Έχει και τα θετικά του ο πόλεμος

0

Η ανάρτηση του Προέδρου Τραμπ στο twitter, ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί είχε σκοτώσει πολλούς Αμερικανούς και σκόπευε να σκοτώσει περισσότερους, είναι βγαλμένη από τις πιο εφιαλτικές κωμωδίες, με θέμα την παγκόσμια ασφάλεια.

Οι κωμωδίες αυτές διασκέδαζαν τις ανησυχίες του κοινού τους, δείχνοντας την παγκόσμια ισχύ συγκεντρωμένη στα χέρια άκαμπτων, αλαζονικών, ημιμαθών τύπων. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο πιο οργανωμένο σχέδιο πίσω από την πυροδότηση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά, σε πρώτο επίπεδο, ακριβώς αυτό ζούμε: τις γεωπολιτικές εξελίξεις ως μαύρη κωμωδία.

Υπάρχει κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό. Το ζητούμενο για τις δυνάμεις που επιδιώκουν τον πόλεμο δεν είναι να πετύχουν κάτι μέσω του πολέμου. Στόχος τους είναι ο ίδιος ο πόλεμος. Πόλεμος, δεν βαριέσαι, λένε. Όλο και κάτι καλό μπορεί να προκύψει από αυτό.

Μας φαίνεται παράξενο; Αυτό ακριβώς δεν έκαναν μέχρι σήμερα; Η αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, η αποσταθεροποίηση της Λιβύης, η υποκίνηση του πολέμου στη Συρία, δεν έφεραν τίποτα περισσότερο από χάος. Το χάος είναι η επιδίωξή τους. Γιατί ο πόλεμος είναι ακριβός. Τραβάει δημόσιες επενδύσεις, αναθερμαίνει τις οικονομίες, δημιουργεί χώρο για μπίζνες, ποτίζει τις μάζες με πατριωτικό ενθουσιασμό. Είναι χαζομάρα να μην τον κάνει κάποιος, όταν το έδαφος είναι ξένο και ξέρει ότι δεν θα χάσει.

Αυτή είναι πάνω – κάτω η κατάσταση.

Έχουμε τρεις επιλογές:

Να βγάλουμε την ουρά μας απ’ έξω.

Να πάμε με τους πιο ισχυρούς ποντάροντας ότι θα κερδίσουν.

Ή να υπερασπιστούμε την ειρήνη από τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, με ένα δυνατό, μαζικό αντιπολεμικό κίνημα.

Η Αριστερά πάντα επέλεγε να κάνει το τρίτο.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com