Προοδευτική ισχύς εν τη ενώσει

0

Ζυμώσεις γίνονται για ένα ενιαίο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο που θα πολεμήσει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με επικρατέστερο να ηγηθεί το δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη.

———————————————————————————-

Διεργασίες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου, προοδευτικού αυτοδιοικητικού ψηφοδελτίου που θα ξεπερνά κομματικά στεγανά και θα εκφράζει αιρετούς που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει των εκλογών της ΚΕΔΕ.

Στόχος είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού αυτοδιοικητικού πόλου απέναντι σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που απειλούν να πλήξουν τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό και για τις οποίες –έμμεσα ή άμεσα– έχει προϊδεάσει η κυβέρνηση, έχοντας ήδη δώσει σχετικά «δείγματα γραφής», όπως με τη διάταξη για την εκχώρηση κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες. Προτάσεις για ένα τέτοιο εγχείρημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχουν διατυπωθεί από διάφορες πλευρές. Απευθύνονται σε ένα πρόσωπο. Τον δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη.

Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ηγηθεί ευρύτερων συσπειρώσεων. Η «Συμπαράταξη Λαρισαίων», με την οποία ο κ. Καλογιάννης διοικεί για δεύτερη δημοτική θητεία τη θεσσαλική πόλη, συγκροτήθηκε πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2014 από τη συνένωση τριών δημοτικών κινήσεων, προσκείμενων αντίστοιχα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Οικολόγους Πράσινους. Στις φετινές δημοτικές εκλογές, ο ανένταχτος αριστερός δήμαρχος –μετά το 1988, οπότε διεγράφη από το ΚΚΕ, δεν υπήρξε ξανά μέλος κάποιου κόμματος– στηρίχθηκε από ένα ευρύ φάσμα κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ).

Σύμπραξη

Ο δήμαρχος Λαρισαίων έχει δεχτεί προτάσεις αυτοδιοικητικών στελεχών να ηγηθεί ενός ενιαίου προοδευτικού ψηφοδελτίου. Πρόταση να τεθεί επικεφαλής ψηφοδελτίου έχει δεχτεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπέρ της συγκρότησης ενός ενιαίου ψηφοδελτίου με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, επιμένοντας στην ανάγκη προοδευτικών συμπράξεων στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Καλογιάννης έχει επιφυλαχθεί να απαντήσει εντός των ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας, όπως πληροφορούμαστε, τονίσει ότι ενδιαφέρεται να εκφράσει ένα μέτωπο ευρύτερων δυνάμεων και όχι ένα κομματικό ψηφοδέλτιο. Αυτή τη στιγμή, ο ίδιος έχει επικοινωνία με αυτοδιοικητικούς που προσβλέπουν σε ένα ενωτικό εγχείρημα.

Ουδέτεροι παρατηρητές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτιμούν ότι, πέρα από την ικανότητα του κ. Καλογιάννη στις συνθέσεις, είναι και οι τρέχουσες εξελίξεις που διαμορφώνουν πεδίο για ένα νέο και προοδευτικό αυτοδιοικητικό εγχείρημα.

Πρόσφατα ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της προσκείμενης στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Παύλος Γερουλάνος, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα ηγηθεί άλλο αυτοδιοικητικό στέλεχος του ψηφοδελτίου της συγκεκριμένης παράταξης στις εκλογές του ανώτατου συλλογικού αυτοδιοικητικού οργάνου.

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ανάμεσα σε όσους βλέπουν θετικά τη συγκρότηση ενιαίου προοδευτικού ψηφοδελτίου είναι σήμερα και αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη που πρόσκεινται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Εκτιμώντας ως δεδομένη, βάσει των υφιστάμενων συσχετισμών, την επικράτηση της νεοδημοκρατικής παράταξης στην ΚΕΔΕ, αιρετοί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ισχυρής αντιπολίτευσης που θα υπερασπίζεται τα αυτοδιοικητικά συμφέροντα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com