Συντονισμένη επίθεση στην απεργία με ενορχηστρωτή τον Μητσοτάκη

0

Χυδαία επιχείρηση καλλιέργειας του κοινωνικού αυτοματισμού, με αφορμή τη νέα απεργία και τις διαδηλώσεις κατά του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου – Περί άλλων τυρβάζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ που άφησε ασχολίαστη την πρωτοφανή δήλωση Μητσοτάκη για την απεργία – Πυρά από την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας και πλήρη ταύτιση κυβέρνησης-ΣΕΒ

————————————————————————————–

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ψαχουλεύοντας στο ρεπερτόριο της αντιδραστικής Δεξιάς περασμένων εποχών, έριξε το σύνθημα, το πρωί της Τετάρτης 2/10: “Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!”.

Δήλωσε, μάλιστα, ότι «στέκεται στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα (σ.σ.: χθες) δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών»

Ο πρωθυπουργός, ίσως ο πρώτος εδώ και πολλές δεκαετίες που τάσσεται επίσημα και ανοιχτά κατά του δικαιώματος στην απεργία,  αναμάσησε τα περί ταλαιπωρίας των οδηγών στο κέντρο της Αθήνας και υποσχέθηκε περισσότερο αυταρχισμό στο όνομα της κοινωνικής πλειοψηφίας που αγανακτισμένη, υποτίθεται, θέλει «να πάει μπροστά» – «και θα πάει», η έμμεση απειλή από τον κ. Μητσοτάκη.

Χιλιοειπωμένο το «επιχείρημα» κατά των απεργιών, μοιάζει (ή τουλάχιστον έτσι θεωρούν οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου) να έχει γίνει κοινός τόπος για μεγάλη μερίδα των πολιτών. Για την απαξίωση του συνδικαλισμού έχουν βάλει το χέρι τους και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που έχουν οδηγήσει σε τέλμα το συνδικαλιστικό κίνημα.

Ακόμα όμως κι αν δεχτούμε ότι οι «πολλοί ταλαιπωρήθηκαν» την ημέρα των κινητοποιήσεων, δεν πρέπει να γίνει συζήτηση για τον λόγο της απεργίας; Ποιους αφορά το νομοσχέδιο και οι διατάξεις για τα εργασιακά; Ποιων το εισόδημα θα κινδυνεύσει από την υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και την (επί της ουσίας) κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία; Των λίγων και των «επαγγελματιών συνδικαλιστών» ή των πολλών; Ποιους θα «ταλαιπωρήσει» η κατάργηση του «βάσιμου λόγου απόλυσης» (και η κατάργηση της «συνευθύνης» που είχε ως στόχο την προστασία των εργολαβικών εργαζόμενων), που προηγήθηκε του «αναπτυξιακού» πολυνομοσχεδίου;

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεύτερο απεργιακό «όχι» στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο (βίντεο – φωτογραφίες)

«Χάος» είδαν οι απεργοσπάστες

Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος, σε μία περίοδο που η «γραμμή» του Μαξίμου είναι η πλήρης αποπολιτικοποίηση των ζητημάτων και η αποσιώπηση βασικών πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής. «Κανονικότητα» την ονομάζουν και σημαίνει: «μην το σκαλίζετε και πολύ, τα προβλήματα είναι τεχνικής φύσεως και τη δουλειά έχουν αναλάβει αυτοί που ξέρουν» (και θεωρούν τους εαυτούς τους νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας, όπως λέει και ένας συνάδελφος των ερτζιανών).

Αυτή η «κανονικότητα» έχει ταυτιστεί με σιγή νεκροταφείου στη δημόσια σφαίρα, για ό,τι φέρνει σε θέση απολογούμενου την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα φιλικά προς τη ΝΔ media, όχι μόνο «έσπασαν» ανερυθρίαστα την απεργία, αλλά ανέλαβαν συντονισμένα να «κάνουν εικόνα» (και μάλιστα… «χάους») την ανάρτηση του πρωθυπουργού στα social media, σε ένα κρεσέντο κατασυκοφάντησης των διαδηλώσεων και των αιτημάτων που αυτές εξέφρασαν.

