Π. Σκουρλέτης: Δεκαετία «συριζοποίησης» δυνάμεων από τον κεντροαριστερό χώρο

0

Ερχόμαστε από πολύ παλιά και έχουμε πολύ μέλλον, καταφέραμε να διευρύνουμε τα όρια της αριστερής παράταξης και βρισκόμαστε στη δεκαετία της «συριζοποίησης» δυνάμεων που εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σήμερα στον ALPHA

—————————————————————————

Ερχόμαστε από πολύ παλιά και έχουμε πολύ μέλλον, καταφέραμε να διευρύνουμε τα όρια της αριστερής παράταξης και βρισκόμαστε  στη δεκαετία της «συριζοποίησης» δυνάμεων που εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Τετάρτη 11 Αυγούστου 2019, στην εκπομπή του ALPHA TV «Εκτός Γραμμής», με τους δημοσιογράφους Τάκη Χαντζή και Λίδα Μπόλα.

Ακολουθούν σημεία από την τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη:

Βρισκόμαστε στη δεκαετία της «συριζοποίησης» δυνάμεων που παλαιότερα εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο

«Βλέπουμε ότι μετά από τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ εν πάση περιπτώσει, έχει καθηλωθεί σε κάποια μικρά ποσοστά και αντιμετωπίζει ζητήματα προσανατολισμού και ταυτότητας. Θα έλεγα ότι μάλλον βρισκόμαστε στη δεκαετία της «συριζοποίησης» κάποιων δυνάμεων που παλαιότερα εκφράζονταν από τον κεντροαριστερό χώρο. Είναι μια σύνθετη, όμως, διαδικασία η οποία έχει τις διάφορες φάσεις της».

Διευρύναμε τα όρια της αριστερής παράταξης, είμαστε σε φάση βαθιάς ανασυγκρότησης

«Είμαστε σε μια φάση βαθιάς ανασυγκρότησης. Κυρίως, θέλουμε να καλύψουμε αυτό το κενό που εντόπισε πριν από λίγο ο κ. Χατζής, της μικρής παρουσίας στους μαζικούς χώρους σε σχέση με την αυξημένη εκλογική μας δύναμη». […] «Ερχόμαστε από πολύ παλιά και έχουμε και πολύ μέλλον. Δεν ξεκινάμε τώρα». (…) «Έχουμε 2019, μήνα Σεπτέμβριο. Και πριν το ’19, το 2015,  ο ΣΥΡΙΖΑ δύο φορές κατέγραψε μεγαλύτερα ποσοστά από το 31,5%. Και το 2012, τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ και πάλι κατέγραψε μεγάλα ποσοστά. Άρα, δεν αντιλαμβάνομαι το να θεωρεί κανείς ότι ήταν κάτι ξαφνικό το 31,5%. Είναι μια πορεία της δικής μας Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ -το λέω γιατί υπάρχουν διάφορες εκδοχές στην Αριστερά- η οποία κατόρθωσε πριν την κρίση να εντοπίσει τις αιτίες της, να πει ότι μπορεί να αναλάβει ευθύνες για να διαχειριστεί τα πράγματα, να εκφράσει τις αγωνίες του κόσμου, να οδηγηθεί το ’15 δύο φορές στην κυβέρνηση και τώρα να καθιερωθεί ως ο δεύτερος πόλος του μεταμνημονιακού διπολικού συστήματος. Δεν βρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε μια καινούργια φάση ως προς τα χαρακτηριστικά της δικής μας πορείας και του τρόπου με τον οποίο πολιτευόμαστε. Διευρύναμε τα όρια της αριστερής παράταξης και μπορούμε πράγματι να εκφράζουμε ακόμη και ανθρώπους οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί. Αλλά πάντα από το έδαφος της Αριστεράς».

Χρειάζεται εξωστρεφής απολογιστική διαδικασία

«Όταν χάνεις σημαίνει ότι ο κόσμος κατάλαβε ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια εξωστρεφής απολογιστική διαδικασία. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να κλειστούμε στους τέσσερις τοίχους κάποιων γραφείων και να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά, παράλληλα με την παρουσία μας από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, αλλά και με την παρουσία μας μέσα στην ίδια την κοινωνία, να αναζητήσουμε τις δικές μας αστοχίες, που ήταν τα δικά μας τα λάθη και δεν μπορέσαμε να  ξανακερδίσουμε την κυβέρνηση». […] «Υπάρχει εξαρχής μια αντίφαση. Το να υλοποιείς μια πολιτική η οποία επιβλήθηκε κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, καταστάσεις και  συσχετισμούς. Και σωστά κάναμε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό. Επώδυνο, όμως. Έχουμε συνειδητοποιήσει αυτή την αντίφαση. Να εφαρμόζεις μια πολιτική η οποία δεν είναι η δική σου πολιτική. Άρα, εκ των πραγμάτων θα είχε το κόστος της. Αλλά αυτή η επιλογή  ήταν μονόδρομος». […] «Στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιστώνεται ότι έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων – και βγαίνει σήμερα και κοκορεύεται ο κ. Μητσοτάκης και μιλάει για αναπτυξιακή πολιτική – σταθεροποιώντας την οικονομία και βαδίζοντας, εδώ και ενάμιση – δύο χρόνια και παραπάνω, στους δρόμους της ανάπτυξης».

Νέα πολιτική συνείδηση λόγω κρίσης με νέες επιλογές

«Πολλές φορές «τα κόμματα και οι πολιτικοί αισθάνονται ιδιοκτησία τούς τους ψηφοφόρους, λένε “μας έφυγαν οι ψηφοφόροι”. Μα οι πολίτες διαμορφώνουν τις απόψεις τους, την πολιτική τους έκφραση και τοποθέτηση με βάση το πρόγραμμα (σ.σ. κάθε κόμματος) και τις ανάγκες τους. Σκεφτείτε τι έχουμε περάσει μετά το 2010 ως χώρα. Μία κρίση η οποία έφερε «τα πάνω κάτω». Υπάρχει κόσμος ο οποίος έχασε τη δουλειά του. Είδε τα παιδιά του να μεταναστεύουν, είδε την επιχείρησή του να κλείνει, τα εισοδήματά του να μειώνονται δραματικά. Αυτό του δημιούργησε νέες ανάγκες και μια νέα πολιτική συνείδηση.  Αυτό οδήγησε και σε νέες πολιτικές επιλογές».

Από τον Αύγουστο του ’18 θα έπρεπε να είχε σπάσει η συμφωνία με τον Καμμένο

«Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ήταν απολύτως σωστή η επιλογή να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές». […] «Από τον Αύγουστο του ’18 θα έπρεπε να είχε σπάσει η συμφωνία με τον Καμμένο. Ήταν μία χρυσή περίοδος όπου είχαμε να επιδείξουμε συγκεκριμένο έργο που αφορούσε την οικονομία. Το “σκεπάσαμε”, αναλώσαμε πολιτικό κεφάλαιο με το να εξηγούμε κάθε βδομάδα και να ερμηνεύουμε τις δηλώσεις του Καμμένου, αν θα ρίξει ή όχι την κυβέρνηση. Εκεί θα έπρεπε να υπήρχε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Σχόλια απενεργοποιημένα.

Powered by themekiller.com