Ο οδικός χάρτης της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

0

Ετοιμότητα για τη μάχη του προϋπολογισμού – Στο Παρίσι ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Paris School of International Affairs με θέμα “Ένα μάθημα από την Ελλάδα”

——————————————————————————-

Κορυφώνεται αύριο η σύγκρουση για τη συνταγματική αναθεώρηση, με την αντιπαράθεση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα να αναμένεται σκληρή. Μια πρώτη γεύση πήραμε εξάλλου την Παρασκευή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ολιγαρχίας και την παραβίαση του νόμου υπέρ των «μπαχαλάκηδων με τα κοστούμια και τις γραβάτες».

Σειρά παίρνει ο προϋπολογισμός

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη μάχη, αυτή του προϋπολογισμού. «Πιστή στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της, δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς», ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού την περασμένη εβδομάδα. Κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου υπογράμμιζε ότι αποδεικνύεται στην πράξη ο «πρωτοφανής εμπαιγμός της μεσαίας τάξης» καθώς, μεταξύ άλλων, «οι πολυδιαφημισμένες ‘σημαντικές ελαφρύνσεις’ έμειναν μόνο υποσχέσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να εξασφαλιστούν σημαντικές ελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε πως ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να απολέσει πάνω από 2,5 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε φορολογικές ελαφρύνσεις για τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα: Από την άρνηση να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα για τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1%, ήτοι 2 δισ. ευρώ, και από τη διάθεση 700 εκατομμυρίων για τη μείωση του φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και στα μερίσματα.

Τετάρτη τα ονόματα, Σαββατοκύριακο η επίσημη πρώτη της ΚΕΑ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πυκνώνουν και οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα επόμενα βήματα να γίνονται πιο συγκεκριμένα και αποφασιστικά. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή έλαβε τις οριστικές αποφάσεις της για τη μεταβατική φάση στον δρόμο προς το συνέδριο. Έτσι, την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθούν επισήμως τα μέλη που θα απαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), η οποία θα πραγματοποιήσει την παρθενική της συνεδρίαση το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Πολιτική Γραμματεία, η ΚΕΑ ως μεταβατικό όργανο με ορίζοντα το συνέδριο πρόκειται να αντικατοπτρίζει τη διεύρυνση και το άνοιγμα.

Όργανο που θα αποτυπώνει τη διεύρυνση

Ως εκ τούτου, θα είναι ένα πολυπληθές όργανο, στο οποίο θα συμμετέχουν τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας, γραμματείς των Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος, πρώην βουλευτές αλλά και πρόσωπα που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν απεύθυνση σε τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν προσωπικότητες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή στην Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν την ευρύτερη διεύρυνση που επιδιώκεται, κάτι που είχε εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή της έναρξης των διεργασιών της ανασυγκρότησης.

Διεθνές συνέδριο για την “πρώτη φορά αριστερά”

Στον εύλογο προβληματισμό περί μη ευελιξίας ενός οργάνου μεγάλου μεγέθους έρχεται να απαντήσει η δημιουργία του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου, ενός μικρότερου και ευέλικτου σχήματος, που θα έχει συντονιστικό και λειτουργικό ρόλο για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της ΚΕΑ. Και, φυσικά, θα συνεδριάζει συχνότερα. Όπως διευκρινίζουν κομματικοί αξιωματούχοι, η Κ.Ε. αλλά και η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν σε ισχύ. Μάλιστα, η Κ.Ε. προγραμματίζεται να συνεδριάσει με το νέο έτος με αντικείμενο την έγκριση του απολογισμού της προηγούμενης περιόδου.

Μετά το Πάσχα το συνέδριο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συνέδριο θα διεξαχθεί πιθανότατα μετά το Πάσχα, ενώ θα έχει προηγηθεί το συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ξεκινούν οι προετοιμασίες για το διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την εμπειρία της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ιστορικής καταγραφής της «πρώτης φοράς αριστερά» στη σύγχρονη ιστορία της Ε.Ε.

Η επικοινωνιακή φούσκα και η δεξιά παρένθεση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Πέμπτη, στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νίκαια. Εκεί, απαντώντας σε τοποθέτηση συμμετέχοντα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα σενάρια που διακινούν “γαλάζιοι” κύκλοι περί αιφνιδιασμού με πρόωρες εκλογές το 2020. Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα, εξετάζονται διπλές εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο Κ. Μητσοτάκης, καταργώντας τελικά την απλή αναλογική. «Δεν ξέρω αν ισχύει, αλλά αν ισχύει , αν ισχύουν αυτές οι σκέψεις, δεν γίνονται γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά γίνονται γιατί μάλλον οι άνθρωποι έχουν επίγνωση ότι έχουν κατασκευάσει μια φούσκα επικοινωνιακή» που «πουσάρεται από τα Μέσα Ενημέρωσης που τους στηρίζουν» και, όπως «όλες οι φούσκες, όσο κι αν πουσάρονται, κάποια στιγμή σκάνε», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εκτίμησε μάλιστα, αυτό το σενάριο διακινείται ως τρόπος να προλάβει ο Κ. Μητσοτάκης τις αντιδράσεις από τις αντιφάσεις των εξαγγελιών που αναιρούνται «υποσχόταν 4% ανάπτυξη και τώρα μετά βίας αγγίζει το 2,8%», τις εσωκομματικές διαφωνίες, «έχουν τρία κόμματα στη συσκευασία του ενός», για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και την «συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά». «Ας το τολμήσουν», τόνισε, προσθέτοντας: «Αν τελικά το τολμήσουν αυτό, ξέρετε τι θα γίνει; Θα γίνει το εξής οξύμωρο. Αυτοί οι οποίοι είχαν ενορχηστρώσει, είχαν σχεδιάσει και περίμεναν να υλοποιήσουν τη στρατηγική της παρένθεσης τελικά θα είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι θα υλοποιήσουν όχι την αριστερή παρένθεση αλλά τη δεξιά παρένθεση. Αυτό θα κάνουν».

*Ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη στην ΑΥΓΗ της Κυριακής

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com