Με λίγα λόγια, υποκρισία (δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων και των πολιτών) αλλά και ακραίος ρεβανσισμός, απέναντι σε όσα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει. Αυτή είναι η συνταγή και αν σας αρέσει!

Η έγνοια για τη συμμετοχή των εργαζομένων

Άλλωστε, το «ενδιαφέρον» της νέας κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για τη συλλογική δράση των εργαζόμενων, αποτυπώνεται με σαφήνεια στο επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Με βάση τις προτεινόμενες διατάξεις, διευρύνεται ο κρατικός έλεγχος στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, μέσω της συγκρότησης ηλεκτρονικού μητρώου μελών, ο έλεγχος του οποίου θα βρίσκεται στα χέρια της (εκάστοτε) κυβέρνησης.

Επίσης, με την επικείμενη καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, θα αποδυναμωθεί η δημοκρατική λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στους χώρους δουλειάς, αφού κάποιος θα μπορεί να αποφασίζει για απεργία από τον καναπέ του σπιτιού του, ενώ δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι το αδιάβλητο και το ανεπηρέαστο της διαδικασίας, αφού είναι δυνατό ένας εργαζόμενος να ψηφίζει από τον υπολογιστή του χώρου εργασίας του και υπό την επίβλεψη του εργοδότη ή του διευθυντή του.

Παράλληλα, υποσκάπτεται ο πυρήνας της συλλογικής δράσης ενός σωματείου, που είναι η ζωντανή συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων στις δημοκρατικές λειτουργίες του. Οι εργαζόμενοι στη Γενική Συνέλευση δεν ψηφίζουν απλά, αλλά ενημερώνονται, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και διαμορφώνουν γνώμη, αποφασίζουν για τα αιτήματα και το σχέδιο δράσης τους, οργανώνουν τον αγώνα τους.

Οξείες αντιδράσεις

Όπως αναμενόταν, η πρωτοφανής δήλωση Μητσοτάκη προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις, τις περισσότερες από τις οποίες παραθέτουμε.

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας»:

Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.
Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα.
Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία.
Όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας.
Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί.
Όλοι σιωπή!
Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός…

Αλ. Χαρίτσης: Η «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη είναι αυτή του ΔΝΤ”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε τα εξής:

“Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ.
Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό.
Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών.
Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η «κανονικότητα» του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ”.

Έφη Αχτσιόγλου: Ο Μητσοτάκης προκαλεί την ταλαιπωρία των πολλών με τις «εργασιακές» του ρυθμίσεις

Από την πλευρά της, η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολίασε ως εξής την συκοφάντηση της απεργίας από τον πρωθυπουργό:

Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η ταλαιπωρία των πολλών.
Αυτήν εξάλλου την έχει ο ίδιος προκαλέσει και θα συνεχίσει να την προκαλεί με τις «εργασιακές» του ρυθμίσεις: την κατάργηση του αιτιολογημένου των απολύσεων και της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση των μισθών.
Το πρόβλημά του είναι ιδεολογικό. Γι αυτό συκοφαντεί την απεργία, τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Απάντηση στη δήλωση Μητσοτάκη έδωσε και το Κίνημα Αλλαγής:     

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού. Τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται…»

Και το ΚΚΕ σχολίασε τη δήλωση Μητσοτάκη ως εξής:

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα.
Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του».

Η ΓΣΕΕ… μαζεύει τις αφίσες της

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ εξέδωσε (μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) δύο ανακοινώσεις μετά το τέλος των απεργιακών διαδηλώσεων (ΕΔΩ και ΕΔΩ), αλλά δεν βρήκε ούτε μία (1) πρόταση για να καταδικάσει τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Αντίθετα, μας ενημέρωσε ότι η συμμετοχή στις απεργίες ήταν «μαζική και με παλμό» και ότι «ειδικά συνεργεία ξεκινούν την αποκαθήλωση των αναρτημένων αφισών» καθώς «ο αγώνας για συνδικάτα ελεύθερα, ακηδεμόνευτα, δημοκρατικά, καινοτόμα και φιλικά προς το περιβάλλον, συνεχίζεται!”» (sic)…

ΠΗΓΗ: left.gr

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com