«Νόμος και τάξη» από την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το συντηρητικό ακροατήριό της

0

Την περασμένη Κυριακή, ανήμερα της 46ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, περισσότεροι από 40.000 κόσμου, στη συντριπτική τους πλειονότητα νέοι άνθρωποι, συμμετείχαν μαζικά και ειρηνικά σε μία μεγάλη πορεία. Η συμμετοχή αυτή έδειξε ότι ο νέος κόσμος αντιδρά στο δόγμα «νόμος και τάξη» που επιχειρεί – στην πιο ακραία εκδοχή του – να επιβάλλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει το συντηρητικό ακροατήριό της.

—————————————————————————————–

Γενικότερα, με αυτή την τακτική η ΝΔ επιδιώκει να συγκαλύψει εσωτερικές της αντιθέσεις και, κυρίως, να στρέψει τα μάτια των πολιτών μακριά από την ανικανότητά της να διαχειριστεί το προσφυγικό. Επιδιώκει επίσης να βρει κάτι να θρέψει αυτό το υπερσυντηρητικό και ακροδεξιό ακροατήριο – ειδικά τώρα που μετά την κυβίστησή της αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών  δεν μπορεί να το θρέψει με Μακεδονομαχία όπως έκανε με άκρατο λαϊκισμό προεκλογικά.

Ένα ακροατήριο στο οποίο δεν αρέσει να βλέπει τον κ. Μητσοτάκη να συναντά τον κ. Ζάεφ ούτε να τον βλέπει να ακολουθεί στο προσφυγικό την πολιτική της μετεγκατάστασης των προσφύγων σε όλη τη  χώρα.

Προκείμενου να πετύχει αυτούς τους στόχους, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί την επικίνδυνη ατζέντα του «νόμου και της τάξης». Έτσι, στήνει επικοινωνιακά σόου στα Εξάρχεια, στις σχολές, ακόμα και σε κινηματογράφους, όπου μπαίνουν ένστολοι να βγάλουν ανήλικους από μια κινηματογραφική ταινία η οποία σπάει τα ταμεία, ακόμα και σε κλαμπ όπου αντιμετωπίζουν νέους ανθρώπους λες και ανήκουν στα καρτέλ της κοκαΐνης της Κολομβίας.

Αν ήταν ειλικρινές το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την πάταξη της ανομίας, δεν θα χτυπούσαν φοιτητές και ανυπεράσπιστους πολίτες, αλλά τα καρτέλ των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Γιατί στα Εξάρχεια, αντί να χτυπάνε τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, συλλαμβάνουν πρόσφυγες και μετανάστες με τα παιδιά τους; Γιατί δεν αντιμετωπίζουν τις εγκληματικές οργανώσεις που έχουν την ευθύνη για τη διάδοση των ναρκωτικών, παρά μονάχα εισβάλουν στα κλαμπ να συλλαμβάνουν ανήλικα παιδιά;

Ούτε για τη νομιμότητα ενδιαφέρονται. Διότι αυτοί που θέλουν να αποκαταστήσουν δήθεν τη νομιμότητα, γιατί εξαντλούν τη δράση τους σε ανυπεράσπιστα παιδιά 17 και 18 ετών και δεν την εφαρμόζουν και απέναντι στους εγκληματίες του λευκού κολάρου; Γιατί δεν την εξαντλούν απέναντι στους τραπεζίτες, στους οποίους παραχωρούν ασυλία, και απέναντι στο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό που, αντίθετα, θέλουν να το βγάλουν λάδι με την παραγραφή των αδικημάτων τους; Γιατί  δεν ψηφίζουν την ερμηνευτική δήλωση που ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε στο άρθρο 86 του Συντάγματος στη συνταγματική αναθεώρηση, που αναφέρει το λογικό, ότι η δωροδοκία πολιτικών δεν εμπίπτει στα καθήκοντα των υπουργών, δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού να χρηματίζεται και άρα δεν μπορεί να υπάρχει παραγραφή για δωροδοκία, ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι είναι σε ισχύ το άρθρο 86; Επιπλέον, γιατί προχωρούν στη νομοθετική ρύθμιση που δίνει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη για εγκληματικές δραστηριότητες; Αυτοί δεν είναι οι μπαχαλάκηδες της ευταξίας και της νομιμότητας;

Την ίδια στιγμή, στο προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης θερίζει τις θύελλες που ο ίδιος και το κόμμα του έσπειραν, υποδαυλίζοντας και ενισχύοντας μισαλλόδοξες, ξενοφοβικές και εν τέλει ρατσιστικές ιδέες και συμπεριφορές. Πολύ φοβόμαστε ότι το ίδιο θα συμβεί και στα ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών. Διότι τα ζητήματα αυτά είναι επίσης εξαιρετικά σύνθετα για να αντιμετωπίζονται με επικοινωνιακά σόου και ακροδεξιές ιδεοληψίες αχαλίνωτου αυταρχισμού.

Το ίδιο ισχύει και για άλλες εξίσου επικίνδυνες επιλογές της κυβέρνησης. Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην παντελή έλλειψη μιας σοβαρής αντεγκληματικής πολιτικής, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το σωφρονιστικό σύστημα ως αρμοδιότητα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ή όπως αποδεικνύει το πισωγύρισμα στις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα, πισωγύρισμα από μια εμβληματική μεταρρύθμιση που χάρη στο ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν σε μια σύγχρονη αντεγκληματική κατεύθυνση πολιτικού φιλελευθερισμού, στο πισωγύρισμα προς μια αυταρχική, τιμωρητική και αναποτελεσματική κατεύθυνση.

Αναφερόμαστε σε ανεύθυνες πολιτικές όπως η υπονόμευση πετυχημένων θεσμών αναφορικά με τις εξαρτήσεις όπως το ΚΕΘΕΑ, αλλά και σε άλλες απαράδεκτες επιλογές του κ. Μητσοτάκη οι οποίες, παρόλο που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην σχετίζονται με την ασφάλεια, ωστόσο, εξαιτίας της προκλητικότητάς τους, δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη και υπονομεύουν και αυτές την ασφάλεια των πολιτών. Για παράδειγμα, οι κατάφορες αδικίες, όπως η βάση του 10 και ο αποκλεισμός από τα πανεπιστήμια των φοιτητών που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις σπουδές τους, με μοναδικό στόχο να δημιουργηθεί πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια.

*Αρθρο του Συντονιστή Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Πέτρου Παπαγεωργίου, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Larissanet την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com