Στην Ολομέλεια το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο: Δεύτερο μνημόνιο χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ

0

Στην Ολομέλεια της Βουλής άρχισε την Τετάρτη η συζήτηση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται η ψήφισή του – Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά – Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς

————————————————————————————————–

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα έχουμε «μείωση μισθών»: Η Τράπεζα της Ελλάδος εκθέτει την κυβέρνηση

Το βράδυ της Πέμπτης 24/10 αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπό τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”, το οποίο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, στοχεύει στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων. Ωστόσο, απορρυθμίζει επί της ουσίας κανόνες της περιβαλλοντικής, πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας με πρόσχημα τη διευκόλυνση επενδυτικών εγχειρημάτων στην Ελλάδα. Παράλληλα, ξεχωριστό κεφάλαιο συγκροτούν οι αντεργατικές διατάξεις που συγκεντρώσουν σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση.

Παράλληλα, την ώρα που θα ολοκληρώνεται την Πέμπτη η συζήτηση, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στο μίνι για «εργασιακό μνημόνιο».

Μεταξύ άλλων, με το πολυνομοσχέδιο ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για τη λήψη μέτρων εναντίον των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, εναντίον των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, εναντίον της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη Διαιτησία, ενώ η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για κήρυξη απεργίας θα οδηγήσει σε μία διαδικασία μέσω της οποίας θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας.

*Στο περιθώριο της συζήτησης: Ψεύδη για τις εκκρεμείς συντάξεις και ύβρεις κατά της «Αυγής» από τον Γ. Βρούτση

Ν. Παππάς: Φέρνετε τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς τη δικαιολογία του ΔΝΤ

Έντονη κριτική για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο της ΝΔ, άσκησε ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντάς τες «συρραφή αιτημάτων του ΣΕΒ και των ιδιοκτητών των ΜΜΕ, συρραφή ρυθμίσεων χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση».

Όπως εξήγησε, για την προετοιμασία του σχεδίου δεν έγινε καμία ιεράρχηση προτεραιοτήτων και «το μόνο που επικαλείστε είναι μια μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις στα εργασιακά θα επιφέρουν μείωση των μισθών. Και μόνο επειδή το μοντέλο αυτό είναι μαθημένο να λέει ότι αν μειωθούν οι μισθοί θα ανακάμψει η οικονομία, για αυτό βγάζει αυτά τα αποτελέσματα ως προς την ανάπτυξη». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «το ίδιο μοντέλο θα προέβλεπε ανάκαμψη της οικονομίας και μετά η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την  οποία φέρατε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 2013, κάτι που όπως ξέρουμε δεν συνέβη».

Ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού παραδέχεται πως «η αύξηση των αμοιβών συνέβαλε στην πορεία της ανάκαμψης», καλώντας τους βουλευτές της ΝΔ: «Ή σταματήστε να επικαλείστε τη μελέτη της ΤτΕ ή ξεκινήστε να λέτε αυτά που λέει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Δεν μπορείτε να λέτε και τα δύο». Για να συνεχίσει: «Το πρόβλημα είναι ότι φέρνετε τις ρυθμίσεις του 2ου μνημονίου χωρίς να σας πιέζει κανένας. Δεν υπάρχει η δικαιολογία του ΔΝΤ τώρα πια. Υπάρχει μόνο αυτή η αλλοπρόσαλλη λογική ότι αν μειωθούν οι μισθοί έρχεται η ανάπτυξη. Μια λογική που έχει διαψευστεί στην πρόσφατη οικονομική ιστορία της χώρας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη διαφορά φιλοσοφίας στο θέμα της ανάπτυξης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναφέροντας ότι «το νομοσχέδιο έρχεται να αναδείξει με τον πιο ηχηρό τρόπο τις ιδεοληψίες οι οποίες κατατρέχουν τον τρόπο σκέψης της ΝΔ. (αναλυτικά εδώ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Απορρίφθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την προσφυγή στη διαιτησία

Νωρίτερα, απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που είχαν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής για διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57 του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το καθεστώς προσφυγής σε διαιτησία. Το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει ένσταση για το άρθρο 57, για το άρθρο 53 παρ. 8, που αφορά τις εξαιρέσεις από την εφαρμογή των συλλογικών ρυθμίσεων, για το άρθρο 55, που αφορά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι κλαδικών σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, και για το άρθρο 56 παρ. 4 με τις εξαιρέσεις στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την ευρεία εξουσιοδότηση στον υπουργό Εργασίας.

Αναφορικά με το άρθρο 57 για την «Επίλυση των Συλλογικών Διαφορών με διαιτησία», και τα δύο κόμματα κατήγγειλαν ότι η ρύθμιση καθιστά ανέφικτη την προσφυγή στη διαιτησία για την πλειοψηφία των εργαζομένων.

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις, και αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία», επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και χαρακτήρισε «απολύτως προφανές» ότι ο συνταγματικός νομοθέτης επιτρέπει στον κοινό νομοθέτη να ορίσει τους κανόνες.

Έσπευσε, δε, να επισημάνει ότι η καθ΄ ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ, για την οποία μάλιστα το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι είναι αντισυνταγματική, έγινε με ΠΝΠ το 2012. «Δεν ήσασταν υπουργοί στην κυβέρνηση το 2012, κύριοι του Κινήματος Αλλαγής; Δηλαδή, εσείς υπογράψετε την καθ΄ ολοκληρίαν κατάργηση του ΟΜΕΔ ως συνταγματικά ορθή και τώρα σας ενοχλεί το έλασσον; Οι κανόνες δηλαδή;», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και χαρακτήρισε άσκηση παραλογισμού την επιχειρηματολογία του Κινήματος Αλλαγής.

