Π. Ρήγας: Η Ελλάδα έχει συμφέρον να παραμείνει ψύχραιμη

0

«Η κυβέρνηση να αποφεύγει τη λαϊκιστική ρητορεία στο εσωτερικό, τις παλινωδίες και να κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία»

Προσφυγή στη Χάγη εν μέσω έντασης, προκλήσεων και κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, τονίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Ρήγας, ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι παράνομες ενέργειες θα έχουν κόστος.

Ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας αν η Τουρκία αποστείλει ερευνητικό σκάφος Νοτίως της Κρήτης;

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές ότι παράνομες ενέργειες είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε εντός της ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, θα έχει συνέπειες με κόστος εμπορικό και διπλωματικό. Συνεπώς να μην το επιχειρήσουν. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πρέπει να πιέσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να προβούν σε κυρώσεις όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών ότι δε θα συζητηθούν τώρα κυρώσεις  κατά της Τουρκίας, αλλά μόνο αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων, δείχνουν έλλειψη αντίληψης στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων καθώς και αδυναμία συνοχής στη στρατηγική της κυβέρνησης.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία το επόμενο διάστημα;

Η Ελλάδα έχει συμφέρον να παραμείνει ψύχραιμη. Η κυβέρνηση να αποφεύγει τη λαϊκιστική ρητορεία στο εσωτερικό, τις παλινωδίες και να κρατάει ανοιχτούς  διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.
Ένα θερμό επεισόδιο  ή μια σύγκρουση θα ήταν καταστροφική για το μέλλον και των δύο χωρών. Πιστεύω βαθιά ότι η επιμονή στην ειρηνική επίλυση -στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου- της διαφοράς μας με τη γείτονα χώρα θα φέρει αποτελέσματα.


Πώς θα επηρεαστούν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, αν η Τουρκία αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη;

Η κλιμάκωση των απαράδεκτων ενεργειών της Τουρκίας στη  Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο ήρθαν μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ στο Συριακό. Έρχονται δυστυχώς και μετά από την εφαρμογή μιας απολύτως λανθασμένης στρατηγικής της κυβέρνησης ΝΔ σε σχέση με εκείνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν σφάλμα η αλλαγή στρατηγικής που την εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνδέοντας με μια «λεπτή γραμμή» όπως είπε το προσφυγικό με τα Ελληνοτουρκικά, το Συριακό, την Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό της ρόλο ιδίως με τις συμμαχίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Προωθήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο αγωγός  East Med, που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Έχει γίνει ισχυρός παίκτης και αυτό είναι προς όφελος της χώρας, αλλά και της ειρήνης, της αρμονικής συνύπαρξης και της συνανάπτυξης στην περιοχή.
Η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρεί ότι περιθωριοποιήθηκε από τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν επανειλημμένα ο Αλέξης Τσίπρας  ως Πρωθυπουργός είχε προτείνει στον Πρόεδρο Ερντογάν την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών από το 2016, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα της Χάγης. Ποια είναι η άποψη σας;

Είναι  λάθος ο δημόσιος διάλογος να κινείται μεταξύ όσων προκρίνουν “στρατιωτικού τύπου” αντιδράσεις σε μια πιθανή περαιτέρω όξυνση της συμπεριφοράς της Τουρκίας και όσων με όρους επιδερμικούς θέτουν το ζήτημα της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης.
Στόχος πρέπει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών.
Εάν οι συζητήσεις αυτές εκκινήσουν και φανεί ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε συνομιλίες με την Τουρκία για προσφυγή στη Χάγη βάσει συνυποσχετικού. Αυτό προϋποθέτει τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών.
Προσφυγή στη Χάγη εν μέσω έντασης, προκλήσεων και κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπορεί να υπάρξει, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και να μην διατυπώνονται θέσεις με παρεξηγήσιμο περιεχόμενο όπως αυτή στην τελευταία συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Βήμα της Κυριακής».
Αναφέρεται στη Χάγη και λέει: «στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών».
Ο όρος θαλάσσιες ζώνες εκτός της ΑΟΖ περιλαμβάνει και την αιγιαλίτιδα που αφορά χωρικά ύδατα. Τα χωρικά ύδατα είναι κυριαρχικό δικαίωμα και δεν συζητάμε συνοριακές διαφορές. Ουδέποτε ελληνική κυβέρνηση έθεσε πλην της υφαλοκρηπίδας θέμα διαπραγμάτευσης συνόρων.

Έχετε ιδεολογική συγγένεια με τους μπαχαλάκηδες, όπως σας κατηγορεί η ΝΔ;

Η λογική της ΝΔ για την ασφάλεια ταυτίζεται μονοσήμαντα με την αστυνομοκρατία.
Το κύριο αίτημα των πολιτών είναι η σύγκρουση με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητα.
Η πρακτική ‘νόμου και τάξης’ που ακολουθεί η κυβέρνηση, αποτελεί στρατηγική επιλογή της. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά,  με τις πολιτικές στην οικονομία και στο πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά και την ακραία καταστολή αποδεικνύει  τι εννοεί κανονικότητα.
Το πετσόκομμα του κοινωνικού μερίσματος, η κατάργηση της μόνιμης 13ης σύνταξης, η δυνατότητα που έδωσε στους εργοδότες για μαζικές απολύσεις, η άρνηση αύξησης του κατώτατου μισθού τα επόμενα χρόνια,  αποτελούν συνέχεια του κράτους της δεξιάς με το πιο απεχθές πρόσωπο. Δυστυχώς αποτελούν τους «μπαχαλάκηδες» της κοινωνικής συνοχής.
Η δράση της αριστεράς δεν είχε ποτέ σχέση με τη βία στην κοινωνική ζωή. Ήταν πάντα απέναντι σε τέτοιες πρακτικές που υπονομεύουν το λαϊκό κίνημα.
Το ερώτημα ας απευθυνθεί σε αυτούς που κυκλοφορούσαν με τσεκούρια και θεωρούν την κρατική βία και αυθαιρεσία λογική και υπεράνω των συνταγματικών δικαιωμάτων.

Η διάψευση των προσδοκιών της μεσαίας τάξης, για την οποία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να επαληθεύεται από τις δημοσκοπήσεις. Μήπως είσαστε υπερβολικοί στην κριτική σας;

Ο Προϋπολογισμός του 2020 ούτε κοινωνικός ούτε αναπτυξιακός είναι.
Η κυβέρνηση ακύρωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%. Καταργήθηκε η 13η σύνταξη και η παροχή του κοινωνικού μερίσματος περιορίστηκε σε 250 χιλιάδες δικαιούχους από 3,5 εκατομμύρια πέρυσι.
Αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 16% και  αναμένεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών που θα φέρει λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία.
Οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας οδήγησαν στην απώλεια 125 χιλιάδων θέσεων εργασίας μόνο τον Οκτώβριο.
Οι εισοδηματικές ανισότητες ενισχύονται. Ανατρέπεται η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.
Τα οφέλη που αποκόμισε η χώρα από την έξοδό της από τα μνημόνια και τη διαρκή ανάπτυξη επί δέκα συνεχόμενα τρίμηνα που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κατανέμονται δίκαια. Κατανέμονται με τον ίδιο τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία.

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Αριστερά, Κεντροαριστερά, προοδευτικό Κόμμα ή τι άλλο;

Στην πορεία προς το 3ο Συνέδριο τομή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνδιαμορφώσουμε ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας.
Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που έχει εγκριθεί ομόφωνα επισημαίνει ότι άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες ενώνουν τις δυνάμεις για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com