Η διήμερη περιοδεία του Σταύρου Αραχωβίτη στη Λάρισα

0

Ουσιαστική και πολυεπίπεδη κρίνεται η διήμερη παρουσία στην περιοχή του πρώην υπουργού και τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρου Αραχωβίτη. Ο κ. Αραχωβίτης βρέθηκε στην Ελασσόνα και στον Τύρναβο, ενώ στη Λάρισα παραχώρησε συνέντευξη τύπου και συνέντευξη σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Ακολουθούν ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες του συντρόφου.

________________________________________________________

Στ. Αραχωβίτης: Ο Πρωθυπουργός ή είναι ανενημέρωτος ή θα καταργήσει το αφορολόγητο στους αγρότες

Στην Ελασσόνα, την Δευτέρα, και σε Λάρισα και Τύρναβο, την Τρίτη, περιόδευσε ο Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός στο ΥΠΑΑΤ. Σκοπός των επισκέψεων είναι η άμεση επικοινωνία με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, είπε ο κ. Αραχωβίτης στο πλαίσιο συνέντευξης στους εκπροσώπους του Τύπου, νωρίτερα.

«Δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε το πρόγραμμά μας όσο ήμασταν κυβέρνηση, άλλωστε φάνηκε στις εκλογές, αφού δεν είχαμε πρόσβαση στα μεγάλα ΜΜΕ. Προτιμήσαμε, λοιπόν, να πάμε στο σπίτι, στον τόπο του αγρότη και του κτηνοτρόφου και να έχουμε την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία» ανέφερε ο Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως κακώς πληροφορημένο για το φορολογικό των αγροτών.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε προχθές στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι ένας αγρότης με εισόδημα 7.000 ευρώ θα πληρώνει λιγότερα με την μείωση του εισαγωγικού συντελεστή. Ή δεν γνωρίζει ότι με τα ισχύοντα, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως τις 8.600 με 9.550 ευρώ ο αγρότης δεν πληρώνει τίποτα ή υπονοεί ότι θα καταργήσει το αφορολόγητο ή θα το μειώσει στις 7.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Αραχωβίτης που δήλωσε περήφανος για το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό των αγροτών, καθώς «όταν παραλάβαμε ο φόρος για τους αγρότες ήταν στο 13%. Φέραμε το αφορολόγητο το 2015 για τις επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ και το 2016 το αφορολόγητο για τις ενισχύσεις του β΄ πυλώνα, τις αποζημιώσεις, τις συνδεδεμένες ως 12.000 ευρώ και το αφορολόγητο για το αγροτικό εισόδημα ως 8.600 ευρω και ως 9.550» (για αγρότες με παιδιά).

Στο θέμα της απόσταξης του τσίπουρου το ΥΠΑΑΤ ακολούθησε την πεπατημένη και έδωσε την ίδια λύση που δώσαμε και εμείς, ανέφερε.

Για τον ΕΛΓΑ ο τομεάρχης αγρ. ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ είπε, ότι παρά τον πολλαπλασιασμό των ζημιών λόγω αλλαγής κλίματος «καταφέραμε να γίνονται οι πληρωμές σε 8 με 10 μήνες». Και διερωτήθηκε για την εμμονή της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να μπουν στον τομέα ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης «με τί ασφάλιστρο άραγε»;

Ρεπορτάζ της Μάνιας Γκουσιάρη στο ert.gr

 

Στ. Αραχωβίτης: Δεν είχαμε χρόνο να αναδείξουμε το έργο μας

Ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινοβραδινή ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση στο κέντρο «Φαντασία» της Ελασσόνας με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό και νυν τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβίτη με θεματική «Πολιτικές και παρεμβάσεις για τον αγροτικό χώρο: Τι έγινε και τι πρέπει να γίνει», που διοργάνωσε το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσίασε ο δημοσιογράφος Χρήστος Αθανασιάδης.

«Από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε ένα πολύ μεγάλο έργο αλλά δεν είχαμε τον χρόνο να το αναδείξουμε στην πραγματική του διάσταση και τα μέσα για να προπαγανδίσουμε το έργο μας. Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά μας και το έργο μας…», είπε χαρακτηριστικά ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Μιλώντας για το τι κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στα του τέλους επιτηδεύματος, στο ασφαλιστικό, στον νόμο για την οικοτεχνία, στο νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για βιοκαλλιεργητές, στη σοβαρή και επίπονη δουλειά στο ζήτημα της υδατοοικονομίας, στο ξεμπλοκάρισμα 32 μεγάλων έργων, στις συμφωνίες για τη φέτα και τη Διεπαγγελματική «που για κάποιο λόγο από τον Απρίλιο διεκόπη», στις προσπάθειες για την τιμή του γάλακτος και την ανακοπή της πτωτικής τάσης στην τιμή του, στη συστηματοποίηση των ελέγχων, κ.ά., καταλογίζοντας στη σημερινή κυβέρνηση «συνεχή αδράνεια που αρχίζει να γίνεται ύποπτη».

Αναφερόμενος ο πρ. υπουργός στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα, επικεντρώθηκε: στην άμεση μείωση του κόστους παραγωγής, στην κλιματική αλλαγή που θα έχει συνέπειες σε όλα τα επίπεδα (…«να δούμε τις συνέπειες. Ο αγρότης είναι περισσότερο το θύμα, παρά ο θύτης. Θέλουμε αγρότες που να παράγουν; Τα χρήματα να κατευθυνθούν προς τους αγρότες»), ενώ «κατέθεσε» την ανησυχία του για το ότι από το 2005 έως το 2015 εξαφανίστηκαν 4 εκατ. μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις!

«Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιοτική γεωργία. Αυτή η ποικιλομορφία μάς έδωσε πολλά πλεονεκτήματα», υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για διατήρηση της ζωής στην ύπαιθρο.

Τέλος, αναφερόμενος στον «μεγάλο πόλεμο στη γειτονιά μας, με την εθνοκάθαρση που κάνει τις τελευταίες μέρες η Τουρκία» ο πρ. υπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν προσφυγικές ροές, ολοένα αυξανόμενες. Η Ευρώπη σφυρίζει αδιάφορα, το ίδιο και οι ΗΠΑ, όπως και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση…».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από φορείς και άτομα για θέματα και προβλήματα και στη συνέχεια ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης έδωσε απαντήσεις.

Ανάμεσα στις παρουσίες ήταν: οι βουλευτές Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο αντιδήμαρχος Δημ. Καρανίκας, ο πρ. βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο αναπληρ. γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Βασ. Ζωγράφος και τα μέλη της Χρ. Παπαδημητρίου και Γιάννης Καριπίδης, πολιτευτές, ο πρ. δήμαρχος Τυρνάβου Παν. Σαρχώσης, αυτοδιοικητικοί, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας Θεόδ. Τζιώλας, εκπρόσωποι φορέων, αγροτοσυνδικαλιστές και αγρότες, κτηνοτρόφοι των επαρχιών Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Αγιάς, κ.ά.

Ρεπορτάζ του Γιάννη Μουκίδη στην εφημερίδα «Ελευθερία»

 

Στο Δήμο Ελασσόνας ο Σταύρος Αραχωβίτης

Με το Δήμαρχο Ελασσόνας συναντήθηκε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης κατά την επίσκεψή του στην Ελασσόνα στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο Νομό Λάρισας.

Τον πρώην υπουργό υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο Ελασσόνας ο Δήμαρχος κ. Νίκος Γάτσας, ο αναπληρωτής δημάρχου – αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Καρανίκας , ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Νάνος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠ κ. Αστέριος Δημουλάς και ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Παπαδημητρίου.

Στη σύντομη συζήτηση με το Δήμαρχο Ελασσόνας συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της αγροτικής παραγωγής, των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα και των πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Γάτσας προσέφερε στον πρώην Υπουργό το έμβλημα του Δήμου Ελασσόνας και ένα ιστορικό λεύκωμα αφιερωμένο στην απελευθέρωση της πόλης, ενώ ο κ. Υπουργός διαβεβαίωσε τα στελέχη της δημοτικής αρχής ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας θα βρίσκονται στο πλευρό τους, για να προωθήσουν τα αιτήματα του δήμου στα αρμόδια Υπουργεία.

Παρόντες στη συνάντηση οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ν. Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης και Άννα Βαγενά, ο πρ. Βουλευτής Ν. Παπαδόπουλος, ο γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ Ελασσόνας Θ. Τζιώλας.

 

Συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον του τσίπουρου

Θέματα που αφορούν τη φετινή αποστακτική περίοδο αλλά και το μέλλον του προϊόντος συζήτησαν την Τρίτη ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τομεάρχης αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Αραχωβίτης, παρουσία του πρώην υφυπουργού Β. Κόκκαλη, της βουλευτή Α. Βαγενά, του πρώην βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου, των αντιδημάρχων και στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δήμαρχος ενημερώνοντας το κλιμάκιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι φέτος λόγω των τεράστιων καταστροφών που υπέστη η αμπελοκαλλιέργεια δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την απόσταξη των διήμερων αμπελοκαλλιεργητών, ενώ τόνισε και τη συνεισφορά του κ. Αραχωβίτη, ο οποίος με τις παρεμβάσεις του την περυσινή χρονιά επέτρεψε στους αμπελοκαλλιεργητές να αποστάξουν.

Οι κ.κ. Αραχωβίτης και Κόκουρας συμφώνησαν ότι για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή τσίπουρου θα πρέπει να υπάρξει κοινή γραμμή όλων των εμπλεκόμενων με το προϊόν, ώστε η χώρα να εμφανίσει μία ενιαία θέση για τη συνέχιση της παραγωγής του τσίπουρου με δεδομένες τις πιέσεις που δέχεται σε επίπεδο Ε.Ε. και όχι μόνο.

Ο κ. Αραχωβίτης ζήτησε ενημέρωση και για τα έργα που εκτελούνται ή πρόκειται να εκτελεστούν στο δήμο Τυρνάβου, τονίζοντας τη σημασία των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 και ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ2.

ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Λίγο νωρίτερα οι κ.κ. Αραχωβίτης, Κόκκαλης, Βαγενά και Παπαδόπουλος επισκέφθηκαν την κτηνοτροφική μονάδα των αδελφών Παρλίτση έξω από τον Αμπελώνα και παρουσία του προέδρου Αρ. Μπαϊραχτάρη και κτηνοτρόφων μελών του κτηνοτροφικού συλλόγου Τυρνάβου συζήτησαν για προβλήματα της κτηνοτροφίας στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: paidis.com

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com