Η Αριστερά να πρωτοστατήσει για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης

0

Συνεδρίασαν τα όργανα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Μόναχο με τη συμμετοχή και του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

———————————————————————————–

Στη συνεδρίαση των οργάνων του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στο Μόναχο της Γερμανίας συμμετείχαν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου 2019, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΚΕΑ, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ, Όλγα Αθανίτη και Λευτέρης Στουκογεώργος.

Τη συνεδρίαση των δύο οργάνων του ΚΕΑ, της Επιτροπής και της Γραμματείας, αλλά και τη συνεδρίαση των Προέδρων των κομμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, απασχόλησαν, μεταξύ άλλων:

  • Η προετοιμασία του 3ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες 8-10 Νοεμβρίου 2019
  • Η προπαρασκευή του Συνεδρίου του ΚΕΑ, το οποίο θα διεξαχθεί στη Μάλαγα της Ισπανίας 13-15 Δεκεμβρίου 2019

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών συζητήθηκαν επίσης οι διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, καθώς και η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη.

Στην τοποθέτησή του, τη δεύτερη ημέρα, ο Γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλλει ενωτικά και δημιουργικά στις διεργασίες για τον ρόλο και τη λειτουργία του ΚΕΑ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό χώρο. Στη συνέχεια έκανε λόγο για δύο πρόσωπα της Ευρώπης. Το αυταρχικό, που εκδηλώθηκε με το κλείσιμο των συνόρων ως απάντηση στις προσφυγικές ροές και το πρόσωπο της ελπίδας, όπως αυτό εκφράστηκε με την  αναγέννηση των κινημάτων για την κλιματική αλλαγή και τους μαθητές να κατακλύζουν τους δρόμους της Ευρώπης, καθώς και με το κίνημα αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό, που έλαβε διεθνείς διαστάσεις.

Ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τον μεγάλο κίνδυνο που προέρχεται τόσο από την Ακροδεξιά, όσο και από την ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ρητορικής και πολιτικής από την επίσημη Δεξιά. Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που οι  νεοφιλελεύθερες δυνάμεις κυριαρχούν στον Βορρά, η Ευρώπη, όπως και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρότεινε τη διαμόρφωση ενός ενωτικού, ριζοσπαστικού σχεδίου αντεπίθεσης για την επανίδρυση της Ευρώπης σε νέες βάσεις, αλληλεγγύης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Που θα μπορεί να πετύχει ρωγμές στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας και θα περιλαμβάνει την κλιματική κρίση και τις προκλήσεις που συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης του διαλόγου με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύονται από το νεοφιλελευθερισμό, καθώς  και με τις δυνάμεις των Πρασίνων, στη βάση μιας λογικής συμμαχιών που θα προωθεί ένα ριζοσπαστικό σχέδιο αμφισβήτησης των κυρίαρχων δυνάμεων και των πολιτικών τους.

Στο περιθώριο των εργασιών του ΚΕΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Μόναχο και συζήτησαν για τη διεύρυνση του κόμματος και τα καθήκοντα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com