Εθνικά θέματα και αβάσταχτη ελαφρότητα

0

Δεν μπορεί, φυσικά, να βγει από τις χθεσινές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη ασφαλές συμπέρασμα για το πού βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

——————————————————————————-

Αν δηλαδή υπήρξε κάποιος κοινός τόπος ή αν η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, με την ένταση να απειλεί τις ισορροπίες με τη γειτονική χώρα.

Αυτό που έως τώρα φαίνεται δεδομένο είναι ότι η διεθνοποίηση του ζητήματος δεν πήγε καλά. Το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να πάρει θέση στα ελληνοτουρκικά, με μόνη εξαίρεση τον Μακρόν, που έχει τα δικά του ζητήματα με την Τουρκία και τον Ερντογάν.

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δραστηριοποιηθεί, επιτέλους, η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Ε.Ε. και να απαιτήσει την έμπρακτη στήριξη που δικαιούται ως κράτος – μέλος.

Η σημερινή αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει εθνικά θέματα για πολιτική κερδοσκοπία. Δεν έκανε το ίδιο η Ν.Δ.

Δεν είναι μία και δύο οι φορές που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Μητσοτάκης είχε σπεκουλάρει με fake news για ξεπουλήματα, για «παραχωρήσεις τύπου Πρεσπών στο Αιγαίο», για σχέδια εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας στο Καστελλόριζο, για παραίτηση από τη φύλαξη των συνόρων στη θάλασσα. Αυτά δεν ξεχνιούνται.

Και δεν είναι καθόλου ευοίωνα για την πολιτική σοβαρότητα με την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός προσεγγίζει τα εθνικά θέματα, έχοντας μάλιστα στην πλάτη του και την εσωκομματική πίεση από τους ακροδεξιούς του Σαμαρά.

Η χθεσινή γκέλα με το υπουργείο Άμυνας και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης το επιβεβαιώνει.

Το επόμενο διάστημα η εξωτερική πολιτική θα βρίσκεται στο επίκεντρο. Και εκεί θα μετρηθεί όλων η σοβαρότητα. Ή η αβάσταχτη ελαφρότητα.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Posting....

Powered by themekiller.com