«Υπουργός εργοδοσίας»

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν εκ νέου τις διατάξεις για τα εργασιακά αλλά και προσωπικά τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που τον αποκάλεσαν «υπουργό της εργοδοσίας που κάνει πράξη όσα με εμμονή ο ΣΕΒ ζητάει».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου, είναι η πρώτη υπουργός στην ιστορία του κράτους, που θεσμοθέτησε ως νέο κοινωνικό φορέα τον ΣΒΒΕ, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Δεν τους έφτανε ο ΣΕΒ, δεν ήταν αρκετός ο ΣΕΒ για να μιλάει ως κοινωνικός φορέας με την κυβέρνηση, θέλανε και περισσότερους βιομηχάνους στη συζήτηση», ισχυρίστηκε στο γνωστό του ύφος ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

«Είναι φτηνό και ανάξιο απάντησης ότι ο υπουργός Εργασίας είναι υπουργός εργοδοσίας», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, και υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν γίνει δεκτές από την πλατιά πλειοψηφία του ελληνικού λαού, εκτός από τα οργανωμένα συμφέροντα κάποιων συνδικαλιστών. «Εμείς βλέπουμε ήδη αποτελέσματα και τα βλέπει ο ελληνικός από τα αποτελέσματα εφαρμογής του αναπτυξιακού νομοσχεδίου», είπε ο κ. Λιβανός, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μοναδικό στόχο έχει να μην αφήσει την κυβέρνηση να φέρει την ανάπτυξη και να πάει τη χώρα μπροστά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας ότι παρακάμπτει απόφαση του ΣτΕ για να υπηρετήσει με τον πιο ποταπό τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας. «Κανονικά, ο κ. Βρούτσης δεν θα έπρεπε να λέγεται υπουργός Εργασίας. Θα έπρεπε να λέγεται υπουργός εργοδοσίας, κάνει το χατίρι του ΣΕΒ, ο οποίος με απόλυτη επιμονή, εδώ και χρόνια, επιχειρεί να καταργήσει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, όταν δεν μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ», είπε.

«Έρχονται μειώσεις μισθών»

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο κατέθεσε μια σειρά διατάξεων που χτυπούν στον πυρήνα τους τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χτυπούν τις δύο βασικές αρχές, την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας, με τον ίδιο τρόπο που το έκανε και το δεύτερο μνημόνιο, δηλαδή με χειρουργικά πλήγματα στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και στη διαιτησία.

«Είναι προφανές ότι εδώ δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και εργατικών δικαιωμάτων», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και τόνισε ότι «δεν χρειάζεται η εμπειρία του 2012, όταν, δηλαδή, υπήρξε έκρηξη επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων που στην πλειονότητά τους προέβλεπαν μειώσεις μισθών, δεν χρειάζεται η εμπειρία εκείνου του κοινωνικού ολέθρου», γιατί «το ίδιο το κείμενο της ΤτΕ, το οποίο η κυβέρνηση επικαλείται ως τη μόνη επιστημονική βάση για αυτά που εισηγείται σήμερα, λέει σαφέστατα ότι θα έχουμε ένα μηχανισμό που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών».

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης

   Κίνημα Αλλαγής: Μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους

«H απουσία στοιχειώδους αναπτυξιακού σχεδιασμού, η αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας, η έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας μαζί με τον πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο νομοθέτησης, είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, επί της αρχής», ανέφερε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και κατήγγειλε ότι η Βουλή καλείται να ψηφίσει ένα μοντέλο άναρχης ανάπτυξης με αναλώσιμους εργαζόμενους. Σημείωσε ιδίως την απουσία στρατηγικού προγράμματος και προειδοποίησε ότι στέλνει μήνυμα ενός κράτους που θα προσελκύσει χαμηλής ποιότητας επενδύσεις. Ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για τις παράνομες χρεώσεις των τραπεζών.

   ΚΚΕ: Γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους

Νομοσχέδιο που υπακούει στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, που τους δίνει γη και ύδωρ, χαρακτήρισε το αναπτυξιακό, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που κατήγγειλε ότι αποτελεί την κορυφαία πράξη συνέχειας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα νομοσχέδιο που δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους και ξηλώνει ότι έχει απομείνει από τα εργατικά δικαιώματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι κοινή βάση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και, στο πλαίσιο αυτό, είναι “αποκαλυπτικά” όσα είπε ο Γιάννης Δραγασάκης για τη διατήρηση των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε ότι γίνεται ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη, για να είναι αναλώσιμη, χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

   ΜέΡΑ25: Δωράκια σε συγκεκριμένες οικογένειες

«Τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο; Περιλαμβάνει δωράκια. Μπορούν οι συγκεκριμένες οικογένειες στην Ελλάδα να κατασκευάζουν πλέον χωρίς περιβαλλοντικές άδειες, να αγοράζουν κανάλια ανώνυμα, να κτίζουν πάνω στα αρχαία, να κτίζουν ουρανοξύστες παντού, να απασχολούν εργαζομένους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, να έχουν ιδιωτικούς δήμους και άπλετο ηλεκτρονικό τζόγο», ανέφερε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης. Αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά, είπε ότι «η τρόικα και οι δανειστές ήταν πιο ειλικρινείς που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις γιατί το νομοσχέδιο τις κάνει τόσο διάτρητες, με τόσες εξαιρέσεις από την εφαρμογή τους, που πάρα πολύ απλά δεν εφαρμόζονται».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com