Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση: Πραξικοπηματικές ενέργειες ΔΑΚΕ και ΔΥΣΥΠ στην ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΔΑΚΕ στη Λάρισα

0

Στο τελευταίο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, είχε αποφασισθεί μεταξύ άλλων η προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης, μόλις ανακοινωθούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Με το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο εισάγεται σειρά παρεμβάσεων στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που ισοδυναμούν με ένα νέο Μνημόνιο. Επιγραμματικά, θεσπίζονται Ειδικές Οικονομικές  Ζώνες, καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις, η συνδικαλιστική δραστηριότητα θα τελεί πλέον υπό την έγκριση των εργοδοτών ή του υπουργού, αίρεται κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιωτικοποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Η απεργιακή κινητοποίηση  και το πλαίσιο  που τη συνόδευε ψηφίστηκε από την παράταξή μας, το ΠΑΜΕ, τις Παρεμβάσεις, την Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή και το ΜΕΤΑ. Το Δελτίο Τύπου της προκήρυξης της απεργίας , μετά την συγκέντρωση 10 ψήφων σε σύνολο 17, ανέβηκε στο site της ΑΔΕΔΥ, και μετά από λίγη ώρα κατέβηκε κατόπιν εντολής του Προέδρου και του Γραμματέα (ΔΑΚΕ-ΝΔ και ΔΥΣΥΠ-παράταξη του ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα) και άνευ άλλης πληροφόρησης προς τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου ή της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ.

Οι προσπάθειές τους να κωλυσιεργήσουν και να υπονομεύσουν την απεργία συνεχίστηκαν και στη συνεδρίαση της ΕΕ, που τους  εγκαλέσαμε για την ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, να κατεβάσουν με το έτσι θέλω απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ. Έφτασαν στο σημείο να πουν δεν είναι και τόσο σημαντικά όσα περιέχονται στο νομοσχέδιο και καλύτερα να ασχοληθεί η ΓΣΕΕ και όχι η ΑΔΕΔΥ!

Πρόκειται για άλλο ένα επεισόδιο μιας συνειδητής προσπάθειας των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΔΥΣΥΠ (η οποία με ευθύνη της ηγετικής ομάδας της μεταβάλλεται ταχέως σε παράταξη του Μητσοτάκη στο Δημόσιο) να απονεκρώσουν την ΑΔΕΔΥ από οποιαδήποτε λειτουργία αντιπαράθεσης με τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις πολιτικές της.

Σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή, οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΔΑΚΕ (Ν.Δ.) και ΠΑΣΚ (ΚΙΝ.ΑΛ.), σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επιχειρούν με διάφορές μεθοδεύσεις να υπονομεύσουν την απάντηση των εργαζομένων, ξεκινώντας από την υπονόμευση της απεργιακής κινητοποίηση της 24ης Σεπτεμβρίου. Σε αυτές τις συνθήκες, προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη η συγκρότηση ενός προοδευτικού συνδικαλιστικού μετώπου που να μπορέσει να απαντήσει αποτελεσματικά στις αντικοινωνικές πολιτικές, αλλά και στα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές που ταυτίζουν την συνομοσπονδία με τις επιδιώξεις της ΝΔ και της επιχειρηματικής ελιτ που την στηρίζει δε θα γίνουν ανεκτές. Η σημερινή ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, υπό την προεδρία του Γιάννη Πάιδα, υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, αδυνατεί να διαχωρίσει τους κομματικούς δεσμούς της από τη θεσμική της θέση – εκείνη δηλαδή της υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, τους οποίους υποτίθεται εκπροσωπεί.

Ζήσαμε λοιπόν την πρώτη απεργία στην οποία η ΑΔΕΔΥ δεν έστειλε αφίσες και ενημερωτικό υλικό.

Το ίδιο σκηνικό και στην πόλη μας

Το πρωΐ, πριν την προγραμματισμένη συγκέντρωση του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ν. Λάρισας στην πλατεία Ταχυδρομείου, ο πρόεδρος και μέλος της ΔΑΚΕ έστειλε μήνυμα πως η απεργιακή συγκέντρωση ματαιώνεται λόγω καιρικών συνθηκών και ενημέρωνε ψευδώς πως το ίδιο αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο.

Αλήθεια, με ποιο δικαίωμα και με ποιών την εξουσιοδότηση προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ; Ποιούς και πόσους παραπληροφόρησε στην πρεμούρα του να αποτύχει η απεργιακή συγκέντρωση;

Αλγεινή εντύπωση  προκάλεσε επίσης το γεγονός πως σε ολόκληρη την ομιλία του κυρίως αναφέρθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση και ελάχιστα αναφέρθηκε στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που φέρνει προς ψήφιση το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα.

Να μη πούμε για τη μουσική υπόκρουση που περισσότερο θύμιζε κάποιο μπαρ παρά απεργία.

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε. Δε θα καταφέρουν να εκφυλίσουν τα συνδικάτα σε γραφεία τύπου της Ν.Δ.. Και γι αυτό θα πάρουμε τα μέτρα μας.

Τους αφήνουμε προς το παρόν να παίρνουν τα εύσημα από τους κομματικούς τους προϊστάμενους στη Ν.Δ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν δυναμικά και ενωτικά στα σχέδια τους για τη χειραγώγηση και τον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος.

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com