Π. Σκουρλέτης: Μηδενική ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος του κόσμου της εργασίας

0

Η συναίνεση που μπορεί να εκφραστεί στο θέμα της εκλογής του νέου ΠτΔ δεν είναι δεδομένη σε άλλα πεδία, όπως αυτό της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση στον κόσμο της εργασίας. Εκεί, αντιθέτως, είναι μεγάλη η αντιπαλότητα, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον Ρ/Σ Real FM 97,8 και στους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Η κυβέρνηση υλοποιεί μνημονιακές «συνταγές» εις βάρος του κόσμου της εργασίας

«Είναι άλλο η συναίνεση στο πρόσωπο του ΠτΔ και για τη δουλειά που κάνει ο Πρόεδρος και άλλο, με αφορμή αυτό, να δημιουργήσουμε, γενικά και αόριστα, μια εικονική συναίνεση, η οποία όμως δεν μπορεί να υπάρξει σε άλλου είδους ζητήματα. Για παράδειγμα, αυτά που συμβαίνουν τώρα στο χώρο της εργασίας, με την απίστευτη επίθεση και υποβάθμιση της εργασίας, που τη βλέπουμε να εκδηλώνεται με τις απολύσεις στην Πειραιώς και στον ΟΤΕ, με όλα αυτά που έχουν γίνει εις βάρος των συλλογικών συμβάσεων. Εκεί δεν υπάρχει πεδίο συναίνεσης, αντιπαλότητα υπάρχει. Και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλη. Και θα δείτε το επόμενο διάστημα τι θα προκαλέσει αυτή η επίθεση στην εργασία, σε μια στιγμή που θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ακολουθούμε μνημονιακές συνταγές εις βάρος του κόσμου της εργασίας, τη στιγμή που έχει κλείσει ο κύκλος των μνημονίων και έχουμε καλύτερες προοπτικές για την οικονομία. Ε, αυτό είναι ταξική μεροληψία την οποία υιοθετεί εις βάρος των εργαζομένων η κυβέρνηση».

Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια διαμόρφωσε έναν νέο πολιτικό χάρτη

Αυτό το οποίο χτίζεται αυτή τη στιγμή είναι κάτι το οποίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από το ’12 και έπειτα. Δεν ανακαλύψαμε την ανάγκη της διεύρυνσης, δεν συναντηθήκαμε με την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τώρα. […] Αν θέλουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την επίδραση που είχε η οικονομική και κοινωνική κρίση στη σφαίρα της πολιτικής, είναι ότι οι ψηφοφόροι χειραφετήθηκαν έναντι των πολιτικών αναφορών τους της προηγούμενης περιόδου. Οι ψηφοφόροι δεν είναι δανεικοί. Εδώ έχουμε τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού χάρτη. Αυτό πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια πορεία επιβεβαίωσης όταν το κόμμα του 3% φτάνει στο 36% και στο 31,5% στις τελευταίες εκλογές. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο συνέβη ξαφνικά. … Αυτός ο κόσμος δεν ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναβρεί το σημιτικό, το ανδρεοπαπανδρεϊκό ή το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου ή του Βενιζέλου μπροστά του. Υπάρχει ένα νέο χαρμάνι στη συνάντηση αυτή, η οποία πάντοτε γίνεται στο έδαφος της σύγχρονης Αριστεράς. Μη το υποτιμάμε αυτό».

Ικανοποιητική η αύξηση των μελών μας, σημαντική η συζήτηση για τα χαρακτηριστικά του κόμματος

«Όταν έχουμε, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, μια αύξηση των μελών μας κατά 70%, με τάσεις να υπερβεί το 100%, από αυτό που είχαμε μέχρι τις εκλογές, το θεωρώ απόλυτα πετυχημένο. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από αυτό που ονομάζουμε διεύρυνση στον κόσμο. Εκείνο το οποίο πρέπει να είναι αντικείμενο μιας πολύ σοβαρής συζήτησης, είναι τι χαρακτηριστικά θέλουμε να δώσουμε σε αυτό που ονομάζουμε κόμμα γειωμένο, κόμμα ανασυγκροτημένο, στην από εδώ και πέρα πορεία του.

Στα ελληνοτουρκικά να αξιοποιήσουμε την αναβάθμιση του κύρους της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει μια συνέπεια ως προς την κλιμάκωση των ενεργειών της απέναντι στην Ελλάδα και όχι μόνο. Προφανώς θέλει να δημιουργήσει τέτοιους όρους, ώστε σε μια ενδεχόμενη συζήτηση να πάει με περισσότερα ζητήματα ανοιχτά και από σχετικά καλύτερες θέσεις. Δεν είναι εύκολο αυτό το παιχνίδι. Έχει δυσκολίες. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, είναι να είμαστε σαφώς προσηλωμένοι στην επιλογή του διαλόγου, αλλά με αποφασιστικό τρόπο, εκμεταλλευόμενοι όλα τα δυνατά διπλωματικά “χαρτιά» που μπορεί να έχουμε, τις συμμαχίες μας. Να αξιοποιήσουμε το αναβαθμισμένο κύρος της χώρας, το οποίο χτίστηκε τα τελευταία χρόνια στη βάση των πρωτοβουλιών της προηγούμενης κυβέρνησης. Δυστυχώς, ο απόηχος από το ταξίδι του σημερινού πρωθυπουργού στην Αμερική δεν είναι ο καλύτερος για την χώρα μας. Αυτό το είδαμε και με τη μη συμμετοχή στη Σύσκεψη που έγινε στο Βερολίνο. Από εκεί και έπειτα πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ενδώσουμε σε μια λογική βάσει της οποίας θα απαντάμε απερίσκεπτα στις προκλήσεις της άλλης πλευράς. Εμείς πρέπει να επιλέγουμε τους όρους της συζήτησης στο βαθμό που μπορούμε».

Δεν πρέπει να στείλουμε συστοιχίες Patriot στη Σαουδική Αραβία

«Σε εντελώς λάθος κατεύθυνση θα είναι αυτό εάν γίνει. Δεν είναι αρνητικό, όμως ότι έχει ακουστεί κάτι και τρεις ημέρες μετά περιμένουμε τη διάψευση ή την επιβεβαίωση; Μπορούμε με τόσο σημαντικά ζητήματα να παίζουμε, να τα διαρρέουμε; Φαίνεται ότι αυτή η σκέψη πέρασε από κάποιους ή ακόμη το σκέφτονται, αλλά με βάση ποια απόφαση, ποιου οργάνου, ποιας συμμαχίας, ποια θα είναι η “ομπρέλα”; Θα είναι το βήμα μιας απερίσκεπτης κίνησης που θα μας εμπλέξει σε πράγματα στα οποία δεν πρέπει να εμπλακούμε; Αυτή η παραδοσιακή, καλή σχέση και οι δυνατότητες επικοινωνίας με τον Αραβικό κόσμο δεν ισχύουν πια στην εξωτερική μας πολιτική; Μπορούμε να γίνουμε ένα προσάρτημα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ βλέποντας πόσο απερίσκεπτοι και επικίνδυνοι είναι; […] Δεν εισηγούμαι να “τα σπάσουμε” αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ, ούτε αμφισβητώ ότι αποτελεί μία σύμμαχη δύναμη, αλλά είναι τελείως διαφορετικό αυτό από το να είσαι προσάρτημα σε σχεδιασμούς που απειλούν την παγκόσμια ισορροπία και ειρήνη».

Η διαδικασία συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν αποκλείει υποδείξεις

Προφανώς δεν βρισκόμαστε σε μια αντιπαλότητα που να χαρακτηρίζεται από κανενός είδους λαϊκισμό πιστεύω σε αυτά τα ζητήματα. Έτσι τουλάχιστον θέλω να πιστεύω και έτσι το βλέπω. Αλλά καμιά φορά και η αντιπολίτευση δεν είναι απλώς για να δίνει λευκή επιταγή σε μία κυβέρνηση που φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι είναι και απροετοίμαστη στα ζητήματα αυτά. Προσφέρει καλύτερα όταν υποδεικνύει κάποια πράγματα έστω και διαφωνώντας».

Υπεύθυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην εκλογή ΠτΔ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι δεν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2015. Στάθηκε από θέσεις ευθύνης απέναντι σε μια πρόταση που τα χαρακτηριστικά της, τελικά, ικανοποιούν και δημιουργούν όρους συμφωνίας ως προς την εκλογή του Προέδρου, από τη στιγμή μάλιστα που βγήκε εκτός η υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου. Εμείς είχαμε υποδείξει και υποστηρίξει μέχρι τέλους αυτή την υποψηφιότητα. Ήταν δεδομένοι οι όροι της συναίνεσης. Δεν την θέλησε η κυβέρνηση και δεν δικαιολόγησε γιατί αρνήθηκε αυτή την επιλογή. Από τη στιγμή που πήγε στην άκρη αυτή η πρόταση, νομίζω ότι η κ. Σακελλαροπούλου έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να την υποστηρίξουμε».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com