Συνταγματική αναθεώρηση και πολιτική αξιοπρέπεια

0

Σε όλες τις σοβαρές χώρες όλου του κόσμου, είναι αδιανόητο να βρεθεί άνθρωπος μπλεγμένος σε σκάνδαλο που είχε γίνει όταν ήταν υπουργός και η Δικαιοσύνη να μην μπορεί να του κάνει τίποτα. Στην Ελλάδα το έχουμε βάλει στο σύνταγμα. Όλες αυτές οι υποθέσεις παραγράφονται.

————————————————————————————

Και αν η σχετική κατάπτυστη διάταξη αλλάξει με τη συνταγματική αναθεώρηση, ό,τι ισχύσει θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νέου συντάγματος και μετά. Ό,τι έγινε πριν δεν μπορεί να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Αν, δηλαδή, αποκαλυφθεί π.χ. ότι ο κύριος Τάδε, που ήταν υπουργός πριν 6 χρόνια, είχε πάρει 5 εκατομμύρια για να περάσει εκείνον τον νόμο που ζημίωσε το Δημόσιο, θα μπορεί να κάθεται σταυροπόδι και να μας κοροϊδεύει. Και να συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική του σταδιοδρομία.

Για να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μπει στο σύνταγμα μια ερμηνευτική δήλωση που λέει ότι οι υπουργοί, όταν είναι ύποπτοι διαφθοράς και χρηματισμού, δεν δικάζονται από τη Βουλή – δηλαδή από το κόμμα που έχει πλειοψηφία. Δικάζονται από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η πρόταση έχει γίνει αιτία πολέμου για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιατί χωρίς αυτή την ερμηνευτική διάταξη η υπόθεση Novartis μπαίνει οριστικά στο αρχείο, όπως και κάθε ανάλογο σκάνδαλο που ενδέχεται να αποκαλυφθεί μελλοντικά.

Δεν τους νοιάζει να αποδείξουν την αθωότητά τους ούτε να ξεσκεπάσουν την υποτιθέμενη «σκευωρία». Τους νοιάζει να πετάξουν από πάνω τους την έρευνα, με όποιον τρόπο μπορέσουν. Είτε μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, είτε μέσω της Προανακριτικής, είτε με διάφορες ενστάσεις ακυρότητας. Καμία πολιτική αξιοπρέπεια.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com