Παρέμβαση Γεωργούλη στο ευρωκοινοβούλιο για θέματα διαφάνειας και λογοδοσίας

0

Ο κ. Γεωργούλης έχει καταθέσει σειρά τροπολογιών στην Επιτροπή Αναφορών που αφορούσαν την αρχή της διαφάνειας και την προώθηση αυτής στο νομοθετικό έργο της Ένωσης.

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου έκανε ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης ως σκιώδης εισηγητής στην Επιτροπή Αναφορών στο φάκελο για τον απολογισμό της ετήσιας δραστηριότητας του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή που ψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα.

«Να προσπαθήσουμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της απόλυτης λογοδοσίας και διαφάνειας των θεσμών»

Ο κ. Γεωργούλης είχε καταθέσει σειρά τροπολογιών στην Επιτροπή Αναφορών που αφορούσαν την αρχή της διαφάνειας και την προώθηση αυτής στο νομοθετικό έργο της Ένωσης. Σύμφωνα με τις τροπολογίες του κ. Γεωργούλη, η διαφάνεια συμπεριλαμβάνει την πρόσβαση στην νομοθετική διαδικασία, την πρόσβαση στα έγγραφα, την πληρότητα και την ευκρίνεια των νομικών όρων που είναι συναφής με την ασφάλεια δικαίου και την πλήρη και ικανοποιητική αιτιολόγηση των προθέσεων ενός νομοθετήματος. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Γεωργούλης ζήτησε την άμεση τροποποίηση του Κανονισμού 1049/2001 που αφορά την πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα της Ένωσης. Τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για αντιμετώπιση του φαινομένου της ’’περιστρεφόμενης πόρτας’’ των αξιωματούχων που αποχωρούν από τα θεσμικά όργανα, αλλά και για την πλήρη και αποτελεσματική δημοσίευση των πρακτικών των τριμερών διαπραγματεύσεων (’’τριλόγων’’) Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν που έχουν καταστεί πλέον κανόνας στην συνήθη νομοθετική διαδικασία.

«Οφείλουμε να καταπολεμήσουμε κάθε φαινόμενο κακοδιοίκησης»

Στην τοποθέτηση του στην Ολομέλεια ο Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι οι εκλογές του Μάϊου 2019 επιβεβαιώνουν μια δυσπιστία των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην Ένωση και άρα το μήνυμα είναι πως ’’οφείλουμε να καταπολεμήσουμε κάθε φαινόμενο κακοδιοίκησης’’ και να ’’να προσπαθήσουμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της απόλυτης λογοδοσίας και διαφάνειας των θεσμών’’. Στην τοποθέτηση μάλιστα απάντησε και η Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly που ήταν παρούσα στην συζήτηση και υπερθεμάτισε συμπληρώνοντας ότι η νομιμοποίηση της Ένωσης θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνον μέσα από την μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ολόκληρη η ομιλία του Ευρωβουλευτή κ. Γεωργούλη:

’’Οι τελευταίες εκλογές ξαναέδειξαν την δυσπιστία των πολίτων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λοιπόν επιτακτικό να αποκωδικοποιήσουμε το μήνυμα που μας στέλνουν οι λαοί της Ευρώπης και να αναγνωρίσουμε την ανάγκη να προσπαθήσουμε περισσότερο. Να προσπαθήσουμε περισσότερο προς την κατεύθυνση της απόλυτης λογοδοσίας και διαφάνειας των θεσμών. Ώστε να καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε κάθε φαινόμενο κακοδιοίκησης και να εξασφαλίσουμε την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Μόνον έτσι όλοι οι πολίτες θα μπορέσουν να πειστούν και να ταχθούν υπέρ της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δεν αρκεί να ανοίξουμε τη πόρτα για να ακολουθήσουν πολλοί, αλλά επιβάλλεται να ρίξουμε και άπλετο φως.

Εν κατακλείδι οι πολίτες θα πρέπει να γίνουν γνώστες άρα και κοινωνοί της όλης διαδικασίας. Διαφάνεια λοιπόν δεν είναι μόνον να μπορούν οι πολίτες να πληροφορηθούν πλήρως για ό,τι συμβαίνει, αλλά να πληροφορηθούν κατά τρόπο εύληπτο και κατανοητό για να μπορέσουν να συμμετάσχουν αποτελεσματικά σε κάθε στάδιο της νομοθέτησης. Στον αγώνα αυτό σύμμαχο έχουμε τη Διαμεσολαβήτρια Emily O’Reilly που για μια ακόμη χρονιά υπηρετεί τη θέση αυτή με απόλυτη προσήλωση. Κυρίες και κύριοι της Κομισιόν και του Συμβουλίου μην την αγνοήσετε.’’

 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com