«Η κυβέρνηση ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και της εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου»

0

«Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όχι τη νεκρανάσταση έργων-σκελετών» αναφέρει σε δήλωσή του Θάνος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ

Δριμεία κριτική άσκησε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣYΡΙΖΑ, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή την επαναφορά του ζητήματος της εκτροπής του Αχελώου και τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, 16/1/2020.

«Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της ‘βαλκανικής’ προσέγγισης του… νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου». Πρόσθεσε πως «επιχειρεί μια ‘βουτιά’ σε λογικές του προηγούμενου αιώνα, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη κι αγνοώντας επιδεικτικά τη δικαιοσύνη, τις αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Τέλος, επεσήμανε πως «οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι θα αντισταθούν και θα λάβουν πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά, όπως έδωσαν ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου όλα τα προηγούμενα χρόνια και τις κέρδισαν».

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Μωραΐτη:

Η κυβέρνηση που καθημερινά ωθεί τη χώρα σε ιστορικά πισωγυρίσματα συνεχίζει το «έργο» της. Αυτή τη φορά ανασύρει από τα χρονοντούλαπα της Ιστορίας και τη εγχώριας διαπλοκής την εκτροπή του Αχελώου, καλώντας βουλευτές και φορείς της Θεσσαλίας σε σύσκεψη την Πέμπτη, 16/1/2020.

Είναι πρωτοφανές στην αυγή του 2020 η κυβέρνηση να επαναφέρει ένα φαραωνικό έργο, μιας άλλης εποχής. Είναι και αυτό δείγμα της «βαλκανικής» προσέγγισης του… νεοφιλελευθερισμού από τον κ. Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση επιχειρεί μια «βουτιά» σε λογικές του προηγούμενου αιώνα. Προσπαθεί να αναστήσει ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες της χώρας μας πλέον. Ένα έργο που δεν έχει καμία σχέση με το σύγχρονο περιβαλλοντικό και οικονομικό παράδειγμα. Η οποιαδήποτε επανεκκίνησή του, είναι μία επανεκκίνηση εμμονών, μια επιστροφή σε παλαιοκομματικά σχέδια και πολιτικές, που όχι απλά απέτυχαν, αλλά ναυάγησαν παταγωδώς κι εγκαταλείφθηκαν.

Αγνοεί επιδεικτικά την δικαιοσύνη, στήνοντας ένα κράτος- παραβάτη που επιχειρεί να βάζει από τη πίσω πόρτα έργα. Δεν λαμβάνει υπόψη τις επτά ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ ούτε την ανάλογη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το έργο αυτό παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το παραμύθι, δε, περί «μερικής εκτροπής του Αχελώου» δε θα βοηθήσει ούτε τη Θεσσαλία (το 2017 εξάλλου συμφωνήθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου) και θα προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στην Αιτωλοακαρνανία.

Τα μόνα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν από αυτό το έργο, είναι αυτά των εργολάβων.

Η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει πως δε διανύουμε τη δεκαετία που βλέπαμε την κλιματική αλλαγή με κιάλια: ζούμε τη δεκαετία της κλιματικής κρίσης, κι αυτή απαιτεί άλλες πολιτικές, άλλους σχεδιασμούς κι άλλου τύπου έργα. Αλλά φαίνεται πως αγνοεί τα σημεία των καιρών και πως ακόμα βρίσκεται δεκαετίες πίσω.

Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων, όχι τη νεκρανάσταση έργων-σκελετών.

Η Νέα Δημοκρατία να γνωρίζει ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, οι φορείς και οι θεσμικοί εκπρόσωποι, δώσαμε ενωμένοι μάχες ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου και τις κερδίσαμε.

Έτσι και τώρα, όλοι μαζί, θα αντισταθούμε και θα λάβουμε πρωτοβουλίες απέναντι στους όποιους σχεδιασμούς δουν το φως της δημοσιότητας απ’ την Πέμπτη και μετά.

 

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com