ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 50, που κάνει αποδεκτά τα πτυχία των Κολεγίων για το διορισμό στα δημόσια σχολεία.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η υπ. Παιδείας σκόπιμα παραπλάνησε και παραπληροφόρησε τη Βουλή

«…Η υπουργός σκόπιμα παραπλάνησε και παραπληροφόρησε την εθνική αντιπροσωπεία την Τρίτη όταν συζητούσαμε το σχέδιο νόμου καθώς δεν κατέθεσε ποτέ τα απαραίτητα έγγραφα και την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία ζητήσαμε κατ’ επανάληψη αλλά και εγγράφως», τόνισε με το πέρας της ψηφοφορίας του σ/ν του υπουργείου Παιδείας η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (αναλυτικά)

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει από το «παράθυρο» τα πτυχία κολεγίων

«Αποκομμένη από την κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το αντισυνταγματικό άρθρο 50 αναγνωρίζει από το «παράθυρο» τα πτυχία κολεγίων. Ακόμα μια ακραία επιλογή, αντίστοιχη με όσα προωθούνται στην υγεία, όπου υπονομεύει τα δημόσια αγαθά με σκοπό το κέρδος», τονίζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν. Κεραμέως συνεχίζει τον θλιβερό ρόλο του ντελίβερι των κολεγίων

«Η κα Κεραμέως συνεχίζει να ψευδολογεί και να στηρίζει τα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της δημόσιας παιδείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο υπουργείο Παιδείας το πρωί της Πέμπτης.

Διαβάστε ακόμη: Έγγραφο – φωτιά του ΔΟΑΤΑΠ «καίει» τη Νίκη Κεραμέως – Κοσμήτορες και πρόεδροι 28 Παιδαγωγικών τμημάτων: Να αποσυρθεί η διάταξη για τα Κολέγια – «Όχι» και από το ΤΕΕ στην αναγνώριση των κολεγίων – Αλ. Τσίπρας: Βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία ούτε η αξιοκρατία αλλά η πελατεία

ΟΛΜΕ: Απόσυρση και έναρξη διαλόγου

Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ, Β. Μπουντουλούλης, σε σημερινή δήλωσή του πριν την ψήφισημ, τοόνιζε πως «σήμερα διεξάγεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 50, που στην ουσία εξισώνει τα πτυχία των Πανεπιστημίων με εκείνα των Κολλεγίων τριετούς φοίτησης και παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Η ΟΛΜΕ, όπως και άλλοι πανεπιστημιακοί φορείς και όργανα, η ΔΟΕ, η ΟΙΕΛΕ, φοιτητές και άλλες συλλογικότητες, ζήτησαν την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και την άμεση έναρξη διαλόγου με την Υπουργό Παιδείας.

»Θεωρώ ότι δεν πρέπει Ελληνίδες και Έλληνες Βουλευτές να προχωρήσουν στην ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης. Η κ. Υπουργός πρέπει να ασκήσει εθνική πολιτική στην Παιδεία και να υπερασπιστεί την ποιότητα και τις αξίες στην εκπαίδευση, και να μην επικαλείται, ως έτοιμη από καιρό, αμφιλεγόμενης κατεύθυνσης και περιεχομένου ευρωπαϊκές οδηγίες, ικανοποιώντας ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί και τα συνδικάτα τους, πανεπιστημιακοί, φοιτητές, γονείς, όλοι μαζί δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή μιας τέτοιας διάταξης και θα κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν για να ανατραπεί σε περίπτωση ψήφισής της»

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com