Στον δρόμο για το κλίμα

0

Παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα σήμερα και η συμμετοχή στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος (πρέπει να) είναι μόνο η αρχή.

—————————————————————————-

Όσο περισσότεροι άνθρωποι δείξουν με την παρουσία τους ότι νοιάζονται, ότι είναι αποφασισμένοι να πιέσουν τις κυβερνήσεις να δράσουν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κάτι να κινηθεί.

Τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να “πανικοβληθούν” αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όπως επιμένει εδώ και ένα χρόνο η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η σοβαρή μικρή από τη Σουηδία που εμπνέει κάθε Παρασκευή δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές να κατεβαίνουν στον δρόμο εκατοντάδων πόλεων για το μέλλον του πλανήτη. Και το δικό τους.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι κινητοποιήσεις είναι πολυτέλεια, επαναστατική γυμναστική για τα παιδιά της μεσαίας τάξης στις πλούσιες χώρες του Βορρά. Κάνουν λάθος. Όπως κάνουν λάθος όταν απαξιώνουν την ορμή των μαθητών επικαλούμενοι το αυστηρό ύφος και τις καλές δημόσιες σχέσεις της Γκρέτα.

Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, πράγματι δεν υπάρχει πλανήτης Β -κι έχουμε ήδη πάρει μια γεύση από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που προκάλεσε το είδος μας.

Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από τον περασμένο αιώνα, οι στόχοι για τη μείωση της έκλυσης αερίων θερμοκηπίου έχουν τεθεί, αυτό που λείπει -ή, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερεί- είναι οι πολιτικές για να επιτευχθούν. Δεν είναι δημοφιλείς, διότι απαιτούν αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και του καταναλωτικού μοντέλου και είναι ακριβές, ειδικά εάν σχεδιαστούν ώστε να είναι κοινωνικά δίκαιες. Αλλά η απραξία είναι ακόμη πιο ακριβή. Για τη ζωή των παιδιών μας.

*Το κύριο άρθρο της ΑΥΓΗΣ την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019      

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com