Ολοκληρώθηκε το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς – Νέος πρόεδρος ο Χάιντς Μπιερμπάουμ

0

Νέος πρόεδρος της ΕΑ είναι ο Χάιντς Μπιερμπάουμ, υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) – Το αναλυτικό ρεπορτάζ του απεσταλμένου της Αυγής, Νίκου Σβέρκου

—————————————————————————

Με την ισπανική εκδοχή της Διεθνούς, την υπερψήφιση του κειμένου πολιτικής απόφασης και την εκλογή της νέας ηγεσίας του ολοκληρώθηκε σήμερα το 6ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΑ), που διεξήχθη για τρεις ημέρες στη Μάλαγα της Ισπανίας.

 Αποστολή στην Μάλαγα: Νίκος Σβέρκος

Νέος πρόεδρος της ΕΑ είναι ο Χάιντς Μπιερμπάουμ, υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ενώ η ομάδα των έξι αντιπροέδρων αποτελείται από τους Μαϊτέ Μόλα (Κ.Κ. Ισπανίας). Άννα Μίκκολα (Αριστερή Συμμαχία – Φινλανδία), Πιερ Λοράν (Γαλλικό Κ.Κ.), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μαργκαρίτα Μίλεβα (Βουλγαρική Αριστερά) και Πάολο Φερρέρο (Κομμουνιστική Επανίδρυση – Ιταλία).

Ο Χάιντς Μπιερμπάουμ εξελέγη με τις θετικές ψήφους του 66,7% των συνέδρων (το 22,4% ψήφισε αρνητικά και το 10,9% απείχε). Διαδέχεται τον Γκρέγκορ Γκίζι, εμβληματικό ηγέτη της γερμανικής Αριστεράς.

Ο Μπιερμπάουμ κατάγεται από την άλλοτε Δυτική Γερμανία και συγκεκριμένα από το κρατίδιο του Ζάαρλαντ, που βρίσκεται στα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο. Με σπουδές στην κοινωνιολογία και τα οικονομικά, υπήρξε για πολλά χρόνια γραμματέας του συνδικάτου μετάλλου IG Metall (1980-1996), ενώ κατόπιν πολιτικά εντάχθηκε στην WASG του Όσκαρ Λαφοντέν. Ηγήθηκε της Αριστεράς σε τοπικές εκλογές του κρατιδίου του, εκλεγόμενος βουλευτής. Θήτευσε επίσης στην Πολιτική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η πρόταση για το σώμα των αντιπροέδρων εγκρίθηκε με 75,9% θετικές ψήφους.

Στους άμεσους πολιτικούς στόχους της ΕΑ περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το κείμενο πολιτικής απόφασης που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία, η οικοδόμηση αντιστάσεων στο πεδίο της οικονομίας και των εργασιακών, η απόκρουση των ακροδεξιών δυνάμεων και της δημαγωγικής τους τακτικής, και κυρίως η ενίσχυση της πάλης για τον οικολογικό μετασχηματισμό παράλληλα με τον οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό.

Αναγνωρίζεται δε πως οι μάχες αυτές απαιτούν την εμβάθυνση της συζήτησης με δυνάμεις των Πρασίνων και με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που λαμβάνουν αποστάσεις από το νεοφιλελευθερισμό. Γι αυτό και καταγράφηκε ρητά η πρόθεση για ενίσχυση του Προοδευτικού Φόρουμ σε όλα τα πολιτικά επίπεδα, και η ενθάρρυνση για πολιτικές παρεμβάσεις και εκστρατείες για τον δημόσιο χαρακτήρα και την καθολική πρόσβαση των κοινωνικών αγαθών, μα και την δημιουργία ενός αναλυτικού προγράμματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τις πολυπληθείς διεθνείς αντιπροσωπείες, ενθουσιασμό προκάλεσε η σημερινή ομιλία του Ρόι Ντάζα, κορυφαίου στελέχους και υπεύθυνου διεθνών σχέσεων του PSUV, του κόμματος που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες, ο οποίος κάλεσε σε επαγρύπνηση τις προοδευτικές δυνάμεις παγκοσμίως και επισήμανε την αποτυχία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού μπροστά στην βούληση του λαού της Βενεζουέλας.

Διαβάστε για τη χθεσινή ημέρα: «Επανεκκινούμε την Ευρώπη, πηγαίνουμε Αριστερά»: Σε εξέλιξη το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) – Οι τοποθετήσεις της Π. Σκουρλέτη και της Ρ. Σβίγκου